Wat zijn ook alweer de zeven wereldwonderen?

7 + 7 wereldwonderen
De zeven wonderen van de antieke wereld
Hangende tuinen van Babylon (Irak)
Piramides van Gizeh (Egypte)
Tempel van Artemis (Turkije)
Het standbeeld van Zeus (Griekenland)
Halicarnassus Mausoleum (Turkije)
De kolos van Rhodos (Griekenland)
De vuurtoren van Alexandrië (Egypte)
Vernieuwing
Competitie
Sommige wonderen werden niet gekozen
De zeven wonderen van de moderne wereld
Stad Petra (Jordanië)
Taj Mahal (India)
Machu Picchu (Peru)
Piramide van Chichen Itza (Mexico)
Colosseum (Italië)
Chinese muur (China)
Christus de Verlosser (Brazilië)
7 + 7 wereldwonderen

Op een planeet vol schoonheid lijkt het een onmogelijke opgave om slechts zeven dingen te kiezen die zich onderscheiden van de rest. Totdat iemand dat deed.

Foto: Pexels - Maahid-foto's

De zeven wonderen van de antieke wereld

De zeven wereldwonderen vertegenwoordigen het toppunt van techniek, schoonheid en architectuur van de antieke wereld. Maar zou je ze een naam kunnen geven? Weet jij wat de zeven wereldwonderen van de antieke wereld zijn?

Foto: Pexels - Mouad Mabrouk

Hangende tuinen van Babylon (Irak)

Dit is een wonder waarvan we niet zeker weten of het echt heeft bestaan. De legende vertelt over majestueuze tuinen die aan een paleis vastzaten en in 600 voor Christus door de Babylonische koning Nebukadnezar II werden gebouwd. Ze zouden zich bevinden in wat nu Irak is.

Piramides van Gizeh (Egypte)

Gelegen in de Gizeh-vallei (Egypte), staat de grootste piramide ter wereld (146,5 meter hoog). Het is de  enige van de zeven wereldwonderen die nog overeind staat. Het herbergt de overblijfselen van farao Khufu en werd rond 2570 voor Christus gebouwd tijdens de Vierde Dynastie van het Oude Rijk.

Foto: Unsplash - Hossam M. Omar

Tempel van Artemis (Turkije)

Deze tempel werd gebouwd in Efeze, in wat nu Turkije is, in opdracht van koning Croesus in 550 voor Christus. De werkzaamheden hebben naar schatting bijna 120 jaar geduurd. Een brand verwoestte het gebouw echter in 356 voor Christus. Het was Alexander de Grote die 33 jaar later opdracht gaf tot de wederopbouw.

Het standbeeld van Zeus (Griekenland)

Het was Phidias, destijds een beroemde beeldhouwer, die het standbeeld in 432 voor Christus maakte met goud, ivoor, ebbenhout, edelstenen en cederhout. Gelegen in Olympia, het huidige Griekenland, was het 12 meter hoog. Zoals de naam al doet vermoeden, was het opgedragen aan de vader van goden en mensen.

Halicarnassus Mausoleum (Turkije)

De satraap Mausolus liet tijdens zijn leven dit grote grafmonument ter ere van hemzelf bouwen. Het werd voltooid in 350 voor Christus (drie jaar na zijn dood) en door zijn omvang en de witte kleur van het glanzende marmer waaruit het bestond, onderscheidde het zich van alle gebouwen van Halicarnassus.

De kolos van Rhodos (Griekenland)

Het kostte de mensen van Lindos twaalf jaar om dit beeld op te richten ter ere van de god Helios (294-282 v.Chr.). Het was 32 meter lang, woog 70 ton en de kop was van binnenuit toegankelijk, die deed namelijk dienst als vuurtoren. De Kolossus van Rhodos werd in 226 voor Christus verwoest door een aardbeving.

De vuurtoren van Alexandrië (Egypte)

Het kostte Sostratus van Cnidus 38 jaar, op bevel van farao Ptolemaeus II Philadelphus, om de vuurtoren (285-247 v.Chr.) op te richten op het eiland Pharos, tegenover Alexandrië. Daar werd de toren gebruikt om schepen te begeleiden die in de twee havens van de stad aankwamen. Zijn model werd de standaard voor vuurtorens van die tijd, ook al was deze met een hoogte van 140 meter veruit de meest majestueuze.

Vernieuwing

Iemand realiseerde zich dat deze zeven wereldwonderen legendarisch waren en niet relevant voor de huidige samenleving. Daarom gingen ze op pad om deze te vernieuwen.

Foto: Unsplash - Agnieskza Mordaunt

Competitie

Het was de New Open World Corporation die een mondiale competitie organiseerde waarbij iedereen op de planeet stemrecht had om de nieuwe wereldwonderen te kiezen.

Foto: Unsplash - Gabriel Rissi

 

Sommige wonderen werden niet gekozen

In 2007 stemden ruim 90 miljoen mensen om de zeven finalisten te selecteren uit de werken die vóór het jaar 2000 waren gebouwd. Juwelen als het Alhambra (Spanje), de Akropolis (Griekenland) en het Vrijheidsbeeld (VS) werden niet gekozen.

Foto: Pexels - Clair-obscur

De zeven wonderen van de moderne wereld

Dus sinds 2007 zijn hier de 7 nieuwe wonderen van de moderne wereld...

Foto: Pexels-Boris Ulzibat

Stad Petra (Jordanië)

In de oudheid bekend als Raqmu, verrast dit staaltje vakmanschap met zijn architectuur die rechtstreeks in de rotsen is uitgehouwen. Daarnaast is het zeer geavanceerd systeem van waterleidingen zo'n 312 jaar voor Christus aangelegd.

Foto: Pexels - Yasir Gürbüz

Taj Mahal (India)

Tagore beschreef het als "een traan op de wang van de tijd". Keizer Shah Jahan liet dit grafgebouw bouwen (tussen 1631 en 1654), ter ere van Mumtaz Mahal, zijn favoriete vrouw, die stierf bij de geboorte van haar veertiende kind. Het combineert islamitische, Perzische, Indiase en Turkse elementen en marmer is het dominante element.

Foto: Pexels - Zhanggeldy Beimish

Machu Picchu (Peru)

De Incastad Machu Picchu, gelegen in de Peruaanse regio Cusco, staat op een berg op 2.430 meter boven zeeniveau. De stad huisvestte de Inca-keizer Pachacuti en bestaat uit drie gebouwen: Inti Watana, de Tempel van de Zon en de Hal met Drie Ramen. daarnaast zijn er aan de rand nog meer gebouwen te vinden.

Foto: Unsplash - Federico Scarionati

Piramide van Chichen Itza (Mexico)

Deze tempel, gebouwd ter ere van de god Kukulkan, huisvestte een stad of was een ceremonieel feestpunt van de Maya-beschaving. Het ligt in de gemeente Tinum, in de Mexicaanse staat Yucatán.

Foto: Unsplash - Mario La Pergola

Colosseum (Italië)

Het is het beroemdste gebouw van Rome, de Italiaanse hoofdstad. Het was het grootste bouwwerk in zijn klasse, gebouwd in de 1e eeuw. Er wordt geschat dat er zo'n 80.000 mensen naar binnen konden om naar alles te kijken, van drama's tot zeeslagen.

Foto: Unsplash - Ruben Ramírez

Chinese muur (China)

Deze 21.200 kilometer lange muur werd tussen de 5e eeuw voor Christus en de 16e eeuw gebouwd om de noordgrens van het Chinese rijk te beschermen. Momenteel resteert nog maar één derde van de muur, die gemiddeld 7 meter hoog en 5 meter breed is.

Foto: Pexels - Manuel Joseph

Christus de Verlosser (Brazilië)

Het is een 30 meter hoog beeld, van Art Deco-ontwerp en gelegen op de Corcovado-berg in Rio de Janeiro (Brazilië). Het werd ingehuldigd in 1931 en de bouw duurde meer dan vijf jaar.

Foto: Unsplash - Marcos Ferreira

 

Meer voor jou