Deze exoplaneten zijn mogelijk bewoonbaar en zouden de aarde ooit kunnen vervangen
De James Webb-ruimtetelescoop heeft vorige week zijn eerste exoplaneet gevonden. Een hemellichaam dat we kennen als LHS 475 b. De afmetingen ervan komen ongeveer overeen met die van onze aarde en het ligt 41 lichtjaren van ons vandaan. Deze telescoop, die in 2021 gelanceerd werd, kan atmosferen van exoplaneten beschrijven.
Meer inzicht in de atmosfeer van exoplaneten (planeten buiten ons zonnestelsel) is essentieel om te kunnen beoordelen of ze leven kunnen herbergen. Buiten het feit dat ze zich in de bewoonbare zone van hun zonnestelsel bevinden en rotsachtig zijn, zoals onze aarde, is het hebben van een soortgelijke atmosfeer cruciaal voor het leven zoals wij dat kennen.
Exoplaneten worden meestal gecatalogiseerd door hun type. Er zijn vijf typen: gasreuzen, zoals Jupiter, die voornamelijk uit helium en waterstof bestaan; ijsreuzen, zoals Neptunus, zijn vergelijkbaar met gasreuzen, maar hebben een veel helium en waterstof in hun atmosfeer, en een rotsachtig centrum. Superaardes zijn massiever dan de aarde, maar lichter dan de andere planeten. En dan zijn er nog de aardse planeten die veel op onze planeet lijken.
Het laboratorium voor bewoonbaarheidsonderzoek van de UPR beschikt over een catalogus van bewoonbare exoplaneten. Deze is onderverdeeld in conservatieve en optimistische steekproeven en wordt regelmatig bijgewerkt. Dit zijn de meest bewoonbare die op hun conservatieve lijst staan. Alle afbeeldingen zijn artistieke interpretaties.
Teegarden b is een potentieel rotsachtige wereld, iets groter dan de aarde. De exoplaneet voltooit elke 4,9 dagen een baan rond de bewoonbare zone (waar de temperatuur ideaal is om vloeibaar water te hebben) van de rode dwergster Teegarden. Hij werd ontdekt in 2019, en staat 12 lichtjaren van ons vandaan.
Afbeelding: NASA / Exoplanet Catalog
TOI-700 d was de eerste planeet die de TESS-ruimtetelescoop (Transiting Exoplanet Survey Satellite) van NASA ontdekte. Hij is waarschijnlijk rotsachtig en bevindt zich op 100 lichtjaren afstand.
Afbeelding: NASA Goddard Space Flight Center / https://www.jpl.nasa.gov/spaceimages/images/largesize/PIA23408_hires.jpg
Kepler-1649 c bevindt zich op ongeveer 300 lichtjaren afstand van de aarde, in het sterrenbeeld Cygnus. Jeff Coughlin, een onderzoeker van het SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence Institute), beschreef het in 2017 als de meest 'op de aarde lijkende planeet'. De afbeelding is een artistieke impressie van hoe de planeet eruit zou kunnen zien.
Afbeelding: NASA/Ames Research Center/Daniel Rutter / https://images.nasa.gov/details-ACD20-0044-002
TRAPPIST-1 d heeft een massa van ongeveer 30% van de aarde. Hij bevindt zich op ongeveer 40 lichtjaren afstand in het TRAPPIST-1 systeem, waar ook nog zes andere rotsachtige planeten rond zijn ster draaien.
Afbeelding: NASA/JPL-Caltech / Bijgesneden van PIA22093: TRAPPIST-1 Planet Lineup
LP 890-9 c draait rond de binnenste rand van de bewoonbare zone van zijn ster. Hij bevindt zich op 105 lichtjaren afstand in het sterrenbeeld Eridanus. Hij is iets groter dan de aarde en werd vorig jaar ontdekt.
Afbeelding: NASA / Exoplanet Catalog
Proxima Cen b is de dichtstbijzijnde exoplaneet van ons zonnestelsel die mogelijk bewoonbaar is. Hij draait om Proxima Centauri dat deel uitmaakt van het drievoudige stersysteem Alpha Centauri, op een afstand van 4,2 lichtjaren.
Afbeelding: ESO/M. Kornmesser / (https://www.eso.org/public/images/ann16056a/)
K2-72 e draait binnen de bewoonbare zone van de rode dwergster K2-72. Hij bevindt zich op 217,1 lichtjaren van de aarde in het sterrenbeeld Waterman. Hij is rotsachtig en heeft een massa die vergelijkbaar is met die van 2,2 aardes.
Afbeelding: NASA / Exoplanet Catalog
GJ 1002 b heeft een massa van 1,08 aardes, maakt een omloop in 10,3 dagen om zijn ster en is 16 lichtjaren van ons verwijderd. Het werd ontdekt in 2022.
Afbeelding: NASA / Exoplanet Catalog
Gliese 1061 d is een superaardse exoplaneet: zijn massa is 1,64 aardes. Hij heeft 13 dagen nodig om één baan om zijn rode dwergster te voltooien. Hij bevindt zich op 12 lichtjaren afstand van de aarde.
Afbeelding: NASA / Exoplanet Catalog
Naast Gliese 1061 b beweegt Gliese 1061 c, een andere superaardse exoplaneet. Zijn massa is 1,74 aardes, en hij voltooit zijn baan in 6,7 dagen. Hij staat dichter bij zijn ster dan zijn broer GJ 1061 d.
Afbeelding: NASA / Exoplanet Catalog
Er bestaan veel bronnen om alles te weten te komen over de exoplaneten die alle ruimtevaartorganisaties in het heelal hebben ontdekt. Een van de interessantste is de Exoplanet Catalog van de NASA. Met deze interactieve tool kunnen gebruikers een artistieke voorstelling van elke planeet in 3D bekijken.
Afbeelding: Compilatie van NASA Exoplanet Exploration Program-JPL/exoplanets.nasa.gov
Wetenschappers hebben honderden exoplaneten geïdentificeerd. Een groot deel daarvan zijn aardse en superaardse planeten. Maar de verkenning is nog maar net begonnen. De James Webb-ruimtetelescoop is een nieuw instrument dat wetenschappers helpt de atmosfeer van andere planeten te bestuderen, zodat ze kunnen bepalen of er leven mogelijk is.