De grote afwezigen bij de begrafenis van koningin Elizabeth II
Meer dan 500 wereldleiders wonen de begrafenis van koningin Elizabeth II bij in Londen. Dat lijkt heel veel, maar is ook een groot aantal leiders die om de een of andere reden niet bij dit historische afscheid zullen zijn. Dit zijn de grote afwezigen bij de begrafenis van Elizabeth II.
Het is waarschijnlijk niet verrassend dat Zelensky een van de eerste leiders was die een officiële uitnodiging van het Britse koningshuis ontving. De Oekraïense president heeft echter af moeten zeggen vanwege de situatie in zijn land.
Ook de Paus komt niet. In een officiële verklaring heeft het Vaticaan bevestigd dat paus Franciscus de begrafenis van koningin Elizabeth II niet zal bijwonen. In plaats daarvan zal de 'minister van Buitenlandse Zaken,' aartsbisschop Paul R. Gallagher, dat doen.
Het condoleancebericht van Vladimir Poetin, direct na het bekendmaken van het overlijden van de Queen, was niet voldoende om hem een uitnodiging op te leveren. De relatie tussen de Engelse en Russische regering is momenteel simpelweg te slecht. Buckingham Palace heeft er de voorkeur aan gegeven zijn aanwezigheid of die van een vertegenwoordiger van de Russische regering te weigeren.
Het Kremlin had op 9 september al geanticipeerd op de non-invitatie van het Britse koninklijk huis. Perssecretaris Dmitry Peskov (foto) zei toen dat "de persoonlijke deelname van Poetin aan de begrafenis van koningin Elizabeth II van Groot-Brittannië niet is gepland," aldus geciteerd door persbureau TASS.
Media als CNN hebben uitgelegd dat alle landen waarmee het VK nauwe diplomatieke betrekkingen onderhoudt, uitgenodigd zijn om de begrafenis bij te wonen. Het conflict in Oekraïne en de krachtige veroordeling van Poetin door Europese landen en de VS heeft de gastenlijst van de koninklijke begrafenis beïnvloed.
Hoewel België en Nederland bondgenoten zijn in de sancties tegen Rusland, is de aanwezigheid van hun politieke leiders niet bevestigd.
Wie wel gaan, zijn de koninklijke families van beide landen. Koning Filip en Koningin Mathilde (hier op de foto met hun dochter, Prinses Elizabeth) brachten op zondagavond een laatste groet aan de Britse koningin en wonen haar begrafenis bij.
Ook de Nederlandse Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en Prinses Beatrix zullen persoonlijk afscheid nemen van Koningin Elizabeth. Dat deden ze vorig jaar ook toen haar echtgenoot, Prins Philip, overleden was, ondanks de beperkingen van de coronaviruspandemie.
Vanwege het conflict in Oekraïne heeft de Wit-Russische regering geen uitnodiging gekregen om afscheid te nemen van koningin Elizabeth. De steun van Wit-Rusland aan Rusland maakt Aleksandr Loekasjenko niet populair bij de Britse regering en het koningshuis.
Toen Rusland Oekraïne binnenviel, in februari, vertrokken de Russische tanks vanuit Wit-Rusland naar Kyiv. De nabijheid tussen het Russische en het Wit-Russische staatshoofd is voldoende voor het Britse koningshuis om Loekasjenko verre van zich te houden.
Dat geldt ook voor Bashar Al-Assad, de president van Syrië. Jarenlang heeft het VK de betrekkingen met de Syrische diplomatie verminderd. Ook beschuldigen de Britten de regering van Damascus van steun aan Poetin.
De regering van Bashar Al-Assad is sinds 2017 al drie keer beschuldigd van het gebruik van chemische wapens tegen de eigen bevolking. Niet echt een aanbeveling om naar Windsor Castle te komen en de Koningin vaarwel te zeggen.
Nicolás Maduro, president van Venezuela, is de enige Latijns-Amerikaanse leider die de begrafenis van de Britse monarch niet zal bijwonen. De betrekkingen tussen de twee landen zijn al lange tijd niet best.
Een reden voor de spanning tussen Venezuela en Groot-Brittannië was de uitspraak van het Engelse Hooggerechtshof dat Maduro geen toegang meer heeft tot de enorme goudreserves die hij in de Bank of England heeft opgeslagen. De Britten zetten hun vraagtekens bij zijn omgang met mensenrechten en zijn vriendschap met Poetin. In feite erkent de Britse regering - net als vele andere landen - oppositieleider Juan Guaidó sinds 2019 als de daadwerkelijke 'interim-president' van Venezuela.
De Britse regering heeft geen vriendschapsbanden met de Afghaanse Taliban-regering en het koningshuis wil hen dan ook niet bij de begrafenis van Elizabeth II zien.
Londen beschuldigt de regering in Kabul van het schenden van vrouwenrechten en het onderdrukken van politieke tegenstanders.
Sinds februari 2021 heeft het Verenigd Koninkrijk zijn diplomatieke aanwezigheid in het land verminderd. Dit gebeurde na de militaire staatsgreep die de regering van Nobelprijswinnaar Aung San Suu Kyi ten val bracht en protesten met geweld onderdrukte.
De Britse regering heeft al talrijke sancties aan Myanmar opgelegd, zowel financiële als persoonlijke. Ze zijn met name gericht tegen de Rohingya-gemeenschap, "die verantwoordelijk is voor het ondermijnen van de democratie en de rechtsstaat."