Poetin verlaagt de drempel voor een Russische kernaanval
Eind september heeft de Russische president Vladimir Poetin een zorgwekkende wijziging in zijn nucleaire doctrine aangekondigd. In een toespraak voor hoge ambtenaren voerde hij zijn retoriek flink op - dusdanig dat nieuwsorganisaties zijn opmerkingen zagen als een nieuwe bedreiging voor het Westen.
In een toespraak tot de Russische Veiligheidsraad onthulde Vladimir Poetin dat de nucleaire doctrine van het land was aangepast. Russische functionarissen, zoals onderminister van Buitenlandse Zaken Sergej Rjabkov, hadden dit eerder al openbaar aangegeven.
Poetin vertelde de leden van de Russische Veiligheidsraad dat de herzieningen van de Russische nucleaire doctrine het gevolg waren van "de opkomst van nieuwe dreigingsbronnen en militaire risico's voor Rusland en onze bondgenoten", volgens een vertaling van de Washington Post.
"De bijgewerkte versie van het document stelt voor dat agressie tegen Rusland door een niet-kernwapenstaat, maar met deelname of steun van een kernwapenstaat, moet worden beschouwd als een gezamenlijke aanval tegen de Russische Federatie", zei Poetin.
Poetin zei niet of Moskou wel of niet zou reageren op een aanval van een niet- kernwapenstaat, gesteund door een kernwapenstaat, maar hij zei wel dat de voorwaarden voor zo'n reactie zouden afhangen van betrouwbare informatie over de dreiging van een aanval.
Poetin verklaarde specifiek dat de voorwaarden voor een nucleaire lancering als reactie op een aanval zou bestaan uit "betrouwbare informatie over een massale lancering van lucht- en ruimtevaart aanvalsmiddelen en het overschrijden van onze staatsgrens", zoals gemeld in de Washington Post.
"We behouden ons het recht voor om kernwapens te gebruiken in het geval van agressie tegen Rusland en Belarus als lid van de Uniestaat", voegde Poetin eraan toe. De Russische president noemde ook andere belangrijke details over de veranderingen in de Russische nucleaire doctrine.
Volgens Militarnyi heeft Poetin verklaard dat Rusland niet alleen kernwapens kan lanceren als reactie op vliegtuigen, maar ook op "kruisraketten, drones, hypersonische vliegtuigen en andere vliegtuigen".
De opmerkingen van Poetin over de veranderingen in de Russische nucleaire doctrine kunnen worden geïnterpreteerd als een dreigement aan het Westen, omdat Moskou een aanval op Rusland door een niet-nucleaire staat die wordt gesteund door een nucleaire staat nu beschouwt als een gezamenlijke aanval op het land.
Reuters merkte op dat de door Poetin geschetste veranderingen Belarus onder de Russische nucleaire paraplu plaatsten en dat hij "het idee introduceerde dat een rivaliserende kernmacht die een conventionele aanval op Rusland steunt, ook als aanvaller wordt beschouwd".
"De huidige gepubliceerde nucleaire doctrine van Rusland, vastgelegd in een decreet van Poetin uit 2020, stelt dat Rusland kernwapens kan gebruiken in het geval van een nucleaire aanval door een vijand of een conventionele aanval die het bestaan van de staat bedreigt", meldde Reuters.
Oekraïense aanvallen op Russisch grondgebied kunnen de westerse partners en bondgenoten van Kiev meetrekken in het ingewikkelde web van Moskou's rechtvaardigingen voor nucleaire vergeldingsaanvallen. Noch de Oekraïners noch sommige van hun westerse bondgenoten lijken zich echter zorgen te maken over de opmerkingen van Poetin.
Volgens The Guardian wees de stafchef van president Volodymyr Zelensky, Andrij Jermak, de nieuwe nucleaire doctrine van Rusland van de hand: "Rusland heeft geen instrumenten meer om de wereld te intimideren, behalve nucleaire chantage. Deze instrumenten zullen niet werken".
Op 26 september zei EU-woordvoerder Peter Stano dat Rusland "een gedurfde gok waagt met zijn kernwapens" toen hem werd gevraagd naar hoe de EU zou reageren op het verlagen van de nucleaire reactiedrempel door Rusland, volgens Ukrainska Pravda.
"Natuurlijk verwerpen we deze dreigementen resoluut en het standpunt van de Europese Unie blijft ongewijzigd", voegde Peter Stano eraan toe.
Joe Biden heeft nog geen publiekelijk commentaar gegeven op de opmerkingen van Poetin, maar Antony Blinken, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, bestempelde de opmerkingen van de Russische president als "totaal onverantwoordelijk" in een interview met MSNBC, aldus Reuters.
De opmerkingen van Poetin komen op een moment dat Oekraïne zijn aanvallen op Russisch grondgebied opvoert en de Oekraïners doorgaan met hun invasie in de Russische regio Koersk terwijl ze Washington en Londen aankijken voor het gebruik van ballistische langeafstandsraketten in Rusland.