Nederland onder India, Marokko, Filipijnen in ranglijst klimaatbeleid

Prestatie-index klimaatverandering 2023
De criteria
Er zijn geen winnaars!
Denemarken deed het het beste met een 4e plaats
5e plaats: Zweden
6e plaats: Chili
7e plaats: Marokko
8e plaats: India
9e plaats: Estland
10e plaats: Noorwegen
11e plaats: Groot-Brittannië
12e plaats: Filipijnen
Blijven de Filipijnen op deze plek?
13: Nederland
Groene energie
16: Duitsland
De EU als geheel: niet hoger dan 19
Laag gemiddelde komt door Oost-Europese landen
België staat er slecht voor op 39
China op de 51e plaats, net voor de VS
Met 52 is de VS een klein beetje vooruit gegaan
Australië en Canada, niet bij de eerste 50
Rusland, de grote verliezer
Prestatie-index klimaatverandering 2023

De milieuorganisaties Germanwatch, New Climate Institute en Climate Action Network hebben hun jaarlijkse Climate Change Performance Index gepubliceerd. Deze ranglijst is een weergave van de inspanningen van landen met een grote CO2-uitstoot om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen. Kijk verder om te zien waar Nederland en België zijn geëindigd.

De criteria

Voor de index vergeleken de drie NGO's de uitstoot van broeikasgassen, hernieuwbare energiebronnen, energieverbruik en de plannen van de regering om deze drie factoren in de toekomst aan te passen. De conclusies van het onderzoek zijn ontnuchterend en in sommige gevallen verrassend. Wist je bijvoorbeeld dat Marokko en India er beter voorstaan dan Nederland?

Er zijn geen winnaars!

De eerste drie plaatsen op de lijst... blijven leeg!

De makers van de lijst zeggen dat er eigenlijk nog geen enkel land voldoende op weg is naar een correctie van 1,5 graad. Vandaar dat plekken 1, 2 en 3 leeg blijven.

Denemarken deed het het beste met een 4e plaats

Van de landen die nog niet voldoende hebben gedaan, is Denemarken de minst slechte, zo stelt het rapport. Het kleine koninkrijk bereikte de 4e plaats in de Climate Change Performance Index.

Score: 79,61 / 100

5e plaats: Zweden

Volgens de experts staan de Scandinavische landen relatief hoog op de ranglijst omdat ze vroeg zijn begonnen met klimaatmaatregelen. Zweden heeft bijvoorbeeld een relatief hoog energieverbruik maar is koolstofarm. Op de foto zie je een Zweedse trein in Vastervik die op biogas rijdt.

Score: 73,28 / 100

6e plaats: Chili

Chili is de grote stijger ten opzichte van vorig jaar, dankzij een CO2-uitstootakkoord dat de regering in juni 2022 begon uit te voeren.

Score: 69,54 / 100

7e plaats: Marokko

Het Afrikaanse land scoort punten met de bouw van grote zonnecentrales.

Score: 67,44 / 100

8e plaats: India

Het land profiteert van de relatief lage uitstoot per hoofd van de bevolking. Deze is echter gestaag aan het groeien en brengt de goede positie van India in gevaar.

Score: 67,35 / 100

Op de foto: een fietser in de smog van New Delhi.

9e plaats: Estland

Estland is enorm gestegen ten opzichte van vorig jaar. Toen stond het nog op de 32e plaats. Een belangrijke factor in deze stijging is de beslissing van de regering om voor 2030 te stoppen met het gebruik van schaalolie voor elektriciteit, aldus het rapport van de klimaatindex.

Score: 65,14 / 100

 

10e plaats: Noorwegen

Dit land is flink gezakt ten opzichte van het voorgaande jaar. Eerder stond Noorwegen nog samen met Zweden op nummer 4. De schrijvers van de klimaatindex zijn vooral teleurgesteld in de uitbreiding van olie- en gaswinning in het noordpoolgebied. Ook verstoort een gepland, grootschalig Noorweegs windmolenpark de manier van leven onder inheemse Sámi rendierherders.

Score: 64,47 / 100

11e plaats: Groot-Brittannië

Hoewel de NGO's een groot aandeel voor 'groene energie' constateren in het Verenigd Koninkrijk, gaat het afkappen van olie- en gasverbruik de experts nog lang niet snel genoeg. Huizen, kantoorgebouwen en transport zijn veel te energie-inefficiënt, klagen ze.

Score: 63,07 / 100

 

12e plaats: Filipijnen

De Filipijnen zijn flink gestegen sinds het vorige jaar. Dat komt volgens de experts door het beleid van de vorige regering, begonnen in 2021, om de uitstoot van broeikasgassen te verlagen.

Score: 62,75 / 100

Blijven de Filipijnen op deze plek?

In de zomer van 2022 kwam er echter een nieuwe president, Ferdinand 'Bongbong' R. Marcos, Jr., en hij wil juist naar aardgas en fossiele brandstoffen schakelen. Het is dus maar de vraag of het land volgend jaar nog zo hoog scoort in de index.

13: Nederland

Nederland staat op een 13e plek. Hoewel dat slechter is dan het zou kunnen zijn, en er intern flink gediscussieerd wordt over het kabinetsbeleid tegen klimaatverandering, stijgt het land in de lijst ten opzichte van de anderen. Vorig jaar stond Nederland nog op 19.

Score: 62,24 / 100

 

Groene energie

De stijging van Nederland is te danken aan een toename van hernieuwbare (groene) energiebronnen, zoals zonne- en windenergie, en het beleid om alle huizen van het gas te krijgen. Toch is Nederland nog steeds een middenmoot en kan het beter, zeggen de NGO's.

16: Duitsland

Duitsland is het vermelden waard, want onze buurman stond vorig jaar nog hoger dan Nederland. In 2023 is het land gezakt van 13 naar 16 op de lijst. Het emissieniveau is te hoog, zeggen de experts, en de uitbreiding van alternatieve energiebronnen gaat nog niet snel genoeg.

Score: 61,11 / 100

 

De EU als geheel: niet hoger dan 19

De Europese Unie als geheel staat behoorlijk laag als je het met India of Chili vergelijkt.

De gemiddelde score van de EU is 59,96 / 100

Laag gemiddelde komt door Oost-Europese landen

Landen als Hongarije, Polen en Roemenië halen het gemiddelde van Europa omlaag. Toch is er hoop, want de Oost-Europese landen die sterk afhankelijk zijn van steenkool, kondigden op COP 26 in 2021 aan dat ze deze energiebron de komende 15 jaar willen afbouwen.

België staat er slecht voor op 39

Ook België staat behoorlijk ver onder het Europese gemiddelde. Het is weliswaar gestegen van een 49e naar een 39e plek in een jaar, maar de experts houden vol dat het land op alle fronten slecht scoort. Vooral het energieverbruik is heel hoog, zeggen ze.

Score: 48,38 / 100

China op de 51e plaats, net voor de VS

China verslaat ternauwernood de VS in deze wereldranglijst van landen die het best tegen klimaatverandering in gaan. Vorig jaar werd de Aziatische reus nog 38e. Het zakt nu een flink aantal plekken omdat de uitstoot van broeikasgassen en het energieverbruik volgens de schrijvers van de Index veel te wensen over laten.

Score: 38,80 / 100

Met 52 is de VS een klein beetje vooruit gegaan

Van de 55e plaats in het voorgaande jaar is de VS, de op één na grootste uitstoter na China, gestegen naar de 52e plaats. Een reden voor de gematigde stijging is ongetwijfeld het beleid van de Democratische president Joe Biden. Na Donald Trump, die het Akkoord van Parijs verwierp, kon het natuurlijk alleen maar beter worden.

Score: 38,53 / 100

 

Australië en Canada, niet bij de eerste 50

Je zou het misschien niet denken, maar Australië (55) en Canada (58) staan heel laag in deze lijst. In het geval van Australië is massale mijnbouw (foto) voor energieopwekking een belangrijke negatieve factor. Voor Canada is de categorie hernieuwbare energie eveneens een teleurstelling, zo menen de schrijvers van de Climate Change Performance Index.

Score Australië: 36,26 / 100

Score Canada: 26,47

Rusland, de grote verliezer

Rusland is gezakt op de lijst naar nummer 59. Het was al behoorlijk afhankelijk van fossiele brandstoffen, zeggen de onderzoekers van de Climate Change Performance Index, maar met de invasie in Oekraïne is het klimaatbeleid van het land helemaal op een laag pitje komen te staan.

Score: 25,28 / 100

Meer voor jou