Astronomen nemen geluid op in de diepe ruimte: vogelachtig getjilp
Uit een recent artikel in het tijdschrift Nature blijkt dat onderzoekers een tjilpend geluid hebben waargenomen, afkomstig van een onverwachte plek in de ruimte.
Dit bijzondere geluid ontstaat door elektromagnetische verschijnselen. Wanneer deze verschijnselen worden omgezet in audiosignalen, klinkt het als het hoge getjilp van een vogel.
Volgens AP News hebben onderzoekers het tjilpende geluid al tientallen jaren waargenomen met radioantennes, waaronder ontvangers in Antarctica in de jaren '60.
Deze chorusgolven vormen zich rondom het magnetische veld van de aarde. Andere onderzoekers ontdekten ze tijdens het bestuderen van de stralingsgordels van de planeet, aldus AP News.
De nieuwe studie legde de golven echter vast op een grotere afstand in de ruimte, meer dan 160.934 kilometer van de aarde. Volgens Science Alert is dit drie keer verder dan alle eerdere detecties.
Het onderzoek, uitgevoerd door wetenschappers van de Beihang Universiteit in China, gebruikte gegevens van NASA's Magnetospheric Multiscale (MMS) missie als basis voor de analyse.
"Ze behoren tot de sterkste en meest betekenisvolle golven in de ruimte", vertelde Chengming Liu, onderzoeker aan de Beihang Universiteit in Beijing en een van de leiders van het onderzoek, aan AP News.
Chorusgolven spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van het noorderlicht, de schitterende lichten die de hemel van de poolgebieden verlichten.
Scientific American legde uit dat chorusgolven plasma-instabiliteiten zijn die elektronen versnellen tot bijna de lichtsnelheid in het magnetische veld van de aarde.
De nieuwe detecties zijn niet alleen interessant vanwege de afstand, maar ook omdat ze sterk lijken op alle eerder gedetecteerde chorusgolven.
"Zulke overeenkomsten geven aan dat hun ontstaan niet eenduidig bepaald wordt door de lokale omgeving en dat ze zich overal in de ruimte kunnen ontwikkelen", schreven de onderzoekers in hun artikel.
Het bestuderen van deze golven is cruciaal, aangezien ze elektronen in het aardmagnetisch veld versnellen en een belangrijke rol spelen in de vorming van de stralingsgordels van de aarde.
Inzicht in de opwekking en voortplanting van deze golven kan bijdragen aan een veiligere ruimtevaart, vooral gezien de uitdaging van langdurige blootstelling aan straling tijdens bemande missies naar Mars.
Een andere reden om chorusgolven te bestuderen is hun effect op communicatie. Volgens AP News kunnen de elektronen die ze katapulteren soms satellietcommunicatie verstoren.
Het fenomeen kan een directe impact hebben op de veiligheid van satellieten en kan leiden tot black-outs in GPS-netwerken en telecommunicatiesignalen.
Volgens de Independent benadrukte natuurkundige Richard Horne van de British Antarctic Survey, die niet bij het onderzoek betrokken was, dat de nieuwe bevindingen de noodzaak aantoonden voor een "meer gedetailleerd onderzoek" naar het fenomeen.
Meer voor jou
Top verhaal
![](https://feed.zeleb.es/wp-content/themes/Zeleb/design/promo02.png)
![](https://feed.zeleb.es/wp-content/themes/Zeleb/design/promo02.png)