Wist je dat dieren ook oorlog voeren?
Sinds 2013 zijn wereldwijd meer dan 100 gewapende conflicten ontstaan, volgens Artsen zonder Grenzen. Ongeveer de helft van deze conflicten duurt nog steeds voort, waaronder de oorlogen in Jemen, Oekraïne en Gaza. Oorlog wordt vaak beschouwd als een activiteit die alleen door mensen wordt uitgevoerd. Maar is dat wel zo?
Volgens het tijdschrift Quest zijn er echter verschillende diersoorten die in groepsverband gevechten voeren. Niets menselijks is hen vreemd. Laten we eens kijken naar de diersoorten die niet aarzelen om de strijd met elkaar aan te gaan.
Foto: Unsplash/ jean wimmerlin
Een van de meest fascinerende voorbeelden van geweld in het dierenrijk is te vinden onder onze naaste verwanten, de chimpansee. Tot voor kort werd aangenomen dat gewapende conflicten uniek waren voor mensen.
Foto: Unsplash / Britt Weckx
Deze aanname werd onderuitgehaald door het werk van de beroemde primatoloog Jane Goodall. Volgens Quest ontdekte ze in 1974 in het Gombe Stream National Park in Tanzania een groep chimpanseevrouwtjes die zich opsplitste. Wat volgde was een periode van vier jaar waarin deze groepen voortdurend met dodelijke gevolgen tegen elkaar vochten.
Foto: Unsplash /Margaux
De gevechten tussen deze chimpanseegroepen waren intens en gruwelijk. Voormalige vrienden werden vijanden, en acht apen verloren hun leven in deze onderlinge conflicten. Deze ontdekkingen veranderden fundamenteel onze kijk op de aard van geweld in het dierenrijk.
Foto: Unsplash/ satya deep Chimpanzee
Ze lieten zien dat zelfs onder onze meest nauwe verwanten, oorlogvoering en conflict aanwezig kunnen zijn wanneer er competitie is om territorium. Deze bevindingen roepen ook vragen op over de evolutionaire oorsprong van gewelddadig gedrag en de complexe sociale dynamiek van deze dieren.
Foto: Unsplash / Francesco Ungaro Chimpansee
Mieren staan bekend om hun indrukwekkende vermogen om samen te werken. In kolonies werken ze harmonieus samen om taken uit te voeren, voedsel te verzamelen en hun nesten te bouwen. Echter, er is volgens BNNVARA een duistere kant aan het leven van mieren.....
Foto: Unsplash / MD_JERRY
Mieren voeren namelijk epische veldslagen uit wanneer ze een kolonie van een andere soort tegenkomen. Verschillende mierensoorten, zoals de beroemde honingpotmieren, staan bekend om hun strijdlustigheid.
Foto: Unsplash / Akbar Nemati
Deze bijzondere mierensoorten worden honingpotmieren genoemd vanwege hun gewoonte om vloeibaar voedsel in hun achterlichamen op te slaan, waar andere mieren van smullen. Dit maakt hen aantrekkelijke doelen voor andere mierenkolonies.
Wanneer twee kolonies van dezelfde soort elkaar tegenkomen, ontstaan er gevechten waarin duizenden tot zelfs miljoenen mieren betrokken kunnen zijn. De kolonie met de meeste mieren heeft meestal de overhand en wint de strijd. De beloning voor de winnende kolonie is territorium, slaven (in de vorm van mierenlarven) en voedsel, inclusief de begeerde honingpotten.
Foto: Unsplash / Jan Baborak
Hoewel stokstaartjes vaak als schattige en sociale dieren worden beschouwd, hebben ze volgens Quest een donkere kant. Onderzoek heeft aangetoond dat stokstaartjes veel agressiever en territorialer zijn dan veel mensen denken. Een schokkende statistiek onthult dat maar liefst één op de vijf stokstaartjes wordt gedood door een soortgenoot.
Foto: Unsplash / Joshua J.
Deze dieren, die voornamelijk in Zuidelijk Afrika voorkomen, leven in groepen en zijn uiterst territoriaal. Ze beschermen hun leefgebied met felle vastberadenheid en schrikken er niet voor terug om indringers aan te vallen. Deze territoriale conflicten tussen stokstaartjes zijn intens en kunnen leiden tot fysieke confrontaties tussen rivaliserende groepen.
Foto: Unsplash / Dušan veverkolog
Een opmerkelijke studie uitgevoerd door onderzoekers van de University of Cambridge bestudeerde het gedrag van stokstaartjes gedurende een periode van elf jaar in de Kalahari-halfwoestijn, vanaf 2008. Deze langlopende observaties onthulden de grimmige realiteit van territoriale gevechten onder deze schijnbaar onschuldige dieren.
Foto: Unsplash / Anggit Rizkianto
Soms leiden conflicten tussen verschillende diersoorten tot brute confrontaties. Een opvallend voorbeeld van dergelijke gevechten is te vinden tussen hyena's en leeuwen.
Foto: Unsplash/ Jean Wimmerlin
Hyena's staan erom bekend graag de overblijfselen van leeuwenmaaltijden te stelen. Deze concurrentie om voedselbronnen kan leiden tot schermutselingen tussen de twee soorten. In sommige gevallen laait het conflict hoog op en mondt het uit in grootschalige gevechten.
Foto: Unsplash / Avel Chuklanov
Een verslag van de BBC uit 1999 beschrijft een dergelijk conflict waarbij een troep leeuwen maar liefst 35 hyena's doodde. Het resultaat was echter niet zonder verlies voor de leeuwen, aangezien zes van hun eigen groepsleden tijdens de strijd omkwamen.
De vraag die zich dan voordoet, is of deze conflicten als echte oorlogen moeten worden beschouwd, of dat het simpelweg uit de hand gelopen gevechten tussen concurrenten om voedselbronnen waren.