Foto's: 2024 was het jaar van bijzondere Noorderlichten
2024 was een bijzonder jaar. Niet alleen konden we een zonsverduistering zien, maar er waren ook Noorderlichten te bewonderen die duidelijker vanuit ons land zichtbaar waren dan in lange tijd...
De 'aurora borealis', zoals ze wetenschappelijk worden genoemd, waren de afgelopen tien jaar niet zo sterk als in 2024, volgens Euronews.
Foto: Pixabay / KevinSchmid
Bovendien kwamen ze dit jaar veel dichterbij...
Foto: Pixabay / TheDigitalArtist
Normaal gesproken staan plaatsen als IJsland of Noorwegen bekend om de aantrekkingskracht op noorderlichtfans. Maar dit jaar hoefden we niet eens zo ver te reizen.
Foto: Pixabay / Noel_Bauza
Het hemelverschijnsel was in 2024 te zien zijn tot in het zuiden van Europa. In november 2023 was daar al een voorproefje van...
Foto: greekcitytimes / Instagram
Euronews berichtte toen al dat er fuchsia en magenta noorderlicht te zien was van Zuid-Engeland tot Slovenië.
Foto: roberto.de.simone.photography / Instagram
Maar hoe ontstaat het poollicht eigenlijk en waarom was het dit jaar verder naar het zuiden te zien?
Foto: Pixabay / Waschdel
Poollichten worden gevormd door de interactie van zonnedeeltjes, de zogenaamde zonnewind, met de atmosfeer van de aarde.
Foto: Pixabay / Alexas_Fotos
Hun kleuren kunnen variëren van groen tot magenta. Volgens het Met Office, het nationale weer- en klimaatinstituut van het Verenigd Koninkrijk, hangt de kleur af van welke gasmoleculen waar in de atmosfeer geraakt worden.
Foto: Pixabay / WikiImages
Afhankelijk daarvan komt er energie vrij in verschillende golflengten van het licht. Volgens Euronews zendt een zuurstofmolecuul dat ongeveer 100 kilometer boven de grond wordt geraakt groen licht uit, terwijl het op 160 tot 230 kilometer rood licht uitstraalt.
Foto: Pixabay / Noel_Bauza
Als daarentegen een stikstofmolecuul wordt geraakt, gloeit de lucht blauw op – en hoe hoger het deeltje zich in de atmosfeer bevindt, hoe paarser het schouwspel wordt.
Foto: Pixabay / ColiN00B
Normaal gesproken worden zonnedeeltjes door het magnetische veld van de aarde naar onze polen geleid. Daarom zijn poollichten meestal alleen in deze regio's te zien.
Foto: Pixabay / Photo-View
De poollichten zijn waarneembaar in een band, oftewel een ring, die een diameter van ongeveer 3000 kilometer heeft.
Foto: Pixabay / AJS1
Deze ring, die normaal gecentreerd is rond de polen van de aarde, kan echter uitzetten als gevolg van zonnevlammen.
Door deze 'Cronale Mass Ejection', in het Nederlands 'coronale massa-ejectie', breidt de ring zich uit, waardoor de poollichten regio's op lagere breedtegraden kunnen bereiken.
Foto: Pixabay / brigachtal
Dat is dit jaar het geval geweest. De zon was actiever vanwege de zonnecyclus: elke 11 jaar is er een omkering van het magnetische veld van de zon.
Dit is geen reden tot bezorgdheid, maar het leidt wel tot een toename van zonnevlekken. Deze worden op hun beurt weer beschouwd als een "maatstaf voor de activiteit van de zon", aldus Euronews.
In 2024 of 2025 zal de omkering van het magnetische veld van de zon een hoogtepunt bereiken, waardoor deze twee jaren perfect zullen zijn voor het waarnemen van poollichten.
Foto: Pixabay / Noel_Bauza
Bovendien zijn de poollichten niet alleen zichtbaar op lagere breedtegraden, ze zijn ook helderder!
Foto: Pixabay / BjoKib
Overigens is de beste kans om mooie poollichten te zien op de dagen van de equinox (ook wel bekend als nachtevening) in de lente en de herfst.
Foto: Pixabay / ivaylost
Ook in de lente en herfst van 2025 kun je dus nog proberen iets van de Noorderlichten mee te pikken. Schrijf 20 maart in je agenda als eerste datum!
Foto: Pixabay / Hans