Cash of pin? Als het aan Máxima ligt, geen van beide maar CBDC

Máxima blijft bij de tijd
Toegang tot digitaal geld
Banken kijken hoe ze digitaal geld kunnen uitgeven
De centrale bank
Voordelen
Risico's
Meer onderzoek nodig
Geen bankrekening
Een lange weg
Digitaal bankieren
Uitdaging
Mobiele telefoons
Overheden
SP
Betrokkenheid
Zorgen
Máxima blijft bij de tijd

In 2022 liet Koningin Máxima op een bijeenkomst van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zien dat ze nog altijd het bankwezen van dichtbij volgt. Haar opleiding in de financiële sector is niet verloren gegaan.

Toegang tot digitaal geld

Tijdens haar toespraak benadrukte ze het belang van goed ontworpen digitaal centralebankgeld. Ze pleit ervoor dat alle mensen wereldwijd toegang krijgen tot financiële diensten.

Banken kijken hoe ze digitaal geld kunnen uitgeven

Centrale banken, waaronder de Europese Centrale Bank (ECB), onderzoeken de mogelijkheid om digitaal geld uit te geven naast contant geld.

De centrale bank

Een digitale euro zou betalingen die je normaal gesproken met je pinpas doet mogelijk maken, maar dan zonder de tussenkomst van commerciële banken. Transacties zouden rechtstreeks via de centrale bank verlopen.

Voordelen

Koningin Máxima benadrukt de voordelen van digitaal geld, zoals het verlagen van transactiekosten, met name voor mensen die wonen in landen met een beperkte financiële infrastructuur.

Risico's

Ze wijst echter ook op de risico's, waaronder gegevensbescherming en het risico dat digitaal geld vast komt te zitten in grote digitale portemonnees.

Meer onderzoek nodig

De toespraak leidde tot een discussie over de voor- en nadelen van digitaal geld, en Máxima benadrukte dat er meer onderzoek nodig is.

Geen bankrekening

In een tweede toespraak waarschuwde Máxima dat ongeveer 1,4 miljard mensen wereldwijd nog steeds geen bankrekening hebben, wat hun toegang tot financiële middelen belemmert.

Een lange weg

Ze benadrukt dat er veel vooruitgang is geboekt in de toegang tot financiële diensten, maar dat er nog steeds een lange weg te gaan is.

Foto: Alexa / Pixabay

Digitaal bankieren

In de afgelopen tien jaar kreeg een kwart van de volwassen wereldbevolking toegang tot financiële diensten, grotendeels dankzij digitaal bankieren.

Foto: Rupixen Com / Unsplash

Uitdaging

Echter, de uitdaging blijft groot, met 1,4 miljard mensen zonder rekening. Máxima wijst op de voortdurende genderkloof, waarbij driekwart miljard vrouwen nog steeds worden buitengesloten.

Mobiele telefoons

Dit heeft deels te maken met problemen met officiële identificatiedocumenten en toegang tot mobiele telefoons.

Overheden

Ze benadrukt de cruciale rol van overheden om meer mensen toegang te bieden tot financiële diensten, wat economische en sociale ontwikkeling bevordert.

SP

Echter, de invoering van een digitale euro heeft ook veel critici, waaronder de SP, zo meldt RTL. Ze uiten bezorgdheid en pleiten voor dezelfde anonimiteit bij uitgaven met de digitale munt als bij contant geld.

Betrokkenheid

Andere partijen vrezen dat de digitale euro er komt zonder de nodige betrokkenheid van het Nederlandse parlement.

Foto: Alex Muromtsev / Unsplash

Zorgen

De mogelijke programmeerbaarheid van de digitale Euro leidt ook tot zorgen. De overheid zou dan in staat zijn om te bepalen waaraan digitale euro's kunnen worden besteed.

Meer voor jou