Hygiëne: doe de WC-bril altijd omlaag bij het doorspoelen
Ovaal of rond van vorm, wit of andere kleuren, ongeacht het model, alle toiletdeksels zijn ontworpen om een heel specifieke functie te vervullen, maar die wordt door de meeste mensen vaak onderschat.
Het niet naar beneden doen van de toiletdeksel voor je doortrekt, kan zelfs gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Dat blijkt uit een onderzoek van een groep onderzoekers van de Universiteit van Colorado te Boulder.
Credits: Giorgio Trovato / Unsplash
Het team van onderzoekers, onder leiding van civiel- en milieutechnisch ingenieur John Crimaldi, besloot na te gaan wat er gebeurt als we het toilet doorspoelen zonder het toiletdeksel omlaag te doen.
Credits: Jan Antonin Kolar / Unsplash
Zoals Science Alert meldt, gebruikten de wetenschappers groene lasers en camera's om het experiment te ontwikkelen, instrumenten die in staat zijn om de effecten van een toiletspoeling in de omgeving te detecteren wanneer het deksel van het toilet naar boven staat.
Credits: Ralf Vetterle / Pixabay
Er werden twee soorten lasers gebruikt, een die het toilet continu van boven verlichtte en een andere die lichtpulsen uitzond langs de bovenrand van de toiletpot om de beweging van de deeltjes te benadrukken.
Door deze opstelling is op de video van de onderzoekers een reeks kleine, voor het blote oog onzichtbare waterdruppeltjes te zien die na het doorspoelen uit het toilet omhoog springen.
In zijn commentaar bij de video van het team merkte Crimaldi op hoe de luchtkolom die zich vormt na het doorspoelen van het toilet veel krachtiger is dan eerder werd aangenomen en, bovenal, laat de video de snelle verspreidingssnelheid van de deeltjes in de omgeving zien.
Crimaldi (op de afbeelding), de ingenieur die aan het hoofd van het onderzoek staat, wil er graag op wijzen dat hij en zijn team geen epidemiologen zijn en dat het daarom niet hun taak is om berekeningen te maken met betrekking tot het potentieel voor de verspreiding van ziekten, maar hij stelt dat het onderzoek zeker nuttig is voor ander onderzoek naar met bacteriën beladen aerosolen.
Wat zeker verontrustend (en zelfs walgelijk) is, is de hoogte die de microscopisch kleine waterdruppels bereiken: tot wel 2 meter voor elke keer dat je het toilet doorspoelt, bovendien bewegen ze ook nog eens alle kanten op.
Op Science Alert is te lezen dat grotere druppels zich snel op oppervlakken vestigen, terwijl kleinere druppels nog enkele minuten in de lucht kunnen blijven hangen.
Credits: Gerd Altmann / Pixabay
Crimaldi lichtte het resultaat toe: "We hadden voorspeld dat deze aerosoldeeltjes gewoon naar boven zouden zweven, maar ze kwamen er als een raket uit. Het toilet heeft als doel de inhoud doeltreffend uit de toiletpot weg te spoelen, maar het doet tegelijkertijd ook tegenovergestelde, namelijk de inhoud naar boven spuiten".
Credits: PIRO / Pixabay
Bovendien moet in overweging worden genomen dat gedurende het experiment het water in het toilet schoon was en er geen personen in de ruimte verbleven. Dit zijn factoren die wel kunnen voorkomen in privéwoningen of openbare toiletten en die de weg en samenstelling van de druppels kunnen beïnvloeden.
Credits: Possessed Photography / Unsplash
Wat duidelijk naar voren komt in de video die door de wetenschappers is opgenomen, is zonder twijfel de grote mogelijkheid dat de deeltjes die uit het toilet komen zich gemakkelijk vastzetten op omringende oppervlakken zoals de vloer, muren, handdoeken, tandenborstels, kleding, enz.
Credits: Sanibell BV / Unsplash
Zoals je misschien al vermoedt, bevatten de kleine waterdruppeltjes die in de badkamer rondzweven na het doorspoelen, ziekteverwekkers. In dat geval gaat het bijna altijd om 'E-Coli' en 'Clostridium difficile' die afkomstig zijn van uitwerpselen en urine.
Credits: Pixabay
Daarom is het naar beneden doen van het toiletdeksel voor het doorspoelen een fundamentele handeling bij het gebruik van het toilet.
Op deze manier blijven alle verontreinigde deeltjes aan het deksel vastzitten, dat op een later moment adequaat gereinigd en gedesinfecteerd kan worden.
Een gebrek aan deksels op de toiletpotten in openbare toiletten is een aanhoudend probleem dat opgelost zou kunnen worden door nieuwe soorten toiletten te installeren.
"Als het iets is wat je niet kunt zien, is het makkelijk om te doen alsof het niet bestaat," zegt Crimaldi, "maar als je deze video's eenmaal hebt gezien, denk je nooit meer op dezelfde manier over het doorspoelen van het toilet."