Opgesloten in je flat zonder eten: dagelijks leven onder een extreem Covid-beleid in Shanghai

Extreme maatregelen
Eén geval is genoeg om een heel flatgebouw af te sluiten
Toenemende ontevredenheid
Keiharde maatregelen
Twee meter hoge hekken
Verschillende Covid-niveaus en regels
Niveau 3: meer vrijheid
Zal het ooit eindigen?
De Chinese regering houdt vast aan haar
Leven in lockdown in Shanghai
Families spreken met buitenlandse media
Opgesloten sinds maart
De geestelijke gezondheid van de kinderen
Twee jaar pandemie
Zero-Covid:
Weinig tijd om voor te bereiden
Voedseltekorten
Wat je ziet is niet wat je krijgt
Overheidspropaganda?
Kleine hoeveelheden voedsel of bedorven voedsel
Wortelen, koriander en een fles water
Ruilhandel
Sojasaus ruilen voor water
Doodsbang om naar een Covid-19-centrum te worden gestuurd
Ongemakkelijk verblijf
Alle Covid-positieven en hun naasten naar een overheidsquarantainecentrum
Gebrek aan basisvoorzieningen
Onduidelijk wanneer het ophoudt
Bewoners protesteren
Schadelijke gevolgen van Zero-Covid-beleid
Extreme maatregelen

De Chinese autoriteiten hebben hun 'Zero-Covid'-beleid de afgelopen dagen kracht bijgezet door metalen barrières om gebouwen heen te zetten zodat bewoners niet naar buiten kunnen gaan.

Eén geval is genoeg om een heel flatgebouw af te sluiten

In veel gevallen is het misschien maar één persoon in een heel flatgebouw die positief heeft getest. Toch zit volgens de BBC iedereen die in het complex woont opgesloten, ook als ze het virus niet hebben.

Toenemende ontevredenheid

Op sociale media gaan video's en foto's rond van de nieuwe hekken en slagbomen die op 23 april de stad in stukken hebben gedeeld. Bewoners uiten daarbij hun ongenoegen over de extreme maatregelen.

Keiharde maatregelen

De coronastrategie van de lokale overheid zorgt voor onrust in de getroffen wijken. Het is niet zo vreemd dat mensen overstuur zijn: van de ene op de andere dag zijn ze volledig ingesloten in hun eigen flatgebouw.

Twee meter hoge hekken

Volgens de Chinese nieuwssite Caixin zijn er twee meter hoge, metalen platen en gaashekken geïnstalleerd rondom gebouwen in het financiële district van Shanghai, Pudong.

Verschillende Covid-niveaus en regels

Shanghai gebruikt een gelaagd systeem dat buurten in drie categorieën van Covid-risico indeelt. De eerste categorie zijn wijken waar de overdracht van het virus het grootst lijkt te zijn. Zij vallen onder de strengste Covid-19-controles en hebben muren rondom de gebouwen en op de straten staan.

Niveau 3: meer vrijheid

Voor degenen in een wijk van de derde categorie is er iets meer vrijheid. Sommige gebouwen zijn open. Hun inwoners mogen hun huizen verlaten en de openbare ruimte opzoeken. De gelukkige bewoners van de derde categorie mochten naar buiten om een gratis knipbeurt van vrijwilligers te krijgen.

Zal het ooit eindigen?

De 25 miljoen inwoners van Shanghai zitten al weken in lockdown en velen hadden gehoopt dat begin mei de beperkingen zouden worden versoepeld. Deze laatste maatregelen roepen echter de vraag op wanneer het leven in de stad weer normaal zal worden.

De Chinese regering houdt vast aan haar "zero-covid"-beleid

Terwijl de meeste landen de beperkingen versoepelen en leren leven met het virus, houdt China vast aan zijn zero-Covid-beleid. De overheid probeert het virus volledig buiten te houden door na elk positief testgeval extreme maatregelen te nemen.

Leven in lockdown in Shanghai

De Chinese stad Shanghai bevindt zich nu in de vierde week van een strikte lockdown en inwoners zijn wanhopig aan het wachten op het einde van de maatregelen.

Families spreken met buitenlandse media

CBC News Canada heeft gesproken met enkele Canadezen die vastzitten in lockdown in Shanghai. Het mediakanaal sprak met verschillende families, waaronder Racelle Luo, een 35-jarige moeder die is opgesloten met haar man en drie kinderen.

Opgesloten sinds maart

Het gezin van vijf zit sinds 10 maart opgesloten in hun appartement in Shanghai en mag alleen weg om het afval naar de vuilnisbakken te brengen en boodschappen op te halen.

"Ik sta op het punt een meltdown te krijgen"

Een van de grootste uitdagingen waarmee het gezin wordt geconfronteerd, is hun geestelijke gezondheid. Racelle vertelde CBC News: "Af en toe begin ik me gewoon een heel zware last te voelen, alsof ik op het punt sta in te storten."

De geestelijke gezondheid van de kinderen

Racelle vervolgde: "Het is echt moeilijk om hen (haar kinderen) niet naar buiten te laten gaan en rond te rennen. Je maakt je zorgen over de geestelijke gezondheid van je kinderen."

Twee jaar pandemie

Twee jaar na het begin van de pandemie wordt een stad volledig afgesloten. Het levert de inwoners veel stress op, en sommigen trekken het niet meer.

Zero-Covid: "onmogelijk"

Racelle Luo vertelde CBC News dat ze niet gelooft dat Zero-Covid mogelijk is: "Het idee dat China nul Covid kan hebben, is absoluut onhaalbaar. Het is een luchtkasteel, en zelfs als ze Zero-Covid zouden bereiken, dan zal het [virus] zeker terugkomen. "

Weinig tijd om voor te bereiden

Hoewel geestelijke gezondheid ongetwijfeld een essentiële factor is om te overwegen bij het evalueren van het welzijn van de inwoners van Shanghai, zijn voedseltekorten een ander, veel urgenter probleem. Toen de maatregelen in Shanghai eind maart gefaseerd van start gingen en in april over de hele stad werden uitgebreid, kregen de bewoners weinig tijd om eten in te slaan.

Voedseltekorten

Volgens de Washington Post zijn er overal in de stad voedseltekorten. Als gevolg van beperkingen zijn er problemen met de transportketen en staan de wijkcomités die verantwoordelijk zijn voor de basisbehoeften van de bewoners onder grote druk.

Wat je ziet is niet wat je krijgt

De Chinese regering beweert dat voedseldozen, zoals hier afgebeeld, gratis bij bewoners in lockdown worden bezorgd. Bewoners zelf hebben echter aangegeven dat de dingen die ze ontvangen er heel anders uitzien.

Overheidspropaganda?

Tegenover de overheidsbeelden, zoals deze, die aan de pers worden geschilderd, staan de verhalen van families op media zoals CBC News. Ze hebben foto's van hun overheidsrantsoen gedeeld, en ze zien er vaak bedroevend uit.

Kleine hoeveelheden voedsel of bedorven voedsel

Volgens CBC News ontving een gezin van vijf een mager rantsoen van twee uien, een courgette, een wortel en wat gember. Met dit eten moesten ze een hele week vooruit. In andere gevallen beschreven families grotere hoeveelheden eten, maar de helft was verrot.

"Het is heel moeilijk om aan eten te komen"

Online winkelen is mogelijk, maar winkels zijn vaak op veel categorieën uitverkocht. Ruth Chua, die met haar man en twee tienerzonen in Shanghai woont, vertelde CBC News dat het "heel moeilijk is om aan eten te komen."

Wortelen, koriander en een fles water

"De eerste keer dat we het deden (online winkelen), slaagden we erin om ongeveer twintig dingen in onze winkelwagen te krijgen. [Bij het afrekenen] eindigden we met drie dingen: wortelen, koriander en een fles water. En daar waren we al heel blij mee," zegt Chua.

Op de foto: een boodschappenbezorger in Shanghai op 16 april.

Ruilhandel

Als gevolg van deze tekorten hebben veel inwoners hun toevlucht genomen tot ruilhandel. The Washington Post sprak met Ashley Chi, een 28-jarige manager bij een technologiebedrijf. Hij vertelde de krant dat het routine is geworden om spullen die je over hebt in de hal neer te zetten. Anderen kunnen pakken wat ze nodig hebben en hun eigen overtollige voedsel ook delen. Verder wordt er veel direct geruild.

Sojasaus ruilen voor water

Chi vertelde de Washington Post dat ze pas geleden "ongeveer één kopje sojasaus ruilde voor vijf liter drinkwater." Ze zei: "Eerst wilde hij me betalen, maar wie heeft er nu geld nodig? Ik heb water nodig!"

Doodsbang om naar een Covid-19-centrum te worden gestuurd

En alsof het opsluiten met voedseltekorten niet genoeg stress opleverde, is het risico om naar een zogenaamd Covid-19-centrum gestuurd te worden al helemaal angstaanjagend voor de bewoners.

Afgebeeld: een man die positief testte, wordt naar een bus geleid die hem naar een Covid-centrum brengt voor quarantaine.

Ongemakkelijk verblijf

De Covid-centra zijn tijdelijke veldhospitalen die snel zijn gebouwd en niet erg comfortabel zijn. Sommige zijn bouwplaatsen of scholen die een nieuwe bestemming hebben gekregen.

Alle Covid-positieven en hun naasten naar een overheidsquarantainecentrum

Volgens de regels van de Chinese regering moet iedereen die sinds begin maart positief is getest op coronavirus, evenals hun naaste contacten, naar zo'n gigantisch quarantainecentrum of een ziekenhuis. De bestemming hangt af van de ernst van de symptomen: enkel isoleren of ook behandeld worden.

Gebrek aan basisvoorzieningen

Ze missen essentiële diensten zoals privéruimtes om te slapen of te baden en hebben vaak niet eens artsen of verpleegsters ter plaatse. Het is begrijpelijk dat inwoners van Shanghai meer angst hebben om naar deze centra te gaan dan om het virus zelf op te lopen.

Onduidelijk wanneer het ophoudt

Het is duidelijk dat de inwoners van Shanghai gefrustreerd zijn. In sommige gebieden zijn de beperkingen gedeeltelijk opgeheven en mogen bewoners naar buiten. In vele andere gaan ze hun derde week (of meer) van strikte lockdown in.

Bewoners protesteren

Bewoners hebben geprobeerd om hun klachten voor te leggen aan ambtenaren. De Washington Post meldde dat toen de chef van de Shanghai Communistische Partij, Li Qiang (foto), onlangs een wijk bezocht, een oudere vrouw hem confronteerde met het gebrek aan voorzieningen. De video van deze ontmoeting ging viraal op sociale media.

"Red ons!"

Op de video waren buren op de achtergrond te horen die vanuit hun appartement riepen: "Red ons! We hebben niet genoeg te eten."

Schadelijke gevolgen van Zero-Covid-beleid

Velen zijn het erover eens dat het strikte Zero-Covid-beleid van de Chinese regering de gewone burgers van het land schaadt. Inwoners van Shanghai hebben goede hoop dat de lockdown in mei zal eindigen. Maar als China zijn Zero-Covid-beleid niet opgeeft, is het slechts een kwestie van tijd voordat de volgende lockdown begint.

Meer voor jou