Dood, plundering en honger: angstige uren in Spanje na overstromingen

Getroffen gebied
De hulp komt niet aan
Op zoek naar voedsel
Plunderingen, onveiligheid, nachtelijke terreur
Te voet vluchten
Niet-gevonden lichamen
Een wanhopige situatie
Wegen vernield
Treinverkeer uitgevallen
Een ramp door klimaatverandering
Dystopie
Het blijft regenen
Getroffen gebied

Terwijl het dodental blijft stijgen (meer dan 200 op 4 november), ziet het zwaarst door stortregens getroffen gebied in het oosten van Spanje (met het epicentrum in de provincie Valencia) er apocalyptisch uit. Het dagelijks leven wordt bemoeilijkt door het gebrek aan hulp.

De hulp komt niet aan

Duizenden mensen kwamen vast te zitten in dorpen zonder water, elektriciteit en voedsel. De autoriteiten hebben onmiddellijk het leger ingezet, maar zijn er nog niet in geslaagd om alle hoeken van het getroffen gebied te bereiken.

Op zoek naar voedsel

In de media en op sociale netwerken zijn veel verhalen te vinden van mensen die zeggen dat ze geen voedsel en drinken meer hebben. Het is een nooit eerder geziene noodsituatie en een absoluut ongekende situatie in een ontwikkeld Europees land.

Plunderingen, onveiligheid, nachtelijke terreur

Terwijl mensen proberen de schade te herstellen, leidt het gebrek aan eerste levensbehoeften tot plunderingen door gewetenloze mensen. Op bepaalde plekken vinden 's nachts, in de duisternis die wordt veroorzaakt door de afwezigheid van elektriciteit, plunderingen van huizen plaats, volgens directe getuigen op sociale netwerken.

Te voet vluchten

Er zijn zelfs mensen die hun dorpen te voet verlaten in een poging om veiliger plekken met voedsel en water te bereiken.

Niet-gevonden lichamen

De uitspraak van Juan Manual Adsuara, burgemeester van Alfafar, was bijzonder schokkend. Volgens de krant La Vanguardia verklaarde de burgemeester: "We hebben geen enkele hulp gezien, mensen leven met lijken in hun huizen". Deze extreme situatie doet zich volgens verschillende berichten ook op andere plaatsen voor.

Een wanhopige situatie

In de steden die getroffen zijn door de hevige regenval staan lange rijen. De mensen wachten op voedsel en water dat wordt uitgedeeld. En ze hebben geluk, want dat betekent dat de hulp is gearriveerd.

Wegen vernield

De zware regenval heeft overstromingen en ernstige schade aan de infrastructuur veroorzaakt. Hierdoor kunnen sommige getroffen plaatsen niet met conventionele middelen worden bereikt.

Treinverkeer uitgevallen

Dat geldt bijvoorbeeld voor het treinverkeer dat veel wordt gebruikt in de regio Valencia. Geschat wordt dat de trein "twee of drie weken" buiten dienst kan zijn, volgens Oscar Puente, de minister van transport.

Een ramp door klimaatverandering

Er valt elk jaar in oktober veel regen aan de Middellandse Zeekust. Maar in dit geval was de hoeveelheid water die viel absoluut uitzonderlijk. Deskundigen leggen een verband met de opwarming van de zee als gevolg van de klimaatverandering.

Dystopie

De beelden van mensen in een economisch ontwikkeld land die op zoek moeten naar voedsel en water doen denken aan de dystopische series of films die de laatste jaren zo populair zijn.

Het blijft regenen

Er bestaat ook nog een andere zorg: dat de ramp zich zou kunnen herhalen. Dit is een foto van de regen in de provincie Cádiz, waar ook veel water viel. De verwoesting heeft zich echter niet op zo'n grote schaal voorgedaan als in de provincie Valencia.

Meer voor jou