De bijzondere beslissing van Joe Biden
Wekenlang was er al speculatie over de toekomst van president Joe Biden. Op zondag 21 juli heeft hij officieel laten weten dat hij zijn ambitie opgeeft om nog eens vier jaar als president van de Verenigde Staten te dienen.
De 81-jarige Biden heeft daarmee toegegeven aan de druk van verschillende media en van leden van zijn Democratische Partij om zich niet verkiesbaar te stellen.
Normaal gesproken doet een zittende Amerikaanse president mee aan de verkiezingen voor een tweede termijn en maakt hij ook een goede kans om herkozen te worden. In het geval van Biden - een man op leeftijd - werd dat echter een steeds riskantere optie.
Er zijn relatief weinig presidenten die maar één termijn dienden. Onder hen waren Jimmy Carter en George H.W. Bush (foto) die de verkiezingen verloren, evenals Gerald Ford, Herbert Hoover, en Donald Trump (vooralsnog).
"Het is de grootste eer van mijn leven geweest om uw president te zijn", schreef Biden in de brief waarin hij zijn pensionering aankondigde, gedeeld op sociale media.
"Hoewel het mijn bedoeling was om herverkiezing te zoeken, geloof ik dat het voor mijn partij en het land het beste is als ik met pensioen ga en mij voor de rest van mijn ambtstermijn uitsluitend concentreer op het vervullen van mijn taken als president," schreef Biden.
Volgens de brief zou Biden de komende dagen zijn bijzondere beslissing verder met het publiek en de pers bespreken. Hij gaf echter al aan dat hij nu een andere potentiële Democratische kandidaat steunt.
De Amerikaanse president geeft zijn stem aan zijn vice-president Kamala Harris bij het nastreven van de Democratische nominatie. Hij omschrijft haar als een "buitengewone partner."
"Vandaag wil ik mijn volledige steun en goedkeuring betuigen aan Kamala als kandidaat van onze partij dit jaar", schreef Biden op sociale media.
"Democraten. Het is tijd om ons te verenigen en Trump te verslaan. Laten we het doen."
Slechts een uur na de aankondiging van Biden spraken Bill en Hillary Clinton hun steun uit voor de kandidatuur van Kamala Harris.
Enkele dagen eerder schreef The New York Times dat Biden zich steeds meer vervreemd en verraden voelde door andere vooraanstaande leden van de Democratische Partij, waaronder Barack Obama en Nancy Pelosi.
Hoewel er vanaf het begin al kritiek was op de leeftijd van Biden, begon deze factor pas na het CNN-debat tegen Donald Trump invloed te hebben op zijn positie in de peilingen. Partijgenoten raakten daarop in paniek over de mogelijke zwakte van Biden tegenover de Republikeinse kandidaat, Donald Trump.
Journalisten, politici en zelfs Hollywoodsterren als George Clooney uitten hun bezorgdheid over Bidens mentale capaciteiten en vroegen hem een stap opzij te doen en een andere kandidaat een kans te geven.
Daarbij heeft Trump op dit moment een sterke positie omdat hij een moordaanslag in Pennsylvania overleefde. Dat is opmerkelijk omdat hij niet veel jonger is dan Biden (78) en bovendien onlangs een veroordeelde crimineel is geworden.
De Democratische Nationale Conventie, die van 19 tot 22 augustus in Chicago plaatsvindt, zal officieel de kandidaat van de partij benoemen. Met de terugtrekking van Biden is het onduidelijk wie Donald Trump in november het best kan verslaan.
Kan Kamala Harris het opnemen tegen Donald Trump in de stembus? Of is zijn tweede termijn in het Witte Huis een uitgemaakte zaak?