Brits koningshuis zakt in de polls, protestanten tegen kroning Charles opgepakt
Sommige demonstranten die zich verzamelden bij Trafalgar Square op de dag van de kroning van de Engelse koning, werden door de politie gearresteerd toen hun protesten uit de hand liepen. The Independent meldt dat er op zaterdag 6 mei in totaal 52 arrestaties zijn verricht.
De Metropolitan Police Service (MPS) nam de leiding over de politieoperatie rond de kroning van koning Karel III. De codenaam van deze operatie was: 'Operation Golden Orb'.
De Britse publicatie The Independent stelt dat ook de CEO van de campagnegroep 'Republic' op de ochtend van de kroning werd gearresteerd. Volgens de rapporten zat Graham Smith meer dan 15 uur vast.
Het was een opmerkelijke arrestatie, want de rally was georganiseerd in samenwerking met de politie. Toen hij uiteindelijk om 23.00 uur de hechtenis verliet, zei Smith dat "Het recht op vreedzaam protesteren in het VK is verdwenen".
In afwachting van zijn vrijlating uit hechtenis, twitterde Republic het volgende op Twitter om hun minachting voor de monarchie te tonen: "We krijgen geen reden waarom ze vastzitten. Waarschijnlijk zal iedereen weer worden vrijgelaten als de hele PR-show van de monarchie voorbij is."
Smith en andere antiroyalisten gebruikten de kroning om te profiteren van de bekendheid ervan. Ze organiseerden een protest op de grote dag, waarbij ze 'Not My King' scandeerden naar de menigte en de koninklijke familie toen ze langskwamen. TIME meldt dat langs de kroningsroute maar liefst 1000 protesterende deelnemers kwamen opdagen.
Op hun website zegt Republic krachtig: "Erfelijk openbaar ambt druist in tegen elk democratisch principe. En omdat we de koning en zijn familie niet ter verantwoording kunnen roepen bij de stembus, is er niets dat hen ervan weerhoudt hun privileges te misbruiken, hun invloed te misbruiken of gewoon ons geld verspillen."
Republic heeft enkele peilingen uitgelicht waaruit blijkt dat de meerderheid van de mensen niet eens geïnteresseerd waren in de kroning. Graham Smith vertelde Reuters: "De meesten van ons zijn niet zo geïnteresseerd - en de meesten van ons vinden dat het koningshuis zou moet betalen."
Terwijl Charles met veel controverse de troon besteeg, ziet de potentiële toekomst van de monarchie er in de ogen van het Britse volk er niet zo rooskleurig uit. De meest recente peilingen en opinies van het publiek wijzen erop dat de populariteit van de koninklijke familie keldert.
De Britse royals hebben de afgelopen jaren veel controverse gezien: van Harry & Meghan's media uitlatingen, tot racistische beschuldigingen. Daarnaast zijn er zelfs aantijgingen van misbruik. Was koningin Elizabeth degene die het allemaal bij elkaar hield? Is de populariteit van de koninklijke familie afgenomen sinds het overlijden van Hare Majesteit?
Foto: Netflix
Volgens TIME had het verlies van koningin Elizabeth, ondanks de complexe opvattingen over de monarchie, slechts een klein effect op de mening van het publiek. Het artikel beschreef dat 'de koninklijke familie brede steun bleef genieten' na de dood van de vorst.
Bij het overlijden van koningin Elizabeth steeg de populariteit van de koninklijke familie zelfs voor een korte tijd. Ten tijde van haar jubileum genoten de royals slechts 62% populariteit, terwijl dit bij het overlijden van de koningin steeg tot 67%.
Deze statistieken komen van de Britten zelf. Het Britse opiniebureau YouGov onthulde een recent onderzoek waaruit verrassend genoeg nu blijkt dat de populariteit weer is gedaald van 67% terug naar 62%.
Anders gezegd: zes op de tien Britten vinden dat er een monarchie moet blijven bestaan. Dit zijn natuurlijk nog steeds geweldige statistieken in het voordeel van de koninklijke familie. Toch onthulden eerdere YouGov-gegevens dat de steun voor de familie in 2012 en 2013 maar liefst 75% bedroeg. Het laat in het algemeen zeker een langzame daling zien.
Ook de leeftijd van de kiezers is iets om rekening mee te houden. Jongeren tonen minder enthousiasme tegenover het koningshuis met slechts 36% voor het behoud van de monarchie.
Of het nu wel of niet goed is voor het land, er blijkt dat er een verschil in mening is tussen oudere en jongere kiezers over de monarchie. Ongeveer 77% van de Britten van 65 jaar en ouder denkt dat de monarchie goed is voor het land, terwijl slechts 32% van de 18-24-jarigen dezelfde mening deelt.
Misschien wel de meest schadelijke resultaten van de reeks YouGov-peilingen is het verrassende aantal mensen dat zich actief schaamt voor de monarchie. Een op de vijf Britten zegt niet trots te zijn op het hebben van een monarchie.
Nadat Meghan Markle in 2021 onthulde dat er vragen waren over de huidskleur van haar zoon Archie, is het geen verrassing dat Britten uit etnische minderheden nu een ander beeld hebben van de monarchie. Slechts 38% was van mening dat Groot-Brittannië een monarch zou moeten blijven.
Dus waarom deze dip in populariteit? TIME citeerde Graham Smith, auteur van het aankomende boek 'Abolish the Monarchy', die zei: "Er is veel kritiek op Charles, maar hij is gewoon niet de koningin. En dat is zijn grootste probleem."
Smith, die ook de CEO is van activistengroep Republic, gelooft dat de steun voor de monarchie een stuk lager is dan velen denken. "We zijn geen land van royalisten", zei hij stoutmoedig tegen TIME.
"We zijn een land dat grotendeels onverschillig is, maar steeds kritischer naar deze kwestie gaat kijken. Naarmate we dat meer zien gebeuren, denk ik dat de peilingen zullen blijven dalen", vervolgde Smith.
Dus met zulke verdeelde meningen over de monarchie, hoe komt het dat ze dan toch in evenwicht blijven? Harsham Kumarasingham, een hoofddocent Britse politiek, wees erop dat het de relatie is tussen het koningshuis en de media die hen relevant houdt.
De docent, die lesgeeft aan de Universiteit van Edinburgh, zei tegen Reuters: "Monarchen en hun families hebben de media nodig net zoals de media ze ook nodig hebben...Het bestaan van een monarchie is zeer precair."
De monarchie bestaat ook nog steeds vanwege haar aanpassingsvermogen, zoals Laura Clancy van Lancaster University stelt. Reuters citeert de mediadocent die zegt dat de monarchie zich 'opmerkelijk genoeg' aanpast.
"Ze hebben laten zien dat ze weten dat ze zich moeten aanpassen aan de moderne wereld om te kunnen blijven bestaan." Ongelooflijk, ondanks echtscheiding, overleden personen, beschuldigingen van racisme, gerechtelijke procedures, interne ruzies en een spervuur van negatieve media-aandacht, toont de monarchie altijd een het ongelooflijke vermogen om terug te stuiteren.