Deze Europese landen willen een muur bouwen tegen migratie
Een hek om Europa. Dat is wat de Oostenrijkse kanselier Karl Nehammer bedoelde toen hij in februari op een congres in Brussel zei: "We moeten de illegale immigratie naar de EU stoppen." Volgens Reuters zinspeelde de Oostenrijkse regeringsleider op een muur of een hek zoals het beroemde project van Trump aan de grens tussen de VS en Mexico.
De Oostenrijkse kanselier heeft in Brussel betoogd dat de EU geld moet uittrekken voor de financiering van grensmuren. Vooralsnog is daar geen steun voor. "We hebben het geld hiervoor nodig, of je het nu een hek of grensinfrastructuur noemt."
Karl Nehammer, de Oostenrijkse leider van de conservatieve ÖVP, riep duidelijk op tot muren en hekken om de EU te beschermen en iets te doen aan de acute vluchtelingencrisis. Dit is iets wat zelden zo duidelijk wordt geuit en dat bij andere EU-leiders afkeuring oproept.
Extreemrechts dat in sommige Europese landen regeert, vertegenwoordigd door Viktor Orban uit Hongarije en Giorgia Meloni uit Italië, steunt de bouw van muren. Orban beweerde zelfs dat het enige probleem met het hek dat hij aan de grens van zijn land bouwde, is dat het "niet hoog genoeg is."
Ondanks verzet van sommige landen heeft de Brusselse top over migratiebeleid in februari besloten dat er Europese steun moet komen voor de bouw van hekken of muren. Bulgarije is het land dat hier als eerste om heeft gevraagd en de discussie heeft doen oplaaien.
Kort voor het begin van deze speciale EU-raad over migratiebeleid in Brussel zei Nehammer dat Europa zich in een acute crisis bevindt en dat er daarom duidelijke en snelle maatregelen moeten worden genomen.
De Oostenrijkse bondskanselier zei tegen Bild: "De bescherming van de buitengrenzen van de EU is een noodzaak, geen wens... Als Europa zijn grenzen niet kan beschermen, dan is het Schengengebied een aanfluiting."
Hij voegde daaraan toe: "Het is onaanvaardbaar dat migranten die veilige derde landen doorkruisen ook ongehinderd de buitengrenzen van de EU oversteken."
Andere leiders bestrijden het standpunt van de Oostenrijkse leider, en willen niet dat het migratiebeleid van de EU een fabriek wordt voor het bouwen van hekken en muren.
Volgens Reuters vroeg de Luxemburgse premier Xavier Bettel op retorische toon:"Willen we van Europa soms een fort maken?"
De Europese discussies over de problemen die gepaard gaan met migratiegolven en vluchtelingen zijn in volle gang.
Deutsche Welle meldde dat "in 2022 het aantal asielaanvragen in de EU dramatisch is gestegen. Volgens de Europese Commissie waren het er 924.000, terwijl het er 630.000 waren in 2021."
De Duitse kanselier Olaf Scholz heeft zich over deze kwestie uitgesproken in een regeringsverklaring waarin hij opriep tot een betere controle van de buitengrenzen van de EU.
De Duitse bondskanselier betoogde tegenover Bild: "Het is heel duidelijk: iedereen die niet het recht krijgt om hier te blijven, moet Duitsland verlaten. Daarom hebben we de wettelijke drempels voor de uitzetting van criminelen en gevaarlijke personen verlaagd en de detentie in afwachting van uitzetting verlengd."
Het grote verschil tussen de Duitse en de Oostenrijkse leiders is dat ze heel verschillende politieke ideologieën aanhangen. De Duitse kanselier is een sociaaldemocraat, terwijl de Oostenrijker conservatief of zelfs extreemrechts kan worden genoemd.
Toch zien beide regeringen de 'migratiedruk' als een probleem. Ze zijn het volgens de Duitse media in grote lijnen met elkaar eens over het beleid dat door de Europese Unie moet worden uitgevoerd (en betaald).
Oostenrijk en zeven andere EU-lidstaten schreven een brief aan de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, en aan de voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, waarin ze hen opriepen om een snelle oplossing om de grensbeveiliging te vinden.
De landen die de brief ondertekenden waren: Oostenrijk, Denemarken, Griekenland, Litouwen, Malta, Letland en Slowakije.
Op de foto: een Afghaanse vluchteling gestrand op het Griekse eiland Lesbos.
Duitsland, België en Nederland hebben de brief dus niet ondertekend, en zelfs de conservatieve Italiaanse regering van Meloni zette haar naam er niet bij. Toch waren de Nederlandse en Belgische leiders, Rutte en De Croo, het met collega's in Oostenrijk en Italië eens dat het congres niet daadkrachtig genoeg was geweest om migratie binnen Europa - en dus naar hun landen - te voorkomen.
Samen met Oostenrijk pleitten ze voor "meer respect voor de Dublinregels," aldus De Standaard. Daarmee bedoelen ze dat asielzoekers zich moeten registreren in het land waar ze binnenkomen en niet door mogen reizen naar andere Europese landen. Dat betekent echter ook dat de druk op landen aan de Europese grens, zoals Griekenland en Hongarije, veel hoger zou liggen dan op meer centraal gelegen landen.
Hoe dan ook is in het verleden al regelmatig gebleken dat muren weinig uitmaken tegenover de wanhoop van migranten. Ze zijn op de vlucht voor oorlog, honger of andere ellende en laten zich meestal niet door een hek tegenhouden.