BMI achterhaald? Buikvet als graadmeter voor de gezondheid

BMI
Wat is de BMI?
Voorbeeld
Overgewicht in Nederland
Uitslag onderzoek
Verouderde methode
Vertekende resultaten
Kritiek op de BMI
Slank, maar ongezond
Wat zegt de wetenschap?
Overgewicht toch niet ongezond?
BMI alleen is onvoldoende
Kijk naar de buikomvang
Andere factoren
Bredere benadering
Moet je dus nog je BMI bijhouden?
BMI

De Body Mass Index (BMI) is al geruime tijd een veelgebruikte maatstaf om iemands gezondheid te beoordelen. Maar is dit wel een goede methode? Steeds meer experts zeggen dat deze methode achterhaald is. In de volgende dia's kom je erachter waarom.

Wat is de BMI?

Volgens het Voedingscentrum is de Body Mass Index (BMI) een maatstaf om te beoordelen of iemand een passend gewicht heeft in verhouding tot hun lengte. Je kunt je BMI zelf berekenen door simpelweg je gewicht in kilo's te delen door het kwadraat van je lichaamslengte in meters.

Voorbeeld

Stel dat je gewicht 65 kilo is en je lengte is 1,70 meter. Je kunt je BMI als volgt berekenen: 65 kilo / (1,70 x 1,70 meter) = 22,5.

Over het algemeen wordt voor volwassenen tussen 19 en 69 jaar een BMI tussen 18,5 en 25 als gezond beschouwd.

Foto: Towfiqu Barbhuiya / Unsplash

Overgewicht in Nederland

Ook het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) maakte halverwege 2023 gebruik van de BMI om aan te tonen hoeveel mensen in Nederland overgewicht hebben.

Foto: Ehimetalor Akhere / Unsplash

Uitslag onderzoek

Uit dit onderzoek kwam naar voren dat ongeveer 25% van de jongvolwassenen overgewicht heeft. Toch waarschuwen steeds meer experts volgens het AD dat deze methode niet altijd een accuraat beeld geeft van iemands gezondheid.

Foto: Towfiqu Barbhuiya / Unsplash

Verouderde methode

Deskundigen zeggen namelijk dat de BMI niet geschikt is om complexe gezondheidskwesties te beoordelen. Ze benadrukken dat gezondheid veel meer omvat dan alleen een getal op de BMI-schaal.

Foto: I Yunmai / Unsplash

Vertekende resultaten

Deze berekening houdt volgens het AD namelijk geen rekening met spiermassa en de hoeveelheid lichaamsvet. Dit kan leiden tot vertekende resultaten.

Kritiek op de BMI

Ook Diana van Dijken, voedingspsycholoog, uitte in RTL Nieuws kritiek op het gebruik van de BMI om te bepalen of mensen overgewicht hebben. Ze wijst erop dat de BMI meer dan een eeuw geleden is ontwikkeld door een wiskundige en dat het nooit bedoeld was om individuele gezondheid te meten.

Foto: Jeshoots / Unsplash

Slank, maar ongezond

Een 'slanke' volwassene met een normale BMI kan bijvoorbeeld toch te veel lichaamsvet hebben. Dit verhoogt het risico op aandoeningen zoals diabetes, hart- en vaatziekten en vroegtijdig overlijden.

Foto: Tamara Bellis / Unsplash

Wat zegt de wetenschap?

Onderzoek uit 2016 door wetenschappers aan de Universiteit van Manitoba, Canada, heeft aangetoond dat juist mensen met een laag BMI en veel lichaamsvet een verhoogd risico lopen om op jonge leeftijd te overlijden.

Foto: Alan Ko / Unsplash

Overgewicht toch niet ongezond?

Dit staat haaks op de gangbare opvatting dat mensen met overgewicht of obesitas per definitie minder gezond zijn dan 'slanke' mensen.

Foto: Allgo / Unsplash

BMI alleen is onvoldoende

Jaap Seidell, hoogleraar overgewicht, voeding en chronische ziekten aan de VU, benadrukte aan het AD dat de BMI op zich dus onvoldoende is om iemands gezondheid volledig te beoordelen.

Foto: Madrona Rose / Unsplash

Kijk naar de buikomvang

Hij wijst erop dat in Nederland ook de buikomvang wordt gemeten om een completer beeld te krijgen. "Door uitsluitend naar iemands BMI te kijken, kun je de plank flink misslaan," zegt Seidell.

Foto: Towfiqu / Unsplash

Andere factoren

Andere experts vertelden RTL Nieuws dat er nog meer factoren zijn om rekening mee te houden naast buikomvang. Zo zijn bloeddruk, bloedsuiker, algemene gezondheid en familiegeschiedenis van een persoon ook belangrijk.

Foto: CDC / Unsplash

Bredere benadering

Ze benadrukten dat gezondheid niet alleen draait om fysieke parameters maar ook om sociaal en mentaal welzijn. Ze pleiten voor een bredere benadering van gezondheid, waarbij de kwaliteit van leven centraal staat, in plaats van enkel te focussen op gewichtsverlies.

Foto: Fernando / Unsplash

Moet je dus nog je BMI bijhouden?

Kortom, hoewel de BMI een nuttige maatstaf is om bevolkingsgegevens te verzamelen en trends te analyseren, is het belangrijk om te begrijpen dat het geen allesomvattende indicator is voor individuele gezondheid. Een goede BMI betekent niet automatisch dat je eetpatronen in orde zijn.

Foto: Dan Gold / Unsplash

Volg ons op MSN om elke dag de beste artikelen te ontvangen

Meer voor jou