Bernie Madoff: de man die 64 miljard verduisterde

Een langdurig en onmetelijk piramidespel
Hij overleed in de gevangenis
De man die Wall Street het nakijken gaf
Geen medelijden voor Bernie
Onverbiddelijk voor de oude gevangene
Een historische veroordeling
13 miljard teruggehaald
Lang niet het hele bedrag
Eenvoudige maar doeltreffende oplichterij
Piramidespel
Tot 8% per jaar
Te mooi om waar te zijn
Kredietcrisis van 2008
Madoff betrapt tijdens de crisis
De zoveelste klap in de crisis
Een beschaamde familie
Kinderen veranderen hun naam
Ook zijn zus overlijdt
Een spoor van ellende
De erfenis van Bernie Madoff
Een langdurig en onmetelijk piramidespel

Twee cijfers markeerden het leven en de dood van Bernard Madoff: 150 voor het aantal jaren dat hij veroordeeld werd, als grootste oplichter uit de geschiedenis van Wall Street in de gevangenis, en 64 voor de miljarden dollars die hij in de loop van twintig jaar van beleggers had gestolen.

Hij overleed in de gevangenis

Bernard Madoff overleed in april 2021 op 82-jarige leeftijd, na meer dan 10 jaar gevangenis in een federale gevangenis in North Carolina.

De man die Wall Street het nakijken gaf

Bernard Madoff overleed met de twijfelachtige eer de grootste oplichter in de geschiedenis te zijn. Zijn Ponzifraude legde veel tekortkomingen van Wall Street bloot en betekende het einde van een gouden tijdperk waarin geld slechts één richting in leek te gaan: groene cijfers.

Geen medelijden voor Bernie

De autoriteiten verleenden hem nooit clementie omdat hij een schandelijke misdaad beging. Hoewel ze wisten hoe zwak zijn gezondheidstoestand was (een terminale ziekte), lieten ze hem in de gevangenis sterven. "Hem vrijlaten zou de ernst van zijn misdrijf minimaliseren," beweerden ze.

Onverbiddelijk voor de oude gevangene

Zijn advocaat, Brandon Samples, diende in 2020 een clementieverzoek in. "Na meer dan 10 jaar achter de tralies en met nog minder dan 18 maanden te leven, vraagt Bernard Madoff dit hof nederig om enig mededogen," zei hij. Maar er was geen mededogen, precies zoals Madoff geen mededogen had met zijn slachtoffers.

Een historische veroordeling

Madoff kreeg 150 jaar gevangenisstraf. De aanklachten bestonden onder meer uit aandelenfraude, frauduleus beleggingsadvies, post- en telegraaffraude, witwassen van geld, valse getuigenissen, meineed, sociale zekerheidsfraude, en diefstal uit een regeling voor personeelsbeloningen.

13 miljard teruggehaald

Afgezien van de historische veroordeling van 150 jaar cel, werd een verbeurdverklaring van $17 miljard opgelegd, waarvan een door de New Yorkse rechtbank gekozen fonds $13 miljard wist te herstellen.

(Op de foto: spullen van Bernie Madoff die werden geveild om zijn slachtoffers te kunnen compenseren)

Lang niet het hele bedrag

Het was echter niet het complete bedrag dat hij had verduisterd. Volgens Madoff zelf was dat $65 miljard en volgens de autoriteiten kan het ook $20 miljard zijn geweest.

Eenvoudige maar doeltreffende oplichterij

Het bedrog van Madoff bestond uit het beloven van enorme, constante en snelle opbrengsten aan beleggers. Wanneer beleggers claims indienden, stelde Madoff zijn antwoord zo lang mogelijk uit.

Piramidespel

Na een tijdje gaf hij de klagers vervolgens geld dat hij van andere nieuwe beleggers had gekregen. Er waren dus mensen die geld verdienden, maar de meerderheid die de basis van het piramidespel vormde, verloor miljoenen dollars.

Tot 8% per jaar

Er was een moment waarop Bernie Madoff gedurende 72 opeenvolgende maanden (6 jaar) winsten van meer dan 8% per jaar uitbetaalde.

 

Te mooi om waar te zijn

Kennelijk waren de beleggers zich er niet van bewust dat deze winsten best wel eens uit hun eigen geïnvesteerde geld konden komen.

Kredietcrisis van 2008

De impact van de ondergang van Bernie Madoff was ernstig, maar hij was niet de veroorzaker van de recessie van 2008. Toch hadden de twee wel met elkaar te maken.

 

Madoff betrapt tijdens de crisis

In 2008 barstte de zeepbel van risicovolle hypotheken en ging Lehman Brothers failliet, wat de zogenaamde kredietcrisis, de eerste wereldwijde economische crisis van de 21e eeuw, in gang zette. Tussen de ondergang van vele bedrijven die twijfelachtige financiële deals hadden aangeboden, werd Bernie Madoff betrapt.

De zoveelste klap in de crisis

Het instorten van Bernie Madoffs piramidespel was een klap voor veel beleggers, maar zeker niet de eerste of de laatste klap voor de financiële sector.

Een beschaamde familie

De arrestatie van Madoff bracht niet alleen zijn imperium ten val, maar verscheurde ook zijn familie. Mark Madoff, zijn oudste zoon, beroofde zich van het leven in december 2010, precies op de dag dat Ruth Madoff (foto), de vrouw van Bernie Madoff, ophield hem in de gevangenis te bezoeken.

 

Kinderen veranderen hun naam

Terwijl zijn jongste zoon Andrew Madoff in 2014 aan kanker overleed, veranderden zijn schoondochters en kleinkinderen zelfs hun achternaam om niet met de grootste oplichter in de geschiedenis van Wall Street geassocieerd te worden.

(Foto: schoenen van Bernie Madoff werden geveild om de slachtoffers terug te betalen)

Ook zijn zus overlijdt

Bijna een jaar na Madoffs dood, in februari 2022, werden zijn zus en haar man samen gevonden in hun appartement. Beide hadden schotwonden en het werd al gauw duidelijk dat ze zich van het leven hadden beroofd.

Een spoor van ellende

Bernie Madoffs fraude zorgde dus voor een spoor van ellende in de familie Madoff. Nadat hij duizenden mensen had opgelicht, vielen er doden in zijn eigen familie.

De erfenis van Bernie Madoff

Was het die miljarden waard om de naam van de familie te ruïneren en te verbinden aan de zwarte geschiedenis van Wall Street? Was het de levens waard, de schaamte, en de gevangenisstraf? Dat zijn vragen waar Bernie Madoff geen antwoord meer op kan geven.

Meer voor jou