Stof tot nadenken: 20 inspirerende citaten van grote wetenschappers
Isaac Newton, Albert Einstein, Marie Curie... er zijn zoveel grote namen in de geschiedenis van de wetenschap. Ze zijn niet alleen beroemd om hun ontdekkingen, maar ook om hun memorabele citaten. Hier zijn er een paar...
Deze korte les in wijsheid werd naar verluidt al in de 6e eeuw voor Christus opgesteld door de Griekse wiskundige en denker Pythagoras. Een wijsheid die middelbare scholieren over de hele wereld vandaag de dag nog steeds kennen.
Euclides, een pionier van de wiskunde in het oude Griekenland, laat hier de behoefte aan bewijs zien in de ontwikkeling van betrouwbare kennis. De oorsprong van dit citaat is echter niet bewezen.
@Thomas T / Unsplash
Dit is een tot nadenken stemmend citaat dat wordt toegeschreven aan Leonardo da Vinci, de Italiaanse meester op het gebied van kunst en wetenschap uit de Renaissance.
Galileo Galilei, die door de kerk werd vervolgd voor zijn visionaire ontdekkingen, sprak volgens de historische overlevering deze zin uit na zijn vonnis. 'Zij' refereert hier aan de aarde. Het citaat herinnert ons eraan dat de aarde niet stilstaat en ook niet het centrum van het universum is.
Blaise Pascal, een genie op het gebied van wetenschap en denken in de 17e eeuw, daagt zijn lezers niet alleen uit om zich te beroepen op de noodzaak van twijfel, maar ook om aan zichzelf te twijfelen.
Deze bescheiden bekentenis is van de Engelse wetenschapper die leefde tussen de 17e en 18e eeuw en beroemd is om zijn theorie van de universele zwaartekracht, maar ook de grondlegger was van de klassieke mechanica en analytische wiskunde.
@K Mitch Hodge / Unsplash
Nog een beroemd citaat van Newton, dat ons herinnert aan de noodzaak van voortdurende ijver om tot onbetwistbare kennis te komen.
Hij is de vader van de encyclopedie en droeg ook bij aan de vooruitgang van de algebra in de 18e eeuw. D'Alembert illustreert de onverzadigbare nieuwsgierigheid van onderzoekers.
Dit citaat, toegeschreven aan Antoine Lavoisier, de pionier van de moderne scheikunde, verwijst naar het behoud van massa voorbij veranderingen in de toestand van materie.
Louis Pasteur, beroemd vanwege de ontwikkeling van het vaccin tegen hondsdolheid aan het eind van de 19e eeuw, herinnert ons aan het belang van grondig werk in het proces van wetenschappelijke ontdekkingen.
Dit citaat van Jules Verne, auteur van vele romans waarin hij de wetenschappelijke en technologische vooruitgang van zijn tijd verheerlijkte, wordt vaak geciteerd als een lofzang op de menselijke creativiteit.
@Cristian Soriano / Unsplash
Henri Poincaré, een Franse natuurkundige, wetenschapsfilosoof en neef van de politicus Raymond Poincaré, meende dat alles geloven en nergens in geloven twee manieren waren om de realiteit uit de weg te gaan.
Marie Curie, natuurkundige, scheikundige en eerste vrouw die een Nobelprijs won, gebruikte deze zin om te verwijzen naar de verbazing die een wetenschapper koestert over de waargenomen verschijnselen.
Nikola Tesla, een Servisch-Amerikaanse ingenieur, beroemd om zijn bijdrage aan de ontwikkeling van wisselstroom, vatte zijn wetenschappelijke visie op de wereld hier perfect samen.
In dit citaat geeft de Duitse natuurkundige een optimistische observatie dat door het verstrijken van de tijd (bijna) altijd de juiste ideeën overwinnen.
Albert Einstein, de wetenschappelijke legende achter de relativiteitstheorie, benadrukte de noodzaak om een open geest te hebben en niet verstrikt te raken in dogma's en ineffectieve methoden.
Hoe veeleisend hij ook was in zijn wetenschappelijke werk, Einstein kende ook het belang van enthousiasme en lichtheid om een vruchtbare geest te behouden.
Theodosius Dobzhansky, die van de Sovjet-Unie naar de VS verhuisde en biologie studeerde, steunde de synthetische evolutietheorie en verwierp het idee van een goddelijke oorsprong van het universum.
Met dit citaat maakte Hubert Reeves, de astrofysicus en fervent wetenschapsleraar die in oktober 2023 overleed, ons bewust van onze menselijke aard.
Jane Goodall, een ethologe (specialist in gedragsonderzoek) met een passie voor dieren, vat in deze zin de invloed samen die we allemaal kunnen hebben via onze overtuigingen en onze daden.