Donald Trump biedt zich aan als bemiddelaar voor vredesoverleg met Poetin
De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft zichzelf aangeboden om onderhandelingen tussen de Russische president Vladimir Poetin en westerse landen te leiden.
Trump deed de oproep via een reeks berichten op zijn eigen sociale mediaplatform Truth Social. Hij reageerde daarbij op de westerse beschuldigingen van Russische sabotage van de Nord Stream-gasleiding. "Dit kan leiden tot grote escalatie of tot oorlog!” schreef de voormalige Amerikaanse president.
Duitsland, Zweden en Denemarken hebben het Kremlin onlangs beschuldigd van het veroorzaken van een lek in de Nord Stream-gaspijpleiding. Deze leiding is essentieel voor het transport van gas tussen Rusland en Duitsland.
De Russische regering heeft elke verantwoordelijkheid voor de lekken onder het wateroppervlakte in de Oostzee ontkend.
Trump heeft al maanden beweerd dat de hele Oekraïense oorlog voorkomen had kunnen worden als hij president van de VS was geweest in plaats van Joe Biden. "De catastrofe in Rusland/Oekraïne had NOOIT mogen plaatsvinden, en zou zeker niet zijn gebeurd als ik president was. Maak de zaken niet erger met de ontploffing van de pijpleiding," zei Trump begin oktober op Truth Social.
“Laat men NU een onderhandelde deal sluiten. Beide partijen hebben het nodig en willen het. De hele wereld staat op het spel," aldus de voormalige president en zakenman. Hij vroeg zich hardop af of hij misschien "de groep zou leiden."
The Epoch Times citeert een interview dat Donald Trump op 27 september gaf aan presentator John Catsimatidis (op de foto met Henry Kissinger) op zijn podcast 'Cats at Night.' Ook daar uitte de voormalige Amerikaanse president zijn internationale zorgen.
"We kunnen in de Derde Wereldoorlog terechtkomen," zei hij tegen Catsimatidis, "en het kunnen alle vreselijke dingen zijn die in Oekraïne hebben plaatsgevonden."
"Ik denk dat we ons in de gevaarlijkste tijd bevinden, sinds vele, vele jaren. Misschien wel [de gevaarlijkste] ooit - vanwege de kracht van kernenergie," voegde Trump eraan toe.
Het is geen geheim dat Vladimir Poetin en Donald Trump in het verleden vriendschappelijke betrekkingen hadden, of in ieder geval hechter waren dan de meeste recente Amerikaanse presidenten met de Russische leider.
Sommigen zeggen dat Poetin, een voormalige inlichtingenofficier, compromitterend materiaal heeft over Trump en dat de Amerikaanse president daarom altijd zo voorzichtig met zijn Russische tegenhanger is omgegaan. Deze beschuldigingen zijn echter nooit bewezen.
Amerikaanse inlichtingendiensten bewijs dat Russische hackers Trump hebben geholpen om in 2016 tot president te worden gekozen. Er is echter geen bewijs gevonden dat Trump actief met de Russen samenspande om de overwinning t bereiken.
Het blad Newsweek wijst erop dat Trump door het Huis van Afgevaardigden werd afgezet omdat hij de Oekraïense president Volodymyr Zelensky onder druk zou hebben gezet om, als voorwaarde voor militaire hulp, de zoon van zijn politieke tegenstander Joe Biden te onderzoeken.
Aan het begin van de Russische invasie van Oekraïne verklaarde Trump in de podcast van Clay Travis en Buck Sexton dat Poetin "een genie" was geweest om de wereld zo te verrassen.
"Poetin verklaart een groot deel van Oekraïne... onafhankelijk. Oh, dat is geweldig," zei de vastgoedmagnaat. Hij voegde eraan toe dat hij als president misschien een zelfde soort invasie had moeten ondernemen in Mexico.
Het antwoord is nee. Zelfs als men de juridische problemen negeert waarmee Donald Trump op dit moment in eigen land wordt geconfronteerd, dan nog is hij niet bepaald te beschouwen als een objectieve mediator tussen Poetin en de westerse leiders.