Poetins samenzweringstheorieën om de invasie in Oekraïne goed te praten
Wat de wereld ook zegt, Vladimir Poetin is ervan overtuigd dat zijn oorlog in Oekraïne gerechtvaardigd is. Volgens de Russische mediahistoricus Ilya Yablokov gebruikt het Kremlin vijf samenzweringstheorieën om de invasie goed te praten. Hij somde ze op in een opiniestuk voor The New York Times.
De eerste van de vijf theorieën die Yablokov opnoemt is dat "het Westen het grondgebied van Rusland in stukken wil hakken."
Afbeelding: Egor Filin / Unsplash
Het artikel citeert Poetin in zijn overtuiging dat "iedereen" een stukje van Rusland wil. Hij roept bij de Russische bevolking gevoelens op uit de Koude Oorlog, toen het Westen altijd een existentiële dreiging was.
Volgens Yablokov propageert het Kremlin ook de bewering dat "de NAVO Oekraïne in een militair kamp heeft veranderd."
De mediahistoricus zegt dat dit een handige motivering is geworden om de Russische kiezers in de richting van Poetin te bewegen. 'De vijand' staat aan de Russische grens, zogezegd.
Een andere nuttige motivering? De Russische oppositie, geleid door figuren als Aleksej Navalny, vormt een dreiging van binnenuit. Navalny zit overigens momenteel in de gevangenis.
Het opiniestuk van The New York Times voegde aan de derde samenzweringstheorie toe dat de oppositie - die Rusland van binnenuit wil vernietigen - "wordt gesteund door het Westen."
"De wereldwijde lgbt+-beweging is een complot tegen Rusland." Dit is volgens Yaboklov een ander onderwerp waarmee de regering wil laten zien dat er een grote tweedeling is tussen het Westen en Rusland.
Poetin beweert dat hij met zijn oorlog alleen de traditionele christelijke waarden van het Russische volk verdedigt. Het is een van de meest verdeeldheid zaaiende punten die het Kremlin tegen het Westen aanwendt.
De vijfde en laatste theorie gaat verder dan de retoriek en vormt een ernstige beschuldiging: "Oekraïne bereidt het gebruik van biowapens voor tegen Rusland."
Zelfs de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov (foto) heeft dit verzinsel gedeeld om het lopende conflict op te stoken.
Deze theorieën worden voortdurend gedeeld door de eenstemmige Russische media. Maar betekent het ook dat de Russische bevolking de oorlog steunt?
Afbeelding: Artem Beliaikin / Unsplash
Het is moeilijk te zeggen in hoeverre de Russen deze theorieën daadwerkelijk geloven. Er zijn weinig mogelijkheden om de stemming onder de bevolking in het afgesloten land nauwkeurig te peilen.
Sommigen plakken de letter Z op hun ramen: een signaal dat in de loop van de oorlog een pro-Poetin-symbool is geworden.
Anderen protesteren tegen de invasie. Er zijn beelden van demonstraties in Moskou en andere steden. Veel activisten komen echter in de gevangenis terecht omdat ze volgens het Kremlin 'illegaal' zouden hebben gedemonstreerd.
Kunnen verkiezingen een helder beeld van de Russische publieke opinie geven? Helaas, ook dat is moeilijk. De Russische oppositiepartijen hebben tijdens verkiezingen nauwelijks dezelfde mogelijkheden om campagne te voeren als het regeringsgezinde kamp.
(In de foto: Alexej Navalny spreekt vanuit de gevangenis de rechtbank toe in een beroep tegen zijn gevangenisstraf.)