Hoe verbergen Poetin en Russische oligarchen hun rijkdom?

Veel geluk
150 miljard meer in één jaar
In de 100-club
De rijkste mannen in Rusland
Iemand die dicht bij de macht staat
En Vladimir Poetin?
Een ondergewaardeerde uitspraak
Een ogenschijnlijk bescheiden erfgoed
Een appartement in Sint-Petersburg en een caravan
Een verborgen fortuin?
Een documentaire doorgegeven door Navalny
40 keer zo groot als Monaco
Een gigantisch domein
Een luxe resort
Het Nemtsov-rapport
200 miljard dollar
Een onontcijferbaar labyrint
Een financieel imperium
Een maffiastructuur
Enkele miljarden euro’s
Geld verborgen in het buitenland
De oligarchie onder controle
Afgeperste gelden
De arrestatie van Michail Chodorkovski
Chantage tegen de oligarchen
Het grootste economische roofdier in de geschiedenis?
Veel geluk

Ondanks de sancties die door westerse landen zijn opgelegd, blijven de Russische oligarchen het goed doen. Dit komt voornamelijk door de prijsstijgingen van de grondstoffen die zij in Rusland beheren.

150 miljard meer in één jaar

Forbes' berekeningen tonen aan dat het gezamenlijke vermogen van de miljardairs in dit land in 2022 met 152 miljard dollar is gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar, waardoor het totaal op meer dan 500 miljard dollar komt. Deze trend lijkt zich voort te zetten.

In de 100-club

Rusland behoort opnieuw tot de club van 100, met meer dan 100 miljardairs. In 2022 werd het aantal geschat op 110. De daling van de welvaart na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne werd gevolgd door een snel herstel.

De rijkste mannen in Rusland

Volgens Forbes was Andrei Melnichenko in 2022 de rijkste man van Rusland, met een fortuin verkregen uit kunstmest dat toen meer dan 25 miljard dollar bedroeg.

Iemand die dicht bij de macht staat

Hij werd gevolgd door Vladimir Potanin, een goede vriend van Vladimir Poetin die actief was in de metallurgie en die de Russische dochteronderneming van Société Générale tegen een lage prijs overnam.

En Vladimir Poetin?

Hoe zit het met Vladimir Poetin? Hoewel de Russische president beweert een bescheiden levensstijl te hebben, blijkt uit bepaalde onderzoeken naar zijn persoonlijke bezittingen dat de realiteit heel anders is.

Een ondergewaardeerde uitspraak

In zijn vermogensverklaring voorafgaand aan de presidentsverkiezingen van 2024, overgenomen door Ouest-France , beweerde de Russische leider de afgelopen zes jaar minder dan 700.000 euro te hebben verdiend aan salarissen, pensioenen, bankdeposito’s, maar ook dankzij de verkoop van meerdere eigendommen.

Een ogenschijnlijk bescheiden erfgoed

Het staatshoofd verklaarde dat hij 54,5 miljoen roebel bezat (ongeveer 526.000 euro op 19 september 2024), verdeeld over tien bankrekeningen in Rusland, evenals 230 aandelen van de PJSC-bank in Sint-Petersburg.

Een appartement in Sint-Petersburg en een caravan

Bovendien is Vladimir Poetin officieel de eigenaar van een appartement van 77 vierkante meter en een garage van 18 vierkante meter in Sint-Petersburg, evenals vier voertuigen, waaronder… een caravan uit 1987!

Een verborgen fortuin?

Verschillende onderzoeken maken echter melding van een immens verborgen fortuin van de meester van het Kremlin, dat in geen enkele verhouding staat tot de bescheiden levensstijl die hij graag aan de dag legt.

Een documentaire doorgegeven door Navalny

Een documentaire van zijn belangrijkste tegenstander, Alexeï Navalny, die afgelopen februari overleed, meldde een luxueuze gebunkerde villa aan de Zwarte Zee, gelegen op een perceel van 7.000 hectare.

40 keer zo groot als Monaco

Het presidentiële landgoed is veertig keer groter dan Monaco en heeft een geschatte waarde van 950 miljoen euro. Dit is een bedrag dat ver boven hetgeen ligt dat de Russische president zou kunnen sparen van zijn salaris.

Een gigantisch domein

Begin 2024 maakte het onafhankelijke mediakanaal The Moskou Times ook melding van een ander gigantisch landgoed van Poetin, vlakbij de Finse grens.

Een luxe resort

Het zou gaan om een eigendom van één vierkante kilometer dat een woning, twee helikopterplatforms, een forellenkwekerij, meerdere jachthavens, een boerderij met koeien voor de productie van gemarmerd rundvlees en een privéwaterval zou omvatten, aldus Ouest-France.

Het Nemtsov-rapport

In 2012 werd in een rapport, mede geschreven door voormalig tegenstander Boris Nemtsov (vermoord in 2015), “20 luxe huizen en paleizen, 15 helikopters, 43 privéjets, een vloot jachten en een verzameling horloges” genoemd, aldus Capital . Cijfers waarvan de nauwkeurigheid moeilijk te verifiëren is.

200 miljard dollar

Volgens Bill Browder, CEO van de vermogensbeheerder Hermitage Capital Management, geciteerd door Capital , zou Vladimir Poetin een kolossaal fortuin hebben, geschat op ongeveer $200 miljard, wat hem tot een van de rijkste mannen ter wereld zou maken.

Een onontcijferbaar labyrint

“Het is heel moeilijk om al de bezittingen te identificeren, omdat ze verspreid zijn in een labyrint van lege vennootschappen, onroerend goed en de rekeningen van anderen,” leggen Yvonnick Denoël en Gildas Java uit, auteurs van het stripverhaal “La Poetin’s fortuin” (Nouveau Monde Editions), geciteerd door Jeune Afrique.

Een financieel imperium

"We spreken over een omvangrijk imperium, gevuld met genomineerden, aandelen aan toonder en offshore-ondernemingen," berichtte Le Figaro reeds in 2019.

Een maffiastructuur

“Hij heeft niets op zijn naam staan; alles verloopt via frontmannen, meestal oligarchen die dicht bij hem staan. De regel is dat ze hem 50% van hun vermogen betalen,” aldus Bill Browder in 2021 tegen de Journal du Dimanche.

Enkele miljarden euro’s

In 2022 onthulde een onderzoek, uitgevoerd door een consortium van journalisten, door middel van datalekken de banden tussen Vladimir Poetin en 86 bedrijven of stichtingen op diverse terreinen, met een geschat totaal van 4,5 miljard euro.

Geld verborgen in het buitenland

"Dit geld blijft niet in Rusland; het bevindt zich in Zwitserland, Europa en de Verenigde Staten," specificeert Bill Browder, zoals geciteerd door Ouest-France.

De oligarchie onder controle

Hoe kon de voormalige KGB-agent die staatshoofd werd, zo’n onevenredig fortuin vergaren? Hij zou progressieve controle hebben verworven over de oligarchen die misbruik maakten van de privatiseringen uit het post-Sovjettijdperk om zichzelf te verrijken.

Afgeperste gelden

“Toen hij in 2000 president werd, heeft de huidige meester van het Kremlin jaar na jaar zijn bescherming in geld omgezet, waarbij elk van zijn medewerkers commissies moest betalen en een deel van zijn fortuin voor hem moest reserveren”, analyseert Jeune Afrique .

De arrestatie van Michail Chodorkovski

In 2003 werd Michail Chodorkovski, de CEO van het oliebedrijf Yukos en destijds de rijkste man in Rusland, gearresteerd door Vladimir Poetin vanwege zijn kritiek op de heersende macht.

Chantage tegen de oligarchen

Vervolgens zou hij “de andere oligarchen van het land hebben gechanteerd en hen hebben gedwongen hem persoonlijk aandelen in de grote bedrijven van het land te geven als zij niet hetzelfde lot wilden ondergaan”, meldt Capital .

Het grootste economische roofdier in de geschiedenis?

“Poetin komt zonder twijfel in aanmerking voor de titel van grootste economische roofdier in de geschiedenis,” concluderen Yvonnick Denoël en Gildas Java. Zijn fortuin is indrukwekkend, maar de middelen die worden gebruikt om het te verwerven en te behouden zijn twijfelachtig!

Meer voor jou