Trump krijgt bakken geld van Amazons Jeff Bezos en andere tech-bazen
Amazon-oprichter Jeff Bezos is de nieuwste toevoeging aan een groeiende lijst van grote technologiemagnaten die hun invloed en geld inzetten voor de aanstaande Amerikaanse president Donald Trump.
Bezos is van plan 1 miljoen dollar te doneren aan Trumps inauguratiefonds, voorafgaand aan een bezoek aan Trumps landgoed in Mar-a-Lago, Florida, ter voorbereiding op Kerstmis, aldus het Wall Street Journal.
Bezos is ook van plan om Trumps inauguratie te streamen op zijn Amazon Prime-platform, waarmee hij Trump nog eens 1 miljoen dollar schenkt.
De vrijgevigheid van Bezos volgt op die van Meta-leider Mark Zuckerberg, die ook 1 miljoen dollar doneerde aan het inauguratiefonds en kort na Trumps verkiezingsoverwinning Mar-a-Lago bezocht, aldus The Financial Times.
Sam Altman van OpenAI merkte op hoe zijn collega's in de technologiesector zich inspanden om een hechtere band met Trump te krijgen. Om niet achter te blijven, kondigde hij aan 1 miljoen dollar te doneren aan het inauguratiefonds van de nieuwe president.
Andere tech-leiders die aan boord klommen, waren de CEO's van Google en Apple, Sundar Pichai en Tim Cook, die beiden opvallend snel waren met het feliciteren van de gekozen president na de verkiezingen.
Trumps grootste voorvechter en donateur is natuurlijk Tesla-, X- en Space X-magnaat Elon Musk, die maar liefst 250 miljoen dollar doneerde om Trump aan de macht te krijgen.
Musk is niet alleen Trumps ‘eerste vriend’, maar zal ook leidinggeven aan Trump 2.0’s afdeling voor overheidsefficiëntie, samen met Vivek Ramaswamy.
Het groeiende aantal techgiganten dat hun politieke voorkeur van Democratisch naar Republikeins verandert, wordt volgens Democraten gedreven door eigenbelang, meldt de BBC.
Bezos concurreert met zijn ruimtevaartbedrijf Blue Origin met Musk voor opdrachten bij NASA, hoewel Musk's SpaceX al een ruime voorsprong heeft, aangezien het de belangrijkste taxidienst naar het Internationale Ruimtestation is.
Daarnaast is er het beleid van de Democraten ten aanzien van mensen met goed gevulde bankrekeningen, namelijk het verhogen van de belastingen voor multimiljonairs. Laten we maar niet beginnen over miljardairs.
En ten slotte is er de kwestie van deregulering. Dat is wat de Silicon Valley-gemeenschap het allerbelangrijkste vindt.
Evan Swarztrauber, adviseur van de Foundation for American Innovation, vertelde de BBC dat techleiders in de aanloop naar de verkiezingen erop gokten dat Trump zich minder zou bemoeien met cryptovaluta en AI.
Bezos en Trump hebben een geschiedenis van conflicten, vaak over de weinig vleiende berichtgeving over Trump in The Washington Post, waarvan Bezos de eigenaar is.
Maar het besluit van Bezos om de Post de kandidatuur van vicepresident Kamala Harris voor de presidentsverkiezingen niet te laten steunen, suggereert dat hij eraan werkte om hun meningsverschillen achter zich te laten.
Bezos schreef ook op X dat Trump “enorme gratie en moed” toonde met betrekking tot de poging om hem om het leven te brengen en feliciteerde hem later met zijn overwinning bij de verkiezingen.
"Van harte gefeliciteerd aan onze 45e en nu 47e president voor een buitengewone comeback en beslissende overwinning", juichte hij.
Trump heeft zich ook bereid getoond: "Mark Zuckerberg is bij mij langs geweest, en ik kan je vertellen, Elon is er ook een en Jeff Bezos komt volgende week, en ik wil graag ideeën van hen horen," vertelde Trump aan CNBC.