Kan Poetin de kwakkelende Russische economie redden?

De uitkomst van de oorlog
Van roebel tot puin
De arbeidsmarkt en de demografische crisis
Een probleem dat al tientallen jaren voortduurt
Een enorme bevolkingscrisis
De perfecte storm
Hoe is de werkelijke situatie in het land?
De demografische factor
Laag geboortecijfer en vroege pensioneringen
De oorlog maakt alles erger
De Russische arbeidsmarkt
Verstrekkende gevolgen
Anti-Poetin migratiebeweging
Rusland verlaten
Weinig informatie vrijgegeven door het Kremlin
Afname van immigratie in Rusland
Het optimisme van het Kremlin
Poetin pocht over werkloosheidscijfers
Toename van Russische werknemers in de defensie-industrie
De defensie-industrie en de impact ervan op de economie
Geld verbranden
De economische bubbel van Rusland
Moeilijke jaren voor de Russische economie
De uitkomst van de oorlog

De militaire operatie van Moskou in Oekraïne, gelanceerd door president Vladimir Poetin in februari 2022, heeft veel slachtoffers gemaakt. Een van de zwaarst getroffen sectoren is de Russische economie.

Van roebel tot puin

Het conflict heeft geleid tot een ernstige waardevermindering van de roebel, een stijging van de inflatie en een omleiding van fondsen van de nationale begroting naar de militaire sector. Deze omstandigheden blijven de economische situatie van Rusland verder verslechteren.

De arbeidsmarkt en de demografische crisis

De Russische arbeidsmarkt verkeert in een behoorlijk slechte staat vanwege het aanhoudende conflict in Oost-Europa. De volledige inzet van de industrie en een groot deel van de Russische beroepsbevolking voor de oorlog is echter niet het enige probleem.

Een probleem dat al tientallen jaren voortduurt

Zoals het nieuwsportal Meduza opmerkte, kan dit ook worden toegeschreven aan de aanzienlijke daling van het geboortecijfer aan het einde van de jaren negentig en het begin van de jaren 2000.

Een enorme bevolkingscrisis

Rusland kampt momenteel met een enorme bevolkingscrisis die al tientallen jaren aanhoudt, mede door de verliezen in de Tweede Wereldoorlog, waardoor er minder oudere werknemers zijn.

De perfecte storm

Al deze factoren, gecombineerd met de verstikkende sancties en het internationale isolement, leggen de basis voor een ‘perfecte storm’ in de komende jaren,” zei demograaf Salavat Abylkalikov tegen Meduza.

Hoe is de werkelijke situatie in het land?

Maar welke directe invloed hebben deze factoren op de Russische economie vandaag de dag, en hoe zullen ze het sociale en financiële welzijn van het land in de toekomst beïnvloeden?

De demografische factor

Zoals experts al hebben benadrukt, heeft de demografische crisis direct invloed gehad op de Russische arbeidsmarkt. Volgens het Instituut voor Economie van de Russische Academie van Wetenschappen had het land eind 2023 een tekort aan arbeidskrachten van maar liefst 4,8 miljoen mensen.

Laag geboortecijfer en vroege pensioneringen

Volgens Meduza wordt dit tekort veroorzaakt door twee belangrijke factoren: enerzijds de daling van het geboortecijfer tussen 1987 en 1999. Anderzijds zal de bevolking die vervroegd met pensioen gaat of gepensioneerd is, “tegen medio 2030 bijna 13 miljoen werknemers bedragen,” legt Abylkalikov uit.

De oorlog maakt alles erger

Uiteraard houden we hierbij geen rekening met de roze olifant in de kamer, die momenteel elk aspect van de Russische samenleving en economie beïnvloedt: de oorlog in Oekraïne. Deze oorlog veroorzaakt problemen die het Kremlin probeert te negeren.

De Russische arbeidsmarkt

Het hoge aantal Russische soldaten en slachtoffers, waarvan de meeste mannen in de werkende leeftijd zijn, heeft invloed op de arbeidsmarkt. Volgens het Russische Ministerie van Defensie zou Rusland in 2023 500.000 nieuwe troepen hebben gerekruteerd, wat de beschikbare werkers op de Russische arbeidsmarkt vermindert.

Verstrekkende gevolgen

Bovendien beweren de experts die Meduza raadpleegde dat er problemen zouden zijn met de terugkeer van soldaten van het front na het einde van de oorlog, zoals alcoholisme, geweld en criminaliteit, wat verstrekkende gevolgen voor de arbeidsmarkt zou hebben.

Anti-Poetin migratiebeweging

Een andere factor die verband houdt met de gevolgen van de oorlog voor de arbeidsmarkt, is de emigratie van Russische inwoners die het land verlieten omdat ze tegen het door het Kremlin begonnen conflict waren.

Rusland verlaten

De nieuwswebsite The Bell schatte in juli 2024 dat ongeveer 650.000 mensen na het begin van de oorlog Rusland ontvluchtten en sindsdien niet naar het land zijn teruggekeerd.

Weinig informatie vrijgegeven door het Kremlin

Deze cijfers komen overeen met die van demograaf Alexei Raksha, gepubliceerd door Meduza, die schatte dat tussen de 400.000 en 500.000 mensen Rusland hebben verlaten. Hij merkte op dat de migratiestatistieken die door het Kremlin werden gedeeld “onvolledig, opzettelijk ontoegankelijk en steeds moeilijker te verkrijgen waren.”

Afname van immigratie in Rusland

De daling van het aantal migranten die het land binnenkomen, heeft ook gevolgen voor de nationale economie. Volgens Rosstat kwamen er vorig jaar 560.400 migranten het land binnen, 23% minder dan het jaar ervoor, en het laagste aantal sinds 2013.

Het optimisme van het Kremlin

Ondanks deze verontrustende cijfers blijft het Kremlin optimistisch tegenover zijn burgers en komt het met cijfers die op het eerste gezicht positief lijken.

Poetin pocht over werkloosheidscijfers

Tijdens een recente toespraak op een investeringsforum georganiseerd door de Russische bank VTB pochte de Russische president Vladimir Poetin dat het land nu een “werkloosheidspercentage van 2,4 procent” had, meldde Meduza.

 

Toename van Russische werknemers in de defensie-industrie

Maar kloppen de cijfers van Poetin, wanneer we de bovenstaande factoren in ogenschouw nemen? De realiteit is dat de toename van Russische werknemers in de defensie-industrie aanzienlijk is: tussen 2023 en de eerste helft van 2024 zijn ongeveer 600.000 mensen gaan werken bij defensiebedrijven in Rusland, een industrie die nu ongeveer 3,8 miljoen werknemers in dienst heeft, aldus de vicepremier van het land, Denis Manturov, zoals geciteerd door Meduza.

De defensie-industrie en de impact ervan op de economie

Alexander Auzan, decaan van de faculteit Economie aan de Staatsuniversiteit van Moskou, legt uit dat hoewel deze werknemers een loonsverhoging krijgen, de toename van werknemers in de defensie-industrie niet nuttig is voor de productie van goederen op de consumentenmarkten. Daarom draagt het niet echt bij aan de economische welvaart van het land.

Geld verbranden

"Wat levert de defensie-industrie op? Ze kan bijvoorbeeld een tank moderniseren. Maar niemand gaat een tank kopen. Hij gaat ergens heen en zal waarschijnlijk worden vernietigd," werd Auzan geciteerd door Meduza.

De economische bubbel van Rusland

Het lijkt er dus op dat het goede nieuws dat Poetin aankondigde slechts een fata morgana is. Natalia Zubarevich, professor en expert in economie aan de Staatsuniversiteit van Moskou, werd door Meduza geciteerd met de woorden: "Stijgende lonen, zonder de steun van productiviteitsgroei, en een economie gebaseerd op de injectie van kapitaal door de staat, voornamelijk in de defensie-industrie, is iets dat niet in stand kan worden gehouden in de loop van de tijd. Het is een bubbel."

Moeilijke jaren voor de Russische economie

Hoe de Russische economische bubbel precies zal barsten, moet nog blijken. Analisten en experts verwachten dat de huidige trend zich zal voortzetten: "De daling van de Russische arbeidsmarkt zal tot medio 2030 aanhouden," merkte Natalia Zubarevich op.

Volg ons op MSN om elke dag de beste artikelen te ontvangen

Meer voor jou