Trump en Poetin zijn het eens over 'gezond verstand' en concessies voor vrede

Een telefoontje van Washington naar Moskou
Een interlokaal gesprek
Gewoon een praatje maken?
Poetin, de vredesstichter?
'Gezond verstand'
De versie van het Kremlin
Het tweede telefoontje
Een duurzame vrede
Trump de optimist
Vrede een kans geven?
Wat Poetin werkelijk wil
De prijs van vrede
Hegseths bekentenis
Europa zelfstandig
Andere prioriteiten
Een telefoontje van Washington naar Moskou

De New York Times schrijft dat de Amerikaanse president Donald Trump bevestigd heeft dat hij een "lang en zeer productief telefoongesprek" heeft gehad met de Russische leider Vladimir Poetin.

Een interlokaal gesprek

Het nieuws bevestigt het exclusieve verhaal dat enkele dagen eerder door de New York Post werd onthuld, waarin Trump toegaf dat hij met Poetin sprak over het vinden van een manier om een einde aan de oorlog te onderhandelen.

Gewoon een praatje maken?

"We spraken over Oekraïne, het Midden-Oosten, energie, kunstmatige intelligentie, de macht van de dollar en diverse andere zaken", liet Trump weten via Truth Social. Hiermee sloot hij de mogelijkheid van toekomstige samenwerking tussen de VS en Rusland niet uit.

Poetin, de vredesstichter?

"Hij wil een einde zien aan het sterven van mensen", aldus Trump, geciteerd door de New York Post, toen hij zijn gesprek met de Russische president onthulde. "Al die doden. Jonge, mooie mensen. Het zijn er twee miljoen, alsof het je eigen kinderen zijn, en dat allemaal zonder reden."

'Gezond verstand'

"President Poetin gebruikte zelfs mijn zeer sterke campagnemotto 'GEZOND VERSTAND'. We geloven er allebei heel sterk in", merkte Trump op op zijn sociale mediaplatform Truth Social, waarmee hij een verzoenende toon tussen de twee supermachten suggereerde.

De versie van het Kremlin

Volgens de Kyiv Independent heeft Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov bekendgemaakt dat de twee wereldleiders ruim 90 minuten met elkaar spraken en dat Poetin Trump heeft uitgenodigd naar Moskou te komen.

Het tweede telefoontje

Vervolgens belde de Amerikaanse president de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. "Zojuist met Donald Trump gesproken. Een lang gesprek. Over de mogelijkheden om vrede te bereiken", onthulde hij achteraf volgens de Kyiv Independent.

Een duurzame vrede

"Oekraïne wil meer dan wie dan ook vrede. We bepalen onze gezamenlijke stappen met Amerika om de Russische agressie te stoppen en een betrouwbare, duurzame vrede te garanderen", benadrukte Zelensky, volgens de Kyiv Independent.

Trump de optimist

"Ik heb zojuist met president Volodymyr Zelensky gesproken. Het gesprek verliep zeer goed. Hij wil, net als president Poetin, vrede sluiten", verklaarde Trump, zoals geciteerd door de Kyiv Independent.

Vrede een kans geven?

Via sociale media voegde de Amerikaanse president toe: "Het is hoog tijd dat we deze zinloze oorlog stoppen, die al zoveel onnodig leed en vernietiging heeft veroorzaakt".

Wat Poetin werkelijk wil

"Poetin bereidt zich niet voor op onderhandelingen of vrede, maar op een voortzetting van de oorlog, en niet alleen tegen Oekraïne", waarschuwde Zelensky enkele dagen eerder op sociale media volgens Politico.

De prijs van vrede

Maar terwijl Trump het over vrede had, onthulde de Amerikaanse minister van Defensie, Pete Hegseth, tijdens een bijeenkomst in het NAVO-hoofdkwartier in Brussel dat Washington bereid is tot bepaalde concessies.

Hegseths bekentenis

Hegseth gaf volgens Politico toe dat Zelensky geen schijn van kans maakt om de Russische troepen uit de Krim en Oost-Oekraïne te verdrijven. "Het nastreven van deze illusie zal de oorlog alleen maar rekken en meer ellende veroorzaken", aldus Hegseth.

Europa zelfstandig

The New York Times berichtte ondertussen dat de Amerikaanse minister van Defensie ook zei dat de Verenigde Staten er niet mee zouden instemmen dat Oekraïne deel zou gaan uitmaken van de NAVO. Hegseth liet doorschemeren dat Europa niet zo zwaar moet leunen op de Verenigde Staten voor defensiezaken.

Andere prioriteiten

CNN benadrukt dat Hegseth onthulde dat de Verenigde Staten de veiligheid van Europa en Oekraïne niet langer als prioriteit zien, maar zich in plaats daarvan richten op de verdediging van hun eigen grenzen en het afschrikken van een oorlog met China.

Meer voor jou