Is China extreme tests aan het doen voor het einde van de wereld?
China is begonnen met extreme tests van zijn communicatiesystemen in een strategie om voorbereid te zijn op het "einde van de wereld".
Het initiatief heeft als doel capaciteiten op te bouwen om te reageren op mogelijke wereldwijde crises in een context van toenemende nucleaire dreigingen en natuurrampen.
De simulaties omvatten onder andere scenario's zoals kernexplosies in de stratosfeer, die bekend staan als hoogfrequente elektromagnetische pulsaanvallen (HEMP).
De wetenschappers stelden hun apparatuur volgens Interesting Engineering bloot aan 80 kilovolt per meter en overschreden daarmee de gebruikelijke normen van 50 kilovolt in China en de VS.
Deze aanpak moet ervoor zorgen dat China's kritieke communicatiemiddelen operationeel blijven, zelfs wanneer er sprake is van een nucleaire aanval.
Het verliep volgens plan. De resultaten toonden aan dat, na een korte onderbreking, de communicatiesystemen nog steeds operationeel bleven.
China is bezig zijn reactievermogen op noodsituaties te versterken door te investeren in geavanceerde technologieën.
Het land stimuleert ook de ontwikkeling van kwantumcommunicatiesystemen en de versterking van militaire hardware.
Een soortgelijk experiment wordt uitgevoerd door CERN – de Europese Organisatie voor Nucleair Onderzoek – dat het einde van het universum probeert te simuleren, met als doel om uit te vinden of we het kunnen meemaken, aldus Andro4Cill.
Het is een feit dat de wetenschappelijke gemeenschap al jaren mogelijke scenario's bestudeert waarin de wereld vergaat. Natuurkundige Stephen Hawking waarschuwde bijvoorbeeld dat de aarde rond het jaar 2600 wel eens "een gigantische vuurbal" zou kunnen worden.
In de documentaire "The Search for a New Earth" noemde Hawking de opwarming van de aarde, klimaatverandering en het broeikaseffect als de belangrijkste oorzaken van deze dreiging.