Kremlin zou 'terreurdaden' plannen in wereldwijde luchtvaart
De Poolse premier Donald Tusk beschuldigt Rusland ervan een reeks terroristische aanslagen te plannen, gericht tegen luchtvaartmaatschappijen over de hele wereld, meldt de politieke nieuwswebsite Politico.
Volgens Politico zei Donald Tusk: "Rusland heeft sabotagedaden gepland, niet alleen tegen Polen, maar tegen luchtvaartmaatschappijen over de hele wereld."
Volgens Politico werden de beschuldigingen door de Poolse premier in januari vorig jaar geuit tijdens een ontmoeting met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Er bestaan echter al langer vermoedens.
Volgens de New York Times is in 2024 vracht in brand gevlogen op verschillende luchthavens, waaronder in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Polen. Al snel wezen de westerse inlichtingendiensten het Kremlin aan als de verantwoordelijke partij. Maar wat is er precies aan de hand?
Hoge functionarissen van het Witte Huis ontvingen in augustus informatie die suggereerde dat dit deel uitmaakte van een plan van Vladimir Poetin om de oorlog met Oekraïne naar het Westen, en specifiek naar de Verenigde Staten, te verplaatsen.
Volgens de New York Times heeft het Witte Huis via geheime kanalen een waarschuwing naar het Kremlin gestuurd, met het verzoek om hiermee te stoppen. Anders zouden zij worden beschuldigd van het bevorderen van terrorisme.
Volgens de New York Times is het onduidelijk in hoeverre Vladimir Poetin achter deze operaties zit en of ze mogelijk achter zijn rug om worden uitgevoerd.
Politico wijst er bovendien op dat Rusland herhaaldelijk wordt beschuldigd van hybride oorlogsvoering tegen Europese landen, waarbij doelbewust transport en communicatie worden gesaboteerd.
Volgens NBC News heeft Moskou mogelijk onderzeese kabels beschadigd die essentieel zijn voor de overdracht van elektriciteit en communicatie over de Oostzee.
"Drie gevallen in één jaar kunnen geen toeval zijn", zei de Finse president Alexander Stubb nadat de Estlink 2-satelliet op 25 december onder verdachte omstandigheden beschadigd raakte. Was het sabotage?
Finland heeft onderzoek gedaan naar een Russische olietanker die na het incident in beslag werd genomen en waarvan men aanneemt dat deze opzettelijk zijn anker in de zeebodem heeft gesleept.
Het schip wordt beschreven als onderdeel van de Russische 'spookvloot', die westerse sancties omzeilt.
Volgens Politico beweert de Tsjechische minister van Transport Martin Kupka dat er "duizenden pogingen" zijn geweest om de Europese spoorwegsystemen te saboteren. Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov verwierp de beschuldigingen en noemde ze 'ongegrond'.
Politico wijst erop dat Rusland ook wordt beschuldigd van het neerschieten van een vliegtuig van Azerbaijani Airlines, dat tussen de hoofdstad Bakoe en de Russische stad Grozny vloog. Het vliegtuig stortte neer in het westen van Kazachstan met 67 mensen aan boord, van wie 38 omkwamen, aldus de Kazachse autoriteiten.
Vladimir Poetin bood zijn excuses aan voor de vliegtuigcrash van Azerbaijani Airlines, maar erkende de verantwoordelijkheid van het Kremlin voor het incident niet expliciet.
De New York Times stelt dat Rusland zich tot sabotage wendt in de hoop de steun van Oekraïne uit te putten, zonder een frontale confrontatie met de NAVO-leden aan te gaan.
Zoals de New York Times opmerkt, roept dit schaduwconflict grote bezorgdheid op in West-Europa. Het markeert het einde van de periode van vrede die het continent sinds het einde van de Koude Oorlog kenmerkte.