De grote, mysterieuze ontdekking in de piramide van Cheops
De Egyptische autoriteiten hebben een historische ontdekking bekendgemaakt. Een nieuwe gang is onlangs voor het eerst in duizend jaar ontdekt in de piramides van Gizeh, de oudste van de zeven wereldwonderen. Deze mysterieuze verborgen tunnel leidt misschien wel tot de ontdekking van meer geheimen...
Tijdens een persconferentie voor de piramides van Gizeh verklaarde de Egyptische minister van Toerisme en Oudheden, Ahmed Issa, dat de tunnel was ontdekt aan de noordkant van de piramide.
Het Egyptische ministerie van Toerisme en Oudheden zei in de verklaring dat de mysterieuze tunnel negen meter lang was en meer dan twee meter breed.
Dankzij een endoscopische camera met een diameter van 5 mm, die tussen de stenen doordrong zonder schade te veroorzaken, konden de wetenschappers foto's maken. Deze tonen een stenen holte met een soort zadeldak.
Deze geheime kamer werd ontdekt als onderdeel van een internationaal onderzoeksproject genaamd ScanPyramids. Sinds 2015 werken Duitse, Franse, Japanse en Canadese universiteiten samen met Egyptische archeologen om de piramides te bestuderen en meer te weten te komen over de bouwmethoden waarmee de piramides meer dan 4500 jaar geleden werden gebouwd.
De missie van ScanPyramids is om met niet-invasieve technologieën door de stenen heen te kijken om tot nu toe onbekende interne structuren binnen de piramides te ontdekken.
Een grondpenetrerende radar en ultrasoon onderzoek zijn de gebruikte technieken om deze ruimte door de stenen heen te ontdekken. "We wisten in 2017 al dat er een holte achter zat, maar we wilden niet lukraak graven (...), dus waren aanvullende metingen nodig", verklaarde onderzoeksingenieur Sébastien Procureur, die aan het project werkte.
"De ontdekking van een lege ruimte in een piramide is iets bijzonders", stelt de Duitse professor Christian Große, leider van het onderzoeksteam. "Maar het feit dat deze ruimte groot genoeg is om meerdere mensen te herbergen, maakt hem nog belangrijker."
De beroemde Egyptische archeoloog Zahi Hawass zegt dat het "heel goed mogelijk" is dat deze kamer "iets beschermt". Er zou zelfs een enorme schat in kunnen liggen: "Ik vermoed dat het de echte grafkamer van de Egyptische vorst Cheops beschermt", voegt de egyptoloog eraan toe.
Sébastien Procureur is wat nuchterder: "Er is ook wat slecht nieuws: het is niet de gehoopte directe verbinding met de 'grote leegte' (de zogenaamde 'grote leegte' in het hart van de piramide waar het lichaam van de farao zich zou bevinden)". Momenteel wordt echter onderzoek gedaan om meer duidelijkheid te krijgen.
De piramide van Cheops is de grootste van de piramides van Gizeh. Gedurende duizenden jaren was dit het hoogste, omvangrijkste en massiefste bouwwerk ter wereld. Hij werd 45 eeuwen geleden gebouwd (ca. 2551-2528 v.Chr.) om het lichaam van de farao Cheops, de tweede heerser van de dynastie, te herbergen.
Het bouwwerk is een prestatie die wetenschappers altijd heeft geïmponeerd en gefascineerd. De vele architectonische kenmerken ervan zijn verdere mysteries die tot nu toe niet zijn opgelost. Het enige wat de onderzoekers vandaag zeker weten is de relatief korte bouwperiode: slechts 25 jaar.
De 'grote leegte' vormt één van de nog onbeantwoorde vragen over de piramide van Cheops. Het bestaan ervan werd in 2017 ontdekt door de teams van ScanPyramids. Het betreft een "ruimte van minstens 35 meter lang en ongeveer 3 meter hoog", aldus Sébastien Procureur in een interview met het tijdschrift Sciences et Avenir.
Archeologen weten nog niet wat de 'grote leegte' herbergt. De hypotheses lopen uiteen, het zou gewoon een holte kunnen zijn die gevormd is tijdens de bouw van de piramide of, wat wetenschappers hopen, de echte grafkamer van de farao Cheops.
De grafkamer van Cheops kan alle schatten van de oude koning bevatten, waaronder eventueel de nog onontdekte mummie van de farao.
Slechts één ding is zeker: de piramide heeft ons nog niet al zijn geheimen prijsgegeven. De teams van ScanPyramids zijn van plan hun onderzoek te verdiepen door nieuwe gegevens te verzamelen en meer ontdekkingen te doen.