Staan of zitten: wat is de beste manier voor mannen om hun blaas te legen?
Moeten mannen gaan zitten om te plassen? Nee, we hebben het niet alleen over hygiëne, maar eerder over gezondheid. Wat zegt de wetenschap? Kan het gezonder zijn voor mannen om te gaan zitten als ze plassen? In welk land is deze praktijk het meest gebruikelijk?
Volg ons op MSN om elke dag de beste artikelen te ontvangen
Volgens een onderzoek dat in het Verenigd Koninkrijk is uitgevoerd door het bedrijf YouGov in 13 landen, is de plaats waar mannen het vaakst zittend urineren Duitsland, waar 49% van de 55-plussers dat doet en 28% van de jongeren van 18 tot 34 jaar. Van hen zegt over het algemeen slechts 10% nooit op het toilet te zitten.
De volgende landen op de lijst zijn Australië, de Verenigde Staten en Zweden, waar respectievelijk 25%, 23% en 22% van de mannen beweert altijd te zitten.
Aan de andere kant zijn de Britten volgens datzelfde onderzoek het minst geneigd om te gaan zitten, van wie 33% zegt dat ze dat "nooit" doen, net als Polen. Slechts 24% van de Britse mannen en 27% van de Poolse mannen zeggen dat ze het altijd of bijna altijd doen.
In Japan is uit opeenvolgende onderzoeken gebleken dat het aantal mannen dat zittend plast, is gestegen van 51% in 2015 naar 58% begin 2020 en vervolgens in de tweede helft van datzelfde jaar is gestegen naar 70% als gevolg van de pandemie.
In een recente meta-analyse gepubliceerd door het wetenschappelijke weekblad Plos One (Public Library of Science) verzekeren ze dat het gezonder is voor mannen om hun blaas zittend te legen, niet alleen voor mannen met een ontstoken prostaat, een aandoening die meestal optreedt bij het ouder worden, maar voor iedereen in het algemeen.
Foto: Lucas Vasques / Unsplash
Het onderzoek vergeleek de urodynamische parameters van gezonde mannen en mannen met symptomen van de lagere urinewegen (LUTS), dat wil zeggen met problemen die gerelateerd kunnen zijn aan de prostaat, plasbuis of blaas.
We hebben het over problemen zoals een toename in de frequentie van naar het toilet gaan, de behoefte om 's nachts één of meerdere keren op te staan om de blaas te legen, de dringende drang om te plassen of urine-incontinentie.
In deze meta-analyse ontdekten ze dat mannen met klachten aan de lagere urinewegen, zoals die voorkomen bij mannen met benigne prostaathyperplasie (een ontstoken prostaat), een gunstiger urodynamisch profiel hebben wanneer ze zitten, naast het feit dat de tijd om de blaas te legen korter is.
Foto: Kenny Eliason / Unsplash
Volgens deskundigen hebben mensen met een ontstoken prostaat, een probleem dat samenhangt met leeftijd en dat niet geassocieerd hoeft te worden met kanker, last van compressie waardoor het moeilijk is om te plassen, iets wat ze gemakkelijker kunnen doen als ze zitten, waardoor de blaas beter en vollediger geleegd kan worden.
De reden hiervoor? Dat is eenvoudig en heeft te maken met de spieren die het gebied omgeven. Zoals Dr. Luis Resel Folkersma, van de Spaanse Vereniging voor Urologie, in dit onderzoek uitlegt: "Als je zit, ontspannen de bekkenbodemspieren zich en dan verbetert de doorstroming."
Een verklaring die ook wordt gedeeld door de afdeling Urologie van het Leids Universitair Medisch Centrum in Nederland, en waaraan zij ook toevoegen dat wanneer je op het toilet zit, de blaasspieren niet gespannen zijn, wat juist helpt om prostaatproblemen te voorkomen.
Volgens een ander onderzoek dat werd uitgevoerd door dit Nederlandse universiteitscentrum, spannen de spieren rond het bekken en de wervelkolom zich aan als we staan, terwijl ze zich ontspannen als we zitten, dus "urineren in die houding helpt de blaas veel natuurlijker te legen".
Foto: Clem Omojeghuo / Unsplash
Aan de andere kant kan zitten volgens het Leids Universitair Medisch Centrum ook helpen bij het voorkomen van goedaardige prostaathyperplasie, die symptomen heeft zoals de ontwikkeling van blaasstenen, urineweginfecties en zelfs nierinfecties.
In een interview met de krant The Telegraph gaf Gerald Collins, een urologisch chirurg in het Alexandra Hospital in Cheshire (Verenigd Koninkrijk), een andere draai aan het onderwerp door te zeggen dat "zitten waarschijnlijk de meest efficiënte manier is om het te doen".
"Goedaardige prostaathyperplasie ontstaat door een verandering in de hormonale omgeving binnen de prostaat, voornamelijk na het 40e levensjaar. Je krijgt een toename van een bepaald afbraakproduct van testosteron dat ervoor zorgt dat de prostaat groter wordt en meer cellen ontwikkelt", voegde Collins eraan toe. "Zittend plassen helpt deze slijtage in de loop der jaren te voorkomen."
Foto: sterlinglanier Lanier / Unsplash
Maar los van de kwestie van de prostaat, moeten we er rekening mee houden dat deskundigen ook benadrukken dat zittend plassen de meest hygiënische optie is, een kwestie die ze vooral verdedigen in landen als Japan en Duitsland.
In het Duitse land zijn er zelfs openbare toiletten waar een rood licht is geïnstalleerd in de stijl van een verkeerslicht om te verbieden dat er staand geplast wordt.
Als mannen zittend plassen, worden onder andere het toilet en de omgeving niet bespat met urine, waardoor bacteriën en dergelijke worden overgedragen. Als mannen zittend plassen, kunnen ze voorkomen dat er voorwerpen zoals tandenborstels worden besmet. Dit helpt infecties te voorkomen.
Het is nog steeds een kwestie van gewoonten, een zeer culturele gewoonte die onder de mensen een debat uitlokt dat misschien wel nooit helemaal beslecht zal worden.