Opletten bij ASML: Chinezen jagen op technische talenten in Europa
Europese techbedrijven maken zich zorgen over Chinese bedrijven die proberen hun werknemers te werven, waaronder degenen die toegang tot gevoelige knowhow hebben, zo meldt The Wall Street Journal.
Het dagblad stelt dat bedrijven als Huawei werknemers van belangrijke westerse technologiebedrijven hebben benaderd en tot drie keer hun salaris hebben aangeboden als ze van bedrijf zouden veranderen.
The Wall Street Journal berichtte dat de pogingen om werknemers weg te kapen van Zeiss SMT, een Duits bedrijf dat halfgeleidermateriaal produceert, een onderzoek door de Duitse inlichtingendienst op gang hebben gebracht.
Het voorval is slechts één voorbeeld van een groeiende trend die regeringen en techbedrijven zorgen baart. Het lokken van talent is uitgegroeid tot een nieuwe strijd tussen China en het Westen, aldus The Wall Street Journal.
Volgens de technologiewebsite Tom's Hardware heeft de VS bepaald dat Amerikanen en houders van een Green Card een vergunning moeten aanvragen als ze willen werken bij een Chinees halfgeleiderbedrijf.
Volgens Tom's Hardware hebben de beperkingen van de VS geleid tot een braindrain bij Chinese technologiebedrijven, waardoor ze zich nu richten op de Europese arbeidsmarkt.
The Wall Street Journal zegt dat veiligheidsfunctionarissen zich zorgen maken over deze pogingen om werknemers te stelen bij twee belangrijke Europese bedrijven.
Bedrijven als ASML (Nederland) en zijn leverancier Zeiss SMT (Duitsland) zijn cruciale spelers in de productie van chips voor westerse technologie, volgens het dagblad.
ASML is het enige bedrijf in de wereld dat complexe machines kan bouwen die structuren duizenden keren kleiner zijn dan de dikte van een menselijk haar op chips printen.
Europa is echter niet de enige markt die last heeft van de Chinese lokpraktijken. Volgens The Wall Street Journal heeft Taiwan wetten uitgevaardigd die werknemers verbieden technologie te onthullen die cruciaal is voor de nationale veiligheid.
Autoriteiten gaven aan dat de wet werd ingesteld na gevallen van personeelsroof en technologiediefstal. Ook Zuid-Koreaanse autoriteiten passen vergelijkbare maatregelen toe om te voorkomen dat belangrijke knowhow naar Chinese bedrijven lekt.
The Wall Street Journal meldt dat de Chinese overheid zegt geen kennis te hebben van specifieke pogingen tot personeelskaping, en dat hun methoden voor het rekruteren van internationale werknemers vergelijkbaar zijn met die van andere ondernemingen.