Ecuador in chaos: hoofdaanklager vermoord in drugsoorlog
De Ecuadoraanse politicus César Suárez is vermoord in Guayaquil, het epicentrum van de drugsoorlog in het Zuid-Amerikaanse land. Suárez leidde verschillende belangrijke onderzoeken.
Suarez zat aan de bestuurderskant in zijn auto toen hij werd neergeschoten, bericht AP. Hierbij baseert AP zich op verklaringen van de procureur-generaal van het land, Diana Salazar.
Salazar deed een oproep voor de veiligheid van aanklagers en benadrukte dat de onderzoeken zouden worden voortgezet. Volgens persbureau Efe zijn er inmiddels twee personen gearresteerd voor de moord.
Cesar Suarez hield zich bezig met het onderzoek naar de inval van een gewapende groep op de set van een televisiejournaal in Guayaquil tijdens een uitzending.
Het geweld leidde tot de evacuatie en sluiting van honderden openbare instellingen, platgelegde wegen en vervoer, en paniek in het hele land.
Na deze voorvallen erkende president Daniel Noboa van Ecuador via een officieel decreet dat het land zich midden in een intern gewapend conflict bevindt, het recentste hoofdstuk in een jarenlange geweldsescalatie.
President Noboa vaardigde het decreet uit naar aanleiding van een verlenging van de noodtoestand die hij enkele dagen eerder had afgekondigd. Het volgde na een zeer gewelddadig weekend met gevangenisrellen, bomaanslagen en ontvoeringen, aldus de lokale media GK.
De gewelddadigheden braken uit nadat twee criminele bendeleiders uit de gevangenis ontsnapten. Het decreet van Noboa verklaarde hun bendes, evenals ongeveer 20 andere, tot terroristische organisaties.
Deze criminele groepen, die in verband worden gebracht met drugshandel, hebben de afgelopen jaren bijgedragen aan de huidige geweldsspiraal in Ecuador.
De georganiseerde misdaad heeft moorden gepland op personen die zich inzetten voor onderzoeken, zoals presidentskandidaat en voormalig gemeenteraadslid Fernando Villavicencio, die in augustus 2023 werd vermoord.
Villavicencio voerde een campagne waarbij hij zich profileerde als bestrijder van corruptie en ontving herhaaldelijk bedreigingen voor zijn aanklachten.
In een belangrijke zaak waar de openbare aanklager de leiding over had, kwamen de onderzoeken van César Suárez en de aanklachten van Fernando Villavicencio overeen met het bewijsmateriaal.
Een van de laatste aangiftes van Villavicencio en zijn commissie in het Ecuadoraanse parlement bevatte een lijst van kandidaten bij lokale verkiezingen die mogelijk banden hebben met drugshandel.
Na de dood van drugshandelaar Leandro Norero in de gevangenis in 2022, doorzochten de aanklagers de inhoud van zijn mobiele telefoons en ontdekten dat hij gunsten ontving van rechters, aanklagers, politie en hooggeplaatste overheidsfunctionarissen.
De ontdekking leidde tot het onderzoek naar wat bekend is komen te staan als de 'Caso Metástasis' (Spaans voor 'Zaak Metastase'). Aanklager César Suárez had de leiding over het onderzoek, waarin ook enkele namen van de lijst van Villavicencio voorkwamen.
Het openbaar ministerie diende aanklachten in tegen verschillende rechters, aanklagers, ambtenaren, politie en advocaten. Volgens de AP heeft de procureur-generaal de zaak beschreven als "een duidelijke röntgenfoto" van hoe de drugshandel bezit heeft genomen van Ecuador.
Volgens Euronews heeft het Amerikaanse Office of International Narcotics Trafficking Affairs de haven van Guayaquil beschreven als het "belangrijkste logistieke knooppunt voor cocaïne naar Europa en de rest van de wereld".
De logistiek voor de export van bananen en andere primaire producten is door drugshandelaren misbruikt om verboden substanties te vervoeren, voornamelijk naar de Europese Unie.
De neveneffecten van deze activiteiten hebben ertoe geleid dat Ecuador 2023 heeft afgesloten als het gewelddadigste land in Latijns-Amerika, meldt EFE.
El País bericht dat het aantal gewelddadige doden in 2019 slechts 25% bedroeg van het aantal van vorig jaar, hetgeen een radicale verandering is.