Afval scheiden in Nederland, heeft het wel zin?
Veel mensen scheiden keurig hun afval in Nederland. In veel gemeentes levert het extra kosten op als je het niet doet. Toch roept de uitgebreide verdeling in verschillende containers vragen op. Heeft het scheiden van afval eigenlijk wel zin? Komt het uiteindelijk niet allemaal op één grote hoop terecht?
In de volgende slides kom je erachter wat er met jouw afval gebeurt en zetten we de feiten en fabels op een rij.
Foto: Jas-Min / Unsplash
Hoewel steeds meer Nederlanders hun plasticafval nu keurig scheiden, belandt toch een aanzienlijk deel ervan nog steeds in de oceaan. Ecoloog Arnold Tukker legde in een interview met de New Scientist uit hoe dat komt.
Foto: Naja Bertolt Jensen / Unsplash
"We produceren simpelweg meer plasticafval dan we lokaal kunnen verwerken. Daarom wordt een groot deel van dat afval naar het buitenland verscheept en wordt dit beschouwd als recyclen," aldus Tukker.
Foto: Kinsey W / Unsplash
Volgens gegevens verstrekt door de Plastic Soep Foundation in 2021, stond Nederland bovenaan de lijst als een van de grootste exporteurs van plasticafval. Uit de totale export van meer dan 200 miljoen kilogram plasticafval, ging bijna 70 miljoen kilogram naar Indonesië, terwijl bijna 64 miljoen kilogram werd geëxporteerd naar Vietnam.
Foto: Antoine Giret / Unsplash
Toch wordt in veel gevallen het plastic daar niet daadwerkelijk gerecycled; in plaats daarvan wordt het vaak gestort op vuilnisbelten, waar het uiteindelijk in de zee terechtkomt en afbreekt tot microplastic.
Foto: Hermes Rivera / Unsplash
"We schatten dat jaarlijks meer dan 37.000 ton Nederlands plasticafval buiten de EU terechtkomt, waarvan 6.500 ton met name in de Aziatische oceanen," onthult Tukker.
Foto: Soren Funk / Unsplash
"Zolang Aziatische landen, zoals Maleisië, het goedkoper kunnen 'verwerken' dan in Nederland, blijven ze overspoeld worden met ons afval. Plasticafval is eigenlijk het enige product waarvoor je geld krijgt als je het aanneemt."
Hoe gemakkelijker het plastic daarna kan worden afgevoerd, hoe hoger de winstmarges. Dit wordt mogelijk gemaakt doordat veel Aziatische landen minder strenge regels hanteren voor de verwerking van plastic.
Foto: Muhammad Numan / Unsplash
Deze informatie kan je wellicht moedeloos maken en zou een reden kunnen zijn om helemaal niets meer te scheiden. Toch is afval scheiden toch nog wel ergens goed voor.
Foto: Gary Chan / Unsplash
Nee, het afval komt volgens BNN Vara niet op één grote hoop terecht en wordt gescheiden. Wanneer een afvalstroom zo sterk vervuild is dat recycling niet meer mogelijk is, wordt deze samen met het restafval verbrand. Andere materialen kunnen worden omgezet in iets anders.
Foto: Vianet Ramos / Unsplash
Al het glas, papier, (een deel van) het plastic en blik wordt gerecycled en omgezet in nieuw glas, papier, plastic en blik. Bovendien wordt organisch afval (gft) omgezet in compost, terwijl drankenkartons bijvoorbeeld worden gerecycled tot producten zoals wc-papier.
Foto: Colourblind Kevin / Unsplash
Volgens BNN Vara zijn er in Nederland elf afvalverbrandingsovens, waarvan slechts enkele voorzien zijn van scheidingstechnologie die plastic, metaal en drankenkartons (pmd) uit het restafval haalt.
Foto: Claudio Schwarz / Unsplash
Dit betekent dat gft-afval, textiel, glas en karton nog steeds apart moeten worden ingezameld. Het merendeel van het afval in Nederland wordt nog steeds gescheiden via bronscheiding, wat betekent dat het thuis bij mensen wordt gesorteerd.
Foto: Julio Lopez / Unsplash
Het idee dat afval scheiden zo vaak fout gaat dat het beter is om het helemaal niet te doen, is niet waar. Als je bijvoorbeeld een vette pizzadoos bij het kartonafval gooit, hoeft dit niet meteen een ramp te zijn.
Foto: Lukas Bee / Unsplash
Een pizzadoos kan nog steeds worden verwijderd uit de rest van het karton. Pas in ernstigere gevallen wordt het volgens BNN Vara een probleem. Als het afval extreem vervuild is, kan het niet meer worden gerecycled.
Foto: Claudio Schwarz / Unsplash