Wrijf niet te veel in je ogen! 15 redenen waarom dat slecht kan zijn
In je ogen wrijven lijkt misschien een natuurlijke en onschadelijke manier om vuiltjes te verwijderen of vermoeidheid te verminderen. Toch kan het negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid van je ogen, vooral als je het te vaak of te hard doet. Lees verder om te ontdekken waarom je er voor eens en voor altijd mee moet stoppen.
Volgens de Cleveland Clinic kan het wrijven in je ogen microkrassen op het hoornvlies veroorzaken. Dit zou kunnen leiden tot ernstige schade. Denk hierbij aan littekenweefsel en permanente zichtproblemen.
Foto: Dominika Gregušová / Pexels
Het Atlantic Eye Institute waarschuwt dat overmatig oogwrijven kan leiden tot keratoconus, een aandoening waarbij het hoornvlies dun wordt en van vorm verandert. Hierdoor ontstaat een wazig, vervormd zicht.
Volgens het Atlantic Eye Institute kan keratoconus, veroorzaakt door wrijven, leiden tot de noodzaak van een dure bril op sterkte.
Foto: SHVETS-productie / Unsplash
Een bekrast of dun membraan maakt het oog vatbaarder voor infecties, waaronder schimmelinfecties. Ooginfecties kunnen optreden als het oog ontstoken of bekrast is. Ook kunnen infecties ontstaan als bacteriën van de handen naar het oog worden overgebracht.
Wrijven in je ogen is ook slecht voor je huid. Dermatoloog Dr. Brendan Camp vertelde de Huffington Post dat het zorgt voor een verhoogd risico op lichenificatie, ofwel, verdikking van de huid. Lichenificatie accentueert niet alleen rimpels maar kan de huid ook droog en schilferig maken.
Foto: Anita Jankovic / Unsplash
"Vooral voor mensen met een donkere huid, zorgt het wrijven in de ogen ervoor dat de productie van huidpigment in dit gebied wordt versneld", vertelde dermatoloog Dr. Angelo Thrower aan de Huffington Post. Dit effect wordt ook wel post-inflammatoire hyperpigmentatie genoemd.
Foto: Samer Daboul / Pexels
Als je ooit in je ogen hebt gewreven terwijl je mascara droeg, weet je hoe snel je look kan veranderen van 'gepolijst' naar 'losgeslagen.'
Foto: Dids/Pexels
Dermatoloog Dr. Snehal Amin vertelde ook aan de Huffington Post dat oogwrijven vaak de boosdoener is achter vermoeid uitziende ogen. Hoewel dit niet altijd het geval is, kunnen bloeddoorlopen ogen hun oorsprong vinden in wrijven totdat de haarvaatjes gebroken zijn.
Wanneer je last hebt van jeukende ogen vanwege een allergie, zorgt het wrijven voor een versnelling van de histamine-respons, aldus het Atlantic Eye Institute.
Hoewel wrijven in je ogen tijdelijke verlichting kan geven, zul je daarna ergere allergiesymptomen ervaren.
Foto: Towfiqu Barbhuiya/ Unsplash
Wanneer je in je ogen wrijft, oefen je druk uit op de binnenste, met vloeistof gevulde oogkamer. Als je wordt behandeld voor glaucoom, kan dit door het wrijven erger worden, stelt het Atlantic Eye Institute. Dat komt omdat glaucoom juist behandeld wordt door de druk op die plek te verlichten.
Foto: Meirav Seifert / Wikimedia
Volgens de Universiteit van Utah kunnen virusdruppels met infecties zoals COVID-19 via membranen je ogen binnendringen. Als je druppeltjes op je hand hebt en dan in je ogen wrijft, kun je ziek worden. Bovendien kun je, als je ziek bent en in je ogen wrijft, mogelijk het virus verspreiden.
Foto: CDC / Unsplash
De meeste bultjes in je oogleden worden veroorzaakt door Staphylococcus bacteriën. Ze leven op je huid, maar als je in je ogen wrijft, kunnen ze aan de binnenkant van je ooglid terechtkomen, aldus Healthline.
De belangrijkste regel na een het laseren van de ogen is "niet in je ogen wrijven!" Dat komt omdat een kleine snee die tijdens de operatie is gemaakt, op zijn plaats moet blijven om goed te kunnen genezen, aldus Kraff Eye Institute.
Foto: Jorge Ger/Wikimedia
Blefaritis maakt je oogleden rood, jeukend en een beetje gezwollen. Daarnaast kan het schilfering veroorzaken. Het wordt vaak veroorzaakt door overtollige bacteriën die via je handen kunnen worden overgedragen. Als je het hebt, kan wrijven in je ogen het alleen maar erger maken.
Volgens Axon Optics kan te veel in je ogen wrijven de bloedvaten en de schedeldruk verstoren. Daardoor kan het plotselinge begin van lichtgevoeligheid veroorzaakt worden. Genoeg redenen om niet in je ogen te wrijven dus!
Foto: Оля Жеребцова / Pexels