Schandaal in Spanje: juridische fout laat gangster lopen die Amalia bedreigde

Loopt Amalia nu een groot risico?
Wat is er gebeurd?
Voorwaardelijke vrijlating
Uitleveringsbevel
Arrestatiebevel
Wat de Spaanse regering zegt
De Spaanse minister van Binnenlandse Zaken spreekt
Wat is de 'Mocro-maffia?
Diverse criminele activiteiten
Wie is Karim Bouyakhrichan?
Geweldsgolf
Bedreigingen aan het adres van prinses Amalia
Impact op het leven van de kroonprinses
Bedreigingen voor hoge ambtenaren
Ook aan publieke figuren in Nederland
Wat gebeurde er met Amalia na de bedreigingen?
Nieuw leven in Madrid
Amalia verlangt naar een studentenleven
Terugkeer naar Amsterdam
Koningshuis Spanje
Een gebaar van vriendschap
"Per ongeluk vrijgelaten"

De BBC spreekt van een ‘gerechtelijke dwaling’ en ‘per ongeluk vrijgelaten’. Hoe het ook zij, feit is dat de Nederlandse miljardair en drugshandelaar Karim Bouyakhrichan (vermeende leider van de ‘Mocro Maffia’) is verdwenen nadat hij was vrijgelaten uit een Spaanse gevangenis. Hij was gearresteerd voor witwassen in januari 2024. Bouyakhrichan heeft ook gedreigd om prinses Amalia te vermoorden.

Volg ons op MSN om elke dag de beste artikelen te ontvangen

Loopt Amalia nu een groot risico?

Nu vragen velen zich af wat er in Spanje is gebeurd en of de Nederlandse prinses door zijn vrijlating gevaar loopt.

Wat is er gebeurd?

Maar laten we teruggaan in de tijd om wat licht op de zaken te werpen. In januari 2024 werd Bouyakhrichan gearresteerd. Hij werd beschuldigd van het witwassen van geld, de handel in verschillende illegale stoffen, de georganiseerde misdaad en deelname aan een gewapende bende.

(Foto: arrestatie van Bouyakhrichan in Spanje / Antena 3 Noticias)

Voorwaardelijke vrijlating

Volgens een artikel van Cadena SER verraste zijn voorwaardelijke vrijlating (in maart 2024) de onderzoekers vanwege zijn uitgebreide criminele geschiedenis en zijn connecties met de belangrijkste Latijns-Amerikaanse kartels. 172 eigendommen ter waarde van 50 miljoen euro en bijna drie miljoen euro aan bankrekeningen van deze gevaarlijke drugshandelaar werden geblokkeerd.

(Foto: arrestatie van Bouyakhrichan in Spanje / Telecinco News)

Uitleveringsbevel

De Nederlandse autoriteiten hadden een verlenging van het dringende uitleveringsbevel naar het Spaanse Nationale Hof gestuurd. Dit werd ook opgemerkt door gerenommeerde Spaanse media. Er was echter geen arrestatiebevel voor hem geleverd, waardoor Bouyakhrichan zijn rechtszitting kon ontwijken.

Arrestatiebevel

Nu, in april 2024, is er als gevolg van zijn ontsnapping een Europees arrestatie- en overgavebevel (OEDE) uitgevaardigd, aldus de Spaanse online-krant El Confidencial.

Wat de Spaanse regering zegt

Gezien alle commotie erkende de Spaanse minister van Justitie, Félix Bolaños, in verklaringen aan journalisten dat de ontsnapping ‘zorgwekkend nieuws’ was. Hij benadrukte echter dat de nationale veiligheidstroepen “er alles aan zullen doen om deze persoon zo snel mogelijk voor de rechter te brengen”, aldus BBC News.

De Spaanse minister van Binnenlandse Zaken spreekt

In daaropvolgende verklaringen aan de pers sprak de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken, Fernando Grande-Marlaska, ook zijn vertrouwen uit dat de politie hem opnieuw zal kunnen arresteren.

Wat is de 'Mocro-maffia?

Bouyakhrichan wordt vaak genoemd als de leider van de 'Mocro Maffia'. Deze organisatie is een crimineel netwerk waartoe verschillende kartels van Marokkaanse afkomst behoren. Ze zijn onder andere actief in onder meer Nederland, België, Frankrijk en Spanje.

Diverse criminele activiteiten

Ze houden zich bezig met een breed scala aan criminele activiteiten, waaronder illegale drugshandel, afpersing, ontvoeringen, omkoping en het witwassen van geld. Ze controleren de belangrijkste havens in de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee, met speciale nadruk op Antwerpen, Rotterdam (foto) en Algeciras, aldus El Confidencial.

 

Wie is Karim Bouyakhrichan?

Karim Bouyakhrichan, ook wel bekend als 'Taxi', is een Nederlander van Marokkaanse afkomst en de broer van Samir Bouyakhrichan, bijgenaamd 'Scarface'. Samir Bouyakhrichan werd in 2014 in Benahavís (Málaga) vermoord.

Geweldsgolf

Na de dood van Samir erfde Karim een van de meest prominente groepen van de 'Mocro Maffia'. De moord op zijn broer veroorzaakte een golf van geweld aan de Costa del Sol, met afrekeningen en schietpartijen.

Bedreigingen aan het adres van prinses Amalia

In 2022 werd prinses Amalia, gedwongen onder strikte bescherming te leven vanwege dreigingen met aanvallen en ontvoering.
Om haar veiligheid te garanderen, verhuisde ze van het centrum van Amsterdam naar het koninklijk paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Ze vertrok hier iedere dag onder escorte om naar de universiteit te kunnen gaan. Aangenomen wordt dat de 'Mocro Maffia' achter deze bedreigingen zouden zitten.

Impact op het leven van de kroonprinses

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima, merkten destijds op dat deze bedreigingen ‘enorme gevolgen’ zouden hebben voor de jonge vrouw, die volgens een artikel in Le Monde geen ‘normaal leven’ zou kunnen leiden.

Bedreigingen voor hoge ambtenaren

Zelfs de Belgische minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (foto) kreeg te maken met bedreigingen en werd samen met zijn gezin geëvacueerd naar een veiligere woning. Dit omdat  een mogelijke ontvoeringsdreiging tegen hem aan het licht was gekomen.

Ook aan publieke figuren in Nederland

Ook de premier van het land, Mark Rutte, was het doelwit van criminelen. Hij werd in 2021 al bedreigd en werd gedwongen om nauwe bescherming te aanvaarden vanwege het potentiële risico op ontvoering of een aanval.
Bovendien werden andere functionarissen, journalisten en rechters bedreigd en kregen ze bescherming, zo blijkt uit hetzelfde nieuws in Le Monde.

Wat gebeurde er met Amalia na de bedreigingen?

Toen er in het najaar van 2022 bedreigingen opdoken, verliet prinses Amalia haar studentenhuis (foto) in Amsterdam om naar huis terug te keren. Daar hervatte ze haar studie.

Nieuw leven in Madrid

Volgens bronnen aangehaald door de NOS-televisiezender koos de prinses vanwege de veiligheidssituatie ervoor om in Madrid te studeren. Ze ervaarde meer meer bewegingsvrijheid tijdens haar verblijf in de Spaanse hoofdstad.

Amalia verlangt naar een studentenleven

In februari 2023 vergezelde Prinses Amalia haar ouders op een officieel bezoek aan het Caribisch gebied. Daar sprak ze haar verlangen uit om ‘het dagelijkse leven van een student’ te leiden.

Terugkeer naar Amsterdam

Volgens de Amsterdamse krant Het Parool is Amalia  in februari al teruggekeerd naar de Nederlandse hoofdstad, waar ze Politiek, Psychologie, Recht en Economie studeert.

(Op de foto de Universiteit van Amsterdam)

Koningshuis Spanje

Amalia maakte haar debuut tijdens een galadiner in het Koninklijk Paleis in Amsterdam. Ze was daar in aanwezigheid van koning Felipe VI en koningin Letizia van Spanje. Volgens La Zarzuela onderhouden beide koningshuizen "een traditionele vriendschapsrelatie", aldus El Mundo in een artikel.

Een gebaar van vriendschap

Willem Alexander I sprak zijn dank uit aan het koningshuis van Spanje omdat ze prinses Amalia toestemming hadden gegeven om haar studie aan de Universiteit van Amsterdam vanuit Madrid voort te zetten. De koning zei: "Het was een gebaar van vriendschap in een moeilijke tijd. Ik dank u en alle betrokkenen."

Volg ons op MSN om elke dag de beste artikelen te ontvangen

 

Meer voor jou