Fascinerende feiten en mythen over tweelingen
Volgens de statistieken komt uit 3 op de 1.000 zwangerschappen een identieke tweeling voort. Deze baby's delen zelfs DNA met elkaar. Dit komt omdat de bevruchte eicel zich in een vroeg stadium heeft gedeeld en hierdoor twee vergelijkbare baby's voortbrengt.
Ondanks het feit dat het aantal tweelingzwangerschappen de laatste tijd is toegenomen (vanwege geassisteerde bevruchting), zijn er veel feitjes en zeldzaamheden die mensen niet weten over tweelingen. Hier zijn enkele voorbeelden.
Er is geen wetenschappelijk bewijs dat het hebben van een identieke tweeling te maken heeft met erfelijkheid.
Bij een twee-eiige tweeling ligt de zaak echter anders. Volgens Science.org: "Onderzoekers weten al lang dat vrouwen van wie in de familie twee-eiige tweelingen voorkomen, meer kans hebben om zelf een tweeling te baren."
Ondanks dat ze op elkaar lijken, delen identieke tweelingen geen vingerafdrukken met elkaar. De reden is dat iedereen de vruchtzak van de moeder in verschillende gebieden aanraakt, waardoor er verschillende lijnen in de vingers ontstaan, volgens WordsSideKick.com.
Hoewel tweelingen hun hersen- en denkpatroon delen, zijn ze op fysiek niveau meer symmetrisch dan identiek. Dat wil zeggen, als de een linkshandig is, zal de ander vaak rechtshandig zijn. Als de een een moedervlek op het rechterbeen heeft, heeft de ander deze op het linkerbeen. Deze informatie is verzameld door Very Well Family.
Naar schatting is 10% van de wereldbevolking linkshandig, terwijl dit bij eeneiige tweelingen oploopt tot 22%.
Nee, een tweeling kan niet communiceren via telepathie. Zoals ze bij Discovery hebben opgemerkt, is dit een mythe die zich meer heeft verspreid dan zou moeten. Het is waar dat tweelingen, samen opgegroeid, elkaar perfect kennen en het kan vaak lijken alsof ze de gedachten van elkaar kunnen lezen.
Volgens een studie van de Universiteit van Padua beginnen de tweelingen contact te zoeken met hun broer of zus in de baarmoeder. Ze doen dit vanaf de 14e week en raken hun broer of zus meestal meer aan dan zichzelf.
Gewoonlijk brengen tweelingen zoveel tijd samen door en delen ze zoveel dat ze hun eigen vocabulaire gaan creëren. Soms wordt dit als een persoonlijke en exclusieve taal tussen hen beschouwd. Deze eigen taal wordt cryptofasie genoemd.
Vrouwen die een tweeling krijgen, leven langer en zijn gezonder dan gemiddeld. Volgens een studie gepubliceerd in de Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences, hebben de meest gezonde moeders de mogelijkheid om hun genen twee keer over te dragen, hierdoor verbetert de soort in nieuwe generaties.
Als je zelf ooit in de situatie verkeerd dat je een identieke tweeling uit elkaar moet houden, is er één ding dat altijd anders is: hun navel! Dit maakt het identificeren van pasgeboren identieke tweelingen iets eenvoudiger.
Soms spreken mensen over een "evil twin", maar er is geen wetenschap achter deze bewering. Meestal heeft een van de twee echter de neiging om een meer dominante persoonlijkheid te ontwikkelen.
Er is een populaire mythe dat als de ene tweeling wordt geraakt of gewond is, de ander de pijn voelt. Sommige tweelingen beweren dat dit waar is en zeggen de pijn van hun tweelingbroer of zus te kunnen voelen. Toch zijn de meeste wetenschappers en artsen het erover eens dat dit psychologisch is en dat de pijn empathisch wordt gevoeld.
De mythe dat tweelingzwangerschappen meestal niet voldragen zijn en dat moeders bevallen vóór de 40e week van de zwangerschap, is onjuist. Tweelingzwangerschappen bereiken meestal zonder problemen week 37-38, maar het wordt aanbevolen om eerder te bevallen, omdat de baby's dan ruimte tekort komen.
Een andere mythe om uit de wereld te helpen, is de mythe die zegt dat tweelingen vaak met ondergewicht worden geboren. Dit blijkt juist helemaal niet zo te zijn.
Foto: Frank McKenna / Unsplash
Er zijn theorieën dat tweelingen soortgelijke ziekten kunnen ontwikkelen en dat is niet waar. Wat wel kan gebeuren is dat een besmetting zich makkelijker verspreidt vanwege de grote hoeveelheid tijd die ze samen doorbrengen.
Het is mogelijk en het is gebeurd. De kans is één op een miljoen, maar het overkwam Mia Washington in 2009. Dr. Hilda Hutcherson, hoogleraar verloskunde en gynaecologie aan Columbia University, legde het uit aan 'Today'. "Een vrouw laat gewoonlijk één eicel per maand vrij, maar in het geval van Mia Washington waren dat er twee. Tegelijkertijd had de moeder in vijf dagen tijd gemeenschap met twee mannen en iedere man bevruchtte één eicel. Twee baby's en twee vaders dus."
Foto: Eduardo Barrios / Unsplash
Als twee mannelijke tweelingen met twee vrouwelijke tweelingen trouwen, in een zogenaamd quaternair huwelijk dan worden hun kinderen genetisch gezien als broers en zussen beschouwd.
Een Russische vrouw genaamd Valentina Vassilyeva heeft het record voor het krijgen van de meeste meerlingen. Ze is in totaal 27 keer bevallen en kreeg 16 keer een tweeling, 7 keer een drieling en 4 keer een vierling. In totaal 69 kinderen.
Twinsburg is gevestigd in Ohio in de Verenigde Staten. Hier wordt jaarlijks een evenement gehouden dat meer dan 2.000 tweelingparen van over de hele wereld samenbrengt. Het Twin Days-initiatief dateert uit 1976.
Moeders ouder dan 35 jaar hebben meer kans op een tweeling, omdat ze meer FSH (follikelstimulerend hormoon) produceren. Dit zorgt tegelijkertijd voor de vermindering van de vruchtbaarheid bij vrouwen.
Sommigen zeggen dat het niet mogelijk is om twee baby's tegelijkertijd borstvoeding te geven. Dat is niet waar. Hoe meer baby's borstvoeding krijgen, hoe meer melk er wordt geproduceerd en daarom kunnen beide zonder problemen tegelijkertijd worden gevoed.