Beraamt Poetin een staatsgreep in Moldavië?
Slechts een week nadat Russische president werd beschuldigd van het beramen van een staatsgreep, heeft Vladimir Poetin een belangrijke belofte van het Kremlin over de soevereiniteit van Moldavië teruggedraaid.
Op 21 februari herriep Poetin het 'Decreet inzake maatregelen ter uitvoering van het buitenlands beleid van de Russische Federatie' uit 2012, een belangrijk document dat deel uitmaakte van een groter toenaderingsproces om Moskou dichter bij het Westen te brengen.
Het decreet van 2012 bevatte een belangrijke paragraaf over de Moldavische separatistische crisis in Transnistrië, waarin Moskou beloofde te werken aan een oplossing die de "soevereiniteit" en "territoriale integriteit" van Moldavië respecteert.
Het bevel tot intrekking van het decreet werd door het Kremlin op zijn website gepubliceerd. Het noemt "diepgaande veranderingen in de internationale betrekkingen" als reden voor de terugtrekking van Rusland uit verplichtingen die het in 2012 is aangegaan.
Het terugdraaien van deze belofte door Poetin om de soevereiniteit van Moldavië te respecteren kwam slechts enkele weken nadat Rusland werd beschuldigd van het plannen van een staatsgreep in Moldavië.
Op 13 februari beschuldigde de Moldavische president Maia Sandu de Russische staat en Poetin ervan een staatsgreep in haar land te plannen om demonstranten van de "zogenaamde oppositie" te gebruiken en zo "de constitutionele orde omver te werpen."
De Moldavische president zei: "Middels gewelddadige acties, verhuld onder protesten van de zogenaamde oppositie, wil men een machtswisseling in Chisinau afdwingen."
"Bij de uitvoering van het plan steunen de daders op meerdere interne krachten, maar bovenal op criminele groepen zoals de Partidul Șor en zijn afsplitsingen", vervolgde Sandu.
De documenten over de geplande Russische staatsgreep in Moldavië zouden naar Sandu zijn gelekt door de Oekraïense regering, die de plannen onderschepte en ze tijdens een EU-top in Brussel aan het wereldpubliek openbaar maakte.
"Ik heb [president Sandu] meegedeeld dat we het plan voor de vernietiging van de Republiek Moldavië van de Russische geheime dienst hebben onderschept", zei de Oekraïense president Volodymyr Zelensky tegen de afgevaardigden van de EU-lidstaten.
Maria Zakharova, woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, ontkende in een verklaring Sandu's beschuldigingen en noemde ze "volledig ongegrond en ongefundeerd".
"In tegenstelling tot de Westerse landen en Oekraïne mengen wij ons niet in de interne aangelegenheden van Moldavië of andere landen," voegde Zakharova eraan toe.
Volgens Zakharova heeft Kyiv de spanningen tussen Rusland en Moldavië aangewakkerd om Chisinau "naar een harde confrontatie met Rusland toe te drijven."
"Rusland vormt geen bedreiging voor de veiligheid van de Republiek Moldavië" volgens de verklaring van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Maar vertelt Zakharova de waarheid?
In Moldavië woedt sinds de openbaring van het vermeende complot om de democratisch gekozen regering omver te werpen een reeks van protesten, georganiseerd door een groep die banden heeft met de "pro-Russische Partidul Șor van de Republiek Moldavië," aldus France 24.
"Enkele demonstranten die zich in Chisinau hadden verzameld, eiste het aftreden van de president en scandeerde 'Weg met Maia Sandu'," zo meldde France 24. Dit ziet er sterk uit als hetgeen waarvoor Sandu ons heeft gewaarschuwd op 13 februari.