Wat is er gebeurd met de geavanceerde tanks die Poetin naar Oekraïne heeft gestuurd?

De T-14 Armata
In april 2023 ingezet in Oekraïne
Een
De T-14 bevindt zich nu in Oekraïne
Directe aanvallen
Trainen in de Donbas
De situatie in januari
Een “risicovolle beslissing”
Logistieke vraagstukken
Problemen
Slechts enkele tientallen
2015
Krachtig
Ongeëvenaard
Heeft het geholpen?
Het verslaan van de Javelin antitankraket
Beschermingssystemen
We zullen het zien
Het terugtrekken van de T-14
Gevechtsoperaties en testen
Geen verschil
Zijn de tanks überhaupt naar Oekraïne gestuurd?
Opmerkingen van luitenant-generaal Budanov
De T-14 Armata

De T-14 Armata, beschouwd als de meest geavanceerde gevechtstank van het Kremlin, verscheen voor het eerst op het slagveld in april 2023. Echter, wat is er gebeurd met deze tank, en heeft het een significant verschil gemaakt in de voortdurende oorlog?

Volg ons op MSN om elke dag de beste artikelen te ontvangen

In april 2023 ingezet in Oekraïne

In april 2023 suggereerden berichten in de Russische staatsmedia dat Vladimir Poetin en zijn militaire commandanten van plan waren de T-14 Armata voor de allereerste keer in te zetten in de frontlinie van de oorlog in Oekraïne.

Fotocredit Wiki Commons door Vitaly V. Kuzmin

Een "goed ingelichte bron"

Op 25 april meldde RIA Novosti dat de Russische strijdkrachten de T-14 Armata in gebruik hadden genomen bij gevechtsoperaties in Oekraïne. Deze informatie werd verstrekt door een "goed ingelichte bron" die met de staatsmedia sprak.

De T-14 bevindt zich nu in Oekraïne

De bron meldde dat Russische militairen gestart zijn met het inzetten van de meest recente Armata tanks om aanvallen uit te voeren op posities in Oekraïne. Daarbij werd benadrukt dat de rol van de tank op het strijdveld beperkt was.

Directe aanvallen

“Ze zijn nog niet ingezet bij directe aanvalsoperaties,” vervolgde de bron. Daarna meldde hij dat de nieuwe tanks waren uitgerust met extra bepantsering.

Trainen in de Donbas

Russische bemanningsleden hadden naar verluidt in 2022 op een oefenterrein ergens in de Donbas geleerd hoe ze de T-14 Armata moesten gebruiken, aldus de bron van RIA Novosti.

De situatie in januari

In januari 2023 constateerde het Britse Ministerie van Defensie dat Rusland hoogstwaarschijnlijk overwoog een beperkt aantal T-14-tanks naar Oekraïne te zenden. Deze conclusie werd getrokken nadat satellietbeelden waren ontvangen waarop diverse Armata-tanks te zien waren op een trainingslocatie. Deze plek staat bekend om de activiteiten die gericht zijn op de voorbereiding voor inzet naar Oekraïne.

Een “risicovolle beslissing”

Het Britse Ministerie van Defensie trok de conclusie dat het inzetten van de T-14 elke keer een 'risicovolle beslissing' zou zijn. Volgens hen zou Moskou deze beslissing uitsluitend nemen met het oog op 'propagandadoeleinden'.

Logistieke vraagstukken

Het voornaamste argument achter de evaluatie van het Britse Ministerie van Defensie was dat Rusland niet over een substantieel aantal T-14-tanks beschikte om echt een verschil te maken.

Problemen

Het Britse rapport vermeldde ook dat de grotere omvang van het voertuig voor extra logistieke en supply chain problemen voor de Russische strijdkrachten zou zorgen. Dit was destijds al een groot probleem voor het Russische leger.

Slechts enkele tientallen

"Het is waarschijnlijk dat er slechts enkele tientallen exemplaren gemaakt zijn. Daarnaast is het onwaarschijnlijk dat commandanten vertrouwen hebben in het voertuig tijdens gevechtsoperaties", meldde het Ministerie van Defensie. Dit is waarschijnlijk de reden waarom de geavanceerde gevechtstank destijds niet direct werd ingezet voor aanvalsoperaties.

2015

De T-14 Armata maakte zijn eerste publieke optreden tijdens de Victory Day Parade 2015 in Moskou volgens Jon Jackson van Newsweek. Dit voertuig werd bestempeld als het Russische antwoord op de belangrijkste concurrent van de Amerikaanse M1 Abrams-gevechtstank.

Krachtig

Michael Peak van Insider merkte op dat de T-14, voorzien van een krachtig 125 mm kanon en een ontwerp met een onbemande toren, de bemanning veilig houdt in de romp van het voertuig. Hij benadrukte echter dat het dunnere pantser van de tank de kwetsbaarheid ervan zou kunnen vergroten.

Fotocredit: Wiki Commons door Vitaly V. Kuzmin

Ongeëvenaard

Het vuurbereik van de T-14, zoals opgemerkt door Popular Mechanics, is ongeëvenaard en strekt zich uit over meer dan 12 km. Dit zou van pas komen voor de gevechtsrol waarvoor de tank momenteel wordt ingezet, maar het is onwaarschijnlijk dat dit een verschil zal maken als de T-14 offensief werd gebruikt.

Fotocredit: Wiki Commons door Dmitriy Fomin

Heeft het geholpen?

Als de oorlog in Oekraïne ons iets heeft geleerd, is het dat gevechtstanks nog steeds een belangrijke rol vervullen. Aan de andere kant zijn ze veel minder bestand tegen moderne antitankwapens.

Het verslaan van de Javelin antitankraket

Wapens gericht op het uitschakelen van tanks, zoals de Amerikaanse Javelin en de in Oekraïne vervaardigde Stugna-P, hebben aangetoond dat geavanceerde technologie ter waarde van meerdere miljoenen dollars binnen enkele seconden verloren kan gaan als ze niet in staat zijn om binnenkomende raketten te weerstaan.

Beschermingssystemen

De effectiviteit van de Armata op het slagveld, en het vermogen van de tank om een verschil te maken in de oorlog, zou waarschijnlijk neerkomen op zijn vermogen om zichzelf te verdedigen. Volgens RIA Novosti regelt het Afganit actieve beschermingssysteem dit.

We zullen het zien

"Ik begrijp niet in welke mate en op welke manier de nieuwste tanks van Rusland zouden kunnen worden ingezet, maar ik denk dat we snel zullen zien hoe de Armata zich zal meten met de Leopards en Abrams," schreef German Kulikovsky op Telegram volgens een vertaling van de Kiev Post. Dit deed hij op het moment dat de T-14 in Oekraïne werd ingezet,

Het terugtrekken van de T-14

In juli werden volgens het Russische nieuwsagentschap TASS verschillende T-14 Armata-tanks teruggetrokken uit gevechtsoperaties in Oekraïne. TASS sprak met een bron die verklaarde dat deze tanks exclusief werden ingezet door de gepantserde troepen van het Zuidelijke Militaire District van Rusland om hun prestaties in gevechtssituaties te evalueren.

Fotocredit: Wiki Commons door Vitaly V. Kuzmin

Gevechtsoperaties en testen

"De leden van [battlegroup] South zetten de Armata actief in tijdens gevechtsoperaties. Diverse voertuigen namen deel aan gevechten om de prestaties van de tank te evalueren. Vervolgens werden ze teruggetrokken van de frontlinie," deelde de bron mee aan verslaggevers van TASS.

Fotocredit: Wiki Commons door Vitaly V. Kuzmin

Geen verschil

TASS benadrukte eveneens dat er geen officiële informatie beschikbaar was over het inzetten van de T-14 in de strijd tegen Oekraïne. Bovendien waren er geen verslagen in westerse media die specifiek beschreven in welke gevechten de geavanceerde Russische tank een impact had gemaakt.

Fotocredit: Wiki Commons door Vitaly V. Kuzmin

Zijn de tanks überhaupt naar Oekraïne gestuurd?

Het blijft echter onzeker of één van de T-14-tanks die in Oekraïne zijn ingezet, daadwerkelijk betrokken was bij gevechten. In september 2023 verklaarde luitenant-generaal Kyrylo Budanov, het hoofd van het Oekraïense hoofddirectoraat van inlichtingen, tijdens een persconferentie dat er geen waarnemingen waren geweest van de T-14 in Oekraïne.

Opmerkingen van luitenant-generaal Budanov

"We hebben geen enkel geval gezien waarin dit voertuig werd ingezet," meldde luitenant-generaal Budanov volgens Business Insider. Hij benadrukte later dat hij geloofde dat Rusland aarzelde om de tanks in te zetten. Dit komt doordat het stelen of vernietigen van zo'n tank de toekomstige exportmarkten van Moskou zou kunnen schaden.

Meer voor jou