Boetsja: Afschuw in de wereld door beelden van de massamoord
Ze was duidelijk aangegrepen door de dingen die ze te zien kreeg. Op 8 april bezocht de President van de Europese Commissie, Ursula Von Der Leyen, de plek waar in de afgelopen maand een massamoord is gepleegd: de stad Boetsja in Oekraïne.
Von Der Leyen liep met de Slovaakse premier Eduard Heger en EU-vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheid Josep Borrell langs vernielde Russische militaire voertuigen en plaatsen waar inwoners van Boetsja waren vermoord en begraven.
(Foto: Handout van de Europese Commissie)
Haar bezoek aan Boetsja was onderdeel van een reis door Oekraïne om internationale aandacht voor de ernstige situatie in het land te vragen. De gruwelen in deze stad, iets ten noordwesten van Kyiv, lijken een uitgesproken beweegreden te zijn om internationaal verder in te grijpen.
Let op: dit artikel bevat schokkende beelden.
In de stad Boetsja, vlakbij Kyiv, werd op 1 april door de terugtrekkende Russische troepen een huiveringwekkend tafereel achtergelaten. Overal op straat lagen dode burgers. Terwijl waarnemers de situatie onderzoeken, zegt Rusland dat de beelden uit Boetsja montages zijn, samengesteld door Oekraïense propagandisten.
Er zijn tientallen beelden waarop burgers aan de kant van de weg liggen, geboeid en geëxecuteerd.
Daarnaast zijn er foto's en video's van een massagraf te zien.
Het massagraf bevindt zich op kleine afstand van een kerk in Boetsja. Satellietbeelden bevestigen dat het een enorme begraafplaats is.
Dit satellietbeeld van Maxar Technologies toont de grootte van het massagraf dat in Boetsja is gevonden. Het is de plek waar je omgewoelde aarde kunt zien, vlak bij de kerk.
Boetsja werd een maand lang bezet door Russische troepen. Volgens getuigenissen verzameld door Reuters vonden er vrijwel vanaf de eerste dag van de bezetting bloedbaden plaats.
De gevels van Boetsja vertonen duidelijke sporen van de oorlog.
Terwijl Rusland volhoudt dat alle afbeeldingen uit Boetsja 'verzinsels' zijn, beschouwen de Oekraïense media en regering ze als duidelijk bewijs van 'oorlogsmisdaden' in deze stad.
Afgezien van het menselijke drama, maken deze angstaanjagende beelden vanuit Boetsja het imago van Rusland nog slechter dan het al was. Als bewezen wordt dat het leger op deze manier weerloze burgers heeft vermoord, dan kan het land waarschijnlijk nergens meer op internationale steun rekenen.
De beelden uit Boetsja getuigen van de absolute gruwel van oorlogen.
Dagelijkse routines kunnen tot de dood leiden als er een oorlog uitbreekt. Op de afbeelding is het levenloze lichaam te zien van een man die een zak aardappelen in zijn hand had toen hij werd neergeschoten.
Op veel straathoeken van Boetsja liggen levenloze lichamen. De beelden suggereren dat de bezettingstroepen een tactiek van terreur en wraak hebben toegepast.
De politie heeft de levenloze lichamen van de straat gehaald. De Oekraïense autoriteiten spreken van 300 burgerslachtoffers in Boetsja.
Boetsja is een voorbeeld van de verschrikkingen van de oorlog, maar het laat ook zien dat de Russen zich hebben moeten terugtrekken. Ze lijken hun doelstellingen niet te halen.
De beelden uit Boetsja laten een absoluut apocalyptisch landschap aan de wereld zien. Organisaties zoals Human Rights Watch (HRW) beweren dat Russische troepen "standrechtelijke executies" en andere oorlogsmisdaden plegen in Oekraïne.
Zelfs speeltuinen blijft het oorlogsgeweld niet gespaard. En al helemaal niet in Boetsja, waar volgens deze foto's het geweld uitzonderlijk wreed was.