Waarom asielaanvragen van Syriërs in Europa op de rem gaan

Herziening van het beleid
Grote onzekerheid
Meer dan 40.000 aanvragen
Eén miljoen Syriërs
Wat is de motivering van Duitsland?
De Spaanse koers is anders
Deportaties
Extreemrechts
Wat zegt de EU?
De Scandinavische landen
Herziening van het beleid

Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Denemarken, Griekenland en andere Europese landen hebben de afgelopen dagen hun asielbeleid ten aanzien van Syriërs herzien na de val van dictator Bashar al-Assad, die Syrië decennialang met harde hand regeerde.

Grote onzekerheid

Het federale bureau voor migratie en vluchtelingen van Duitsland heeft asielaanvragen uit Syrië opgeschort. Een woordvoerder van de regering heeft uitgelegd dat de stap is genomen vanwege de grote onzekerheid over de politieke toekomst van Syrië, meldt Euronews.

Meer dan 40.000 aanvragen

De plaatselijke autoriteiten in Duitsland hebben gemeld dat 47.270 aanvragen zijn beïnvloed door de opschorting. In een poging om mensen gerust te stellen, hebben ze echter verzekerd dat aanvragen waarover al een beslissing is genomen, ongewijzigd blijven.

Eén miljoen Syriërs

De burgeroorlog die in 2011 uitbrak nadat de bevolking in een reeks protesten tot meer democratie opriep, ook wel bekend als de Arabische Lente, heeft 14 miljoen Syriërs gedwongen hun land te verlaten. Geschat wordt dat ongeveer een miljoen van hen hun toevlucht zochten in Duitsland.

Wat is de motivering van Duitsland?

De Duitse CDU-politicus Johann Wadephul vertelde aan Euronews dat de rebellen die de overhand hebben gekregen in het gewapende conflict in Syrië banden hebben met Afghanistan en het Taliban-regime. Hij vindt het te vroeg om te voorspellen of er meer vluchtelingen naar Duitsland zullen komen of dat er juist een terugkeer van vluchtelingen naar Syrië zal zijn.

De Spaanse koers is anders

De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, José Manuel Albares, verklaarde dat "er in tegenstelling tot wat er in andere EU-landen gebeurt weinig asielaanvragen van Syrische burgers zijn". Daarom vindt Albares het niet nodig om extra maatregelen te nemen, meldt Público.

Deportaties

Oostenrijk wil uitzettingen in gang zetten. De minister van Binnenlandse Zaken van het land, Gerhard Karner, heeft niet alleen asielvergunningen opgeschort, maar is nog verder gegaan: "Ik heb het ministerie gevraagd om een programma voor te bereiden voor repatriëring en uitzetting naar Syrië", zegt hij volgens de Franse media RFI.

Extreemrechts

Sinds 2015 hebben ongeveer 87.000 Syriërs asiel gekregen in Oostenrijk. In de afgelopen jaren heeft de conservatieve regeringsleider Karl Nehammer echter de migratiepolitiek aangescherpt vanwege de opkomst van extreemrechts, dat in september voor het eerst de parlementsverkiezingen won.

Wat zegt de EU?

De Europese Commissie heeft over deze kwestie geen duidelijk standpunt ingenomen, omdat asielprocedures onder de verantwoordelijkheid van de lidstaten vallen. De uitvoerende macht van de EU erkent dat elk land een asielaanvraag kan uitstellen als er veranderingen zijn in het land van herkomst, licht Público toe.

De Scandinavische landen

De Scandinavische landen hebben zich aangesloten bij de opschorting van asiel. Zweden legde in een verklaring uit dat "gezien de situatie, het momenteel niet mogelijk is om de beschermingsgronden te beoordelen", volgens Deutsche Welle. Noorwegen heeft ook besloten te wachten, omdat "de situatie in Syrië nog steeds zeer verwarrend en onopgelost is".

Meer voor jou