Zou Rusland de VS ooit te land kunnen binnenvallen?
Door zijn enorme omvang en bijzondere geografische ligging is de VS in zijn geschiedenis niet vaak het slachtoffer geworden van invasies. Maar is een Russische inval mogelijk? En hoe?
Regisseur en scenarioschrijver John Milius schetste dit horror-idee (de invasie van de Verenigde Staten) in zijn film 'The Red Dawn.' Deze cultfilm uit 1984 vertelt het verhaal van de invasie van de Sovjet-Unie in een deel van de Verenigde Staten. In 2012 werd een remake uitgebracht.
In 'The Red Dawn' ziet de wereld eruit als deze fictieve kaart op Wikipedia. Mexico wordt geregeerd door met de Sovjet-Unie geallieerde communisten, en grote delen van de Verenigde Staten staan onder Russische controle. Sovjettroepen waren het land binnengevallen via Alaska.
Nu even terug naar de realiteit: Alaska is misschien wel het gebied in de VS is dat het kwetsbaarst is voor aanvallen van buitenaf. Japanse troepen vielen het aan tijdens de Tweede Wereldoorlog en bezetten een deel ervan.
Foto: Joris Beugels / Unsplash
In een hypothetische Russische invasie zou Moskou de Japanse operaties van 1942 tijdens de Tweede Wereldoorlog kunnen herhalen. Japan veroverde twee van de Aleoeten in Alaska, maar de eilanden werden in 1943 heroverd door Amerikaanse troepen.
Operatie Pastorius was geen invasie, maar eerder een infiltratie die plaatsvond in juni 1942. Twee Duitse U-boten dropten sabotageteams op Long Island en in Florida. De negen agenten die bij de operatie betrokken waren, werden opgepakt, berecht en (de meesten) geëxecuteerd.
De meest ambitieuze invasieplannen waren misschien wel die van de Mexicaanse revolutionairen onder leiding van Villa en Zapata. Met het Plan van San Diego (1915) wilden ze Arizona, New Mexico, Californië en Texas bij het revolutionaire Mexico voegen. De rebellen vielen steden, waaronder Columbus (New Mexico), binnen en bezetten ze korte tijd.
Maar laten we terugkeren naar het idee van een Russische invasie in de Verenigde Staten. In een interessant artikel op Wikipedia met de titel 'Invasie van de Verenigde Staten' wordt uitgelegd dat een dergelijke operatie, afgezien van de mogelijkheid om via Alaska binnen te vallen, tal van moeilijkheden met zich zou meebrengen.
De Verenigde Staten zijn zo'n groot en geografisch complex land dat het niet gemakkelijk is om het binnen te vallen. Volgens het genoemde Wikipedia-artikel "... isoleren de woestijnen van het Zuidwesten en de Grote Meren van het Midden-Westen de belangrijkste bevolkingscentra van het land tegen de dreiging van invasies."
Foto: Ioann-Mark Kuznietsov / Unsplash
De afstanden zijn bovendien zo groot dat het voor een land dat aanvalt bijna onmogelijk zou zijn om een bevoorradingslijn naar zijn troepen te onderhouden terwijl ze oprukken.
In het Wikipedia-artikel over een mogelijke invasie van de VS staat ook: "De militaire expert Dylan Lehrke wees erop dat een amfibische aanval op de west- of de oostkust simpelweg te onbeduidend is om aan beide kusten een bruggenhoofd te verkrijgen."
In de recente geschiedenis is er eigenlijk nooit interesse of een serieus plan geweest om de Verenigde Staten binnen te vallen. Zelfs niet tijdens de Koude Oorlog. Het enige scenario van een Amerikaans-Russische oorlog was toen (en nu) wederzijdse nucleaire vernietiging.
En dan is er nog de indrukwekkende militaire capaciteit van de Verenigde Staten. Volgens het International Institute for Strategic Studies (IISS), Global Firepower en het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) hebben de Verenigde Staten meer dan 1,3 miljoen strijdkrachten, ongeveer 13.200 luchtvaartuigen, 6.600 tanks en 484 oorlogsschepen, waaronder 11 nucleair aangedreven vliegdekschepen en tientallen torpedobootjagers en onderzeeërs.
Behalve op het militaire aspect richten sommige analisten en wetenschappers zich ook op de geografische kant van de zaak. Het boek 'The Revenge of Geography: What the Map Tells Us About Coming Conflicts and the Battle Against Fate' van Robert Kaplan is een goed naslagwerk over dit onderwerp.
Foto: Morgan Lane / Unsplash
Uiteraard zijn er ook dystopieën over een mogelijke bezetting, zoals in 'The Man in the High Castle', een roman van Philip K. D. waar Amazon een serie van heeft gemaakt. De schrijver stelt zich daarin een wereld voor waarin Duitsland en Japan de Tweede Wereldoorlog hebben gewonnen, en de Verenigde Staten onder hun controle kwamen.
Er werd ook de draak gestoken met een Russische invasie door Hollywood: in de komedie 'The Russians are coming! The Russians are coming!' (1966) werd de grote paranoia van de Koude Oorlog op een humoristische manier gebracht.
Hoe dan ook, de Verenigde Staten blijven altijd waakzaam. 11 september toonde immers aan dat een grootschalige aanval op Amerikaans grondgebied mogelijk is. De dreiging van een invasie is vrijwel onbestaande, maar er zijn wel vele andere gevaren.
Foto: Lucas Sankey / Unsplash