Diersoorten die 100 jaar geleden nog in Nederland voorkwamen

Beren en elanden
In Nederland uitgestorven
Duingentiaanblauwtje
Uitgestorven op wereldschaal
Lynx
Verdreven uit Nederland
Terugkeer?
Duinpieper
Geen bedreigde diersoort
De grote hoefijzerneus
Laatste waarneming in 1974
Klapekster
Afname van insecten
Trompetterzeenaald
Aantasting van zeegras
Toch iets positiefs
Beren en elanden

Misschien is het moeilijk voor te stellen, maar duizenden jaren geleden liepen er in Nederland nog bruine beren en elanden rond in het wild.

In Nederland uitgestorven

Toch worden we tegenwoordig ook nog wel eens geconfronteerd met dieren die in Nederland uitsterven. In de volgende slides kom je erachter welke diersoorten honderd jaar geleden nog in Nederland voorkwamen.

Doto: Frida Lannerstrom / Unsplash

Duingentiaanblauwtje

Ooit leefde er in Nederland een vlindersoort die in geen enkel ander land te vinden was: het duingentiaanblauwtje. Deze vlinder had volgens dagblad Trouw een vleugelspanwijdte van ongeveer 25 mm en een blauwviolette kleur met witte vlekken.

Foto: Svdmolen / Wikimedia

Uitgestorven op wereldschaal

Het duingentiaanblauwtje leefde in duingebieden en was afhankelijk van de grote klokjesgentiaan als waardplant voor de rupsen. Helaas werd deze vlinder voor het laatst gesignaleerd in 1979. Het duingentiaanblauwtje wordt nu officieel als "uitgestorven op wereldschaal" beschouwd.

Foto: BP / Wikimedia Commons

Lynx

De lynx is volgens Natuurpunt een middelgrote katachtige met een geelbruine vacht, zwarte vlekken en pluizige oorpluimen. Het heeft een korte staart en grote, puntige oren. Lynxen hebben een solitaire levensstijl en staan bekend om hun scherpe zintuigen, met name hun uitstekende gehoor en zicht, waardoor ze behendige jagers zijn in bosrijke gebieden.

Foto: Dusan Veverkolog / Unsplash

Verdreven uit Nederland

Volgens de NOS had Nederland oorspronkelijk een aanzienlijke populatie lynxen. Echter, door eeuwenlange bejaging werden ze geleidelijk verdreven. Aan het einde van de negentiende eeuw stierf de lynx dus uit in Nederland.

Foto: Zdenek Machacek / Unsplash

Terugkeer?

Het tij keerde echter aan het einde van de vorige eeuw, toen lynxen overal in Europa wettelijke bescherming kregen. In Duitsland, met name in de Harz en het Pfälzerwald, zijn herintroductieprogramma's voor lynxen gestart. De lynx is volgens de NOS al vlakbij onze grenzen gespot, dus wie weet keert hij terug?

Foto: Zdenek Machacek / Unsplash

Duinpieper

De duinpieper is een zangvogel die volgens de Vogelbescherming tijdens het broedseizoen in Nederland verbleef. De duinpieper wordt omschreven als een stevige zangvogel met een zang die doet denken aan die van een huismus. Zijn verenkleed is overwegend egaal en heeft een lichtgrijsbruine zandkleur. Zowel de buik als de borst vertonen een vrij uniforme vuilwitte tint.

Foto: Bogbumper / Wikimedia

Geen bedreigde diersoort

Hoewel al lange tijd zeldzaam in Nederland, is de duinpieper sinds 2003 als broedvogel hier uitgestorven. Internationaal gezien is de duinpieper geen bedreigde vogelsoort en komt deze nog veel voor in Midden- en Zuid-Europa.

Foto: Harshit Suryawanshi / Unsplash

De grote hoefijzerneus

Volgens nederlandsesoorten-nl valt deze vleermuis op door opvallende huidflappen rond de neus, die van voren gezien een hoefijzervorm hebben. Opvallend is dat ze geen oorklepjes hebben. Hoefijzerneuzen hangen meestal vrij aan het plafond en vertonen vaak nerveuze kop- en oorbewegingen wanneer ze wakker zijn.

Foto: Marie Jullion / Wikimedia

Laatste waarneming in 1974

De soort is in Nederland uitgestorven sinds de laatste waarneming in 1974. Toch is het, gezien hun verspreidingsgebied, niet ondenkbaar dat er op een dag weer een hoefijzerneusvleermuis in Nederland wordt waargenomen.

Klapekster

De klapekster vertoont volgens het AD enige gelijkenis met eksters, maar is aanzienlijk kleiner en behoort tot een andere vogelgroep. Ze zijn gespecialiseerd in het eten van grote libellen, kevers, kikkers en in de winter jagen ze op muizen en kleine vogels.

Foto: Marek Szczepanek / Wikimedia

Afname van insecten

Ooit waren ze broedvogels in Twente en de Achterhoek, maar sinds 1999 zijn ze hier uitgestorven. In buurlanden is de klapekster ook uiterst zeldzaam geworden, vermoedelijk als gevolg van de dramatische afname van insecten. Af en toe worden ze nog in Nederland waargenomen, maar helaas broeden ze hier niet meer.

Trompetterzeenaald

Volgens Stichting Anemoon was de trompetterzeenaald vroeger overvloedig aanwezig in de zeegrasvelden van de Waddenzee en de voormalige Zuiderzee in Nederland. De populatie van de trompetterzeenaald werd echter aanzienlijk verminderd rond 1930.

Aantasting van zeegras

De zeegrasvelden werden rond dit jaar namelijk aangetast door schimmelinfecties. Bovendien leidde de afsluiting van de Zuiderzee tot veranderingen in slibconcentraties, wat resulteerde in de vrijwel volledige verdwijning van de trompetterzeenaald uit Nederland.

Foto: Benjamin L. Jones / Unsplash

Toch iets positiefs

Helaas zullen we sommige dieren in Nederland niet meer terugzien. Toch is er volgens de Volkskrant misschien voor sommige diersoorten nog hoop. Zo waren bijvoorbeeld de wolf, de wilde kat en de kraanvogel ook lange tijd in Nederland uitgestorven, maar zijn deze na lange tijd weer teruggekeerd.

Volg ons op MSN om elke dag de beste artikelen te ontvangen

Meer voor jou