Hoe Rusland psychologisch oorlog voert tegen alle westerlingen
De aard van oorlogsvoering heeft zich door de tijd heen ontwikkeld. Waar vroeger gevechten op het slagveld plaatsvonden, heeft het strijdtoneel zich nu verplaatst naar het domein van informatie en invloed. Grootmachten begeven zich in een nieuw soort conflict.
De Washington Post heeft een geheim document uit 2023 van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken openbaar gemaakt, waarin het Kremlin oproept om westerse mogendheden te verzwakken.
In het geheime document over het buitenlandse beleid, dat de krant via een niet nader genoemde Europese inlichtingendienst in handen kreeg, eist Moskou dat de wereld wordt bevrijd van de vermeende invloed van Washington.
Volgens The Washington Post roept het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken op tot een “offensieve informatiecampagne” om de vermeende Amerikaanse hegemonie in het wereldwijde diplomatieke landschap te bestrijden.
Het gelekte document stelt ook dat het Westen op verschillende gebieden moet worden bestreden, niet alleen op het vlak van ‘informatiepsychologie’, maar ook in politiek, leger, economie en internationale handel.
"Het is belangrijk om een mechanisme te creëren om de kwetsbare punten van hun externe en interne beleid te vinden, met als doel praktische stappen te ontwikkelen om de tegenstanders van Rusland te verzwakken", aldus het geheime dossier, zoals geciteerd door The Washington Post.
Volgens de Washington Post is dit de eerste officiële bevestiging en vastlegging van de hybride oorlog van het Kremlin tegen het Westen.
De ogenschijnlijke betrokkenheid van Rusland bij desinformatie- en manipulatiecampagnes in Noord-Amerika en West-Europa is echter geen nieuw fenomeen.
Volgens de Amerikaanse inlichtingendienst probeerde de Russische president Vladimir Poetin de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 te manipuleren. Echter, openbaar aanklager John Durham was erg kritisch over het FBI-onderzoek naar Donald Trump. In zijn eindrapport valt hij de FBI scherp aan, omdat het onderzoek zonder concreet bewijs zou zijn gestart en blijk zou geven van vooringenomenheid, aldus VRT.
Ondertussen meldt Politico dat het pro-Kremlinnetwerk Doppelganger maanden voor de Europese verkiezingen advertenties op sociale media kocht.
Moskou zou kandidaten willen steunen die, hoewel ze niet expliciet pro-Russisch zijn, isolationistische standpunten aanhangen die nuttig zijn voor het Kremlin.
Volgens Politico zouden Frankrijk en Duitsland de grootste doelwitten zijn van deze advertenties, die zich richten op uitgaven in de oorlog in Oekraïne en binnenlandse problemen, zoals protesten in de landbouwsector.
Volgens Politico is meer dan 65% van de politieke of sociale advertenties op Facebook in 16 Europese landen niet gelabeld, wat mogelijk leidt tot de verspreiding van pro-Kremlin-desinformatie.
Jean-Noël Barrot, de Franse minister voor Europese Zaken, verklaarde via X (voorheen Twitter) dat de Fransen voortdurend worden bestookt met Poetins propaganda.
“Er gaat geen week voorbij zonder dat Frankrijk het doelwit is van gecoördineerde en doelbewuste manoeuvres om het publieke debat te verstoren en de campagne voor de Europese verkiezingen te beïnvloeden”, verklaarde Barrot, geciteerd door The Guardian.
In een analyse van Foreign Policy beweert de Russische vertaler en historicus Ian Garner dat het Westen zich niet alleen onbewust is van de Russische informatieoorlog, maar dat mensen in veel gevallen zelf actief desinformatie verspreiden.
In plaats van zijn best te doen om de desinformatie van het Kremlin tegen te gaan, betoogt Garner dat het Westen tekortschiet in het bestrijden van door Moskou georkestreerde trollen, bots en cyberaanvallen.