Eurovisiesongfestival: Alle deelnemers van de eerste semifinale
Het Eurovisiesongfestival strijkt dit jaar neer in de muzikale stad Liverpool, waar ooit The Beatles vandaan kwamen. Dit komt doordat Oekraïne, de winnaar van vorig jaar met Kalush Orchestra en hun lied 'Stefania', het festival niet kan organiseren door de voortdurende oorlog.
Aangezien de werkelijke winnaar Oekraïne was, maar het VK de eer heeft het evenement te hosten, zullen we tijdens de semi's en de finale een leuke mix van beide landen te zien krijgen. Er zijn gastoptredens van de Oekraïense Julia Sanina en Alyosha (foto), en de Britse Rebecca Ferguson en Rita Ora.
De onlangs gekroonde koning Charles III en Camilla opende het door Julio Himede ontworpen podium op 26 april. Met 450 m², 1500 m aan ledverlichting, bewegende en draaiende videoschermen, is ook de techniek klaar voor spektakel.
Foto: Nick Robinson - BBC / Eurovision.tv
Vanuit de Liverpool Arena zullen Julia Sanina, Hannah Waddingham en Alesha Dixon de 67ste editie presenteren, en op 9 mei is de eerste halve finale. Vijftien landen zullen hun beste nummers laten horen, maar alleen de top tien mag door naar de grote finale op zaterdag.
Foto: Nick Robinson - BBC / Eurovision.tv
De kijkers thuis kunnen stemmen op hun favorieten. Dat wordt een spannende avond! Laten we eens kijken naar de sterren van de avond: de kandidaten! Onder hen zijn ook Mia Nicolai en Dion Cooper, de Nederlandse deelnemers.
Alessandra Mele is een jonge Noorse zangeres met Italiaanse afkomst. Ze won de nationale voorronde MGP in Noorwegen met haar nummer dat zowel door internationale jury’s als het Noorse publiek werd geprezen. Het nummer gaat over het overwinnen van tegenslagen en laat zien hoe een vrouw zich bevrijdt uit een kooi en haar kettingen afwerpt om koningin van de koningen te worden. Het nummer werd zelfs gebruikt door Miss Oekraïne tijdens de Miss Universe-verkiezing en ging daardoor viraal op TikTok en Spotify.
Foto: Sarah Louise Bennett - EBU / Eurovision.tv
The Busker is een indie popband uit Malta die in 2012 werd opgericht en bestaat uit David 'Dav.Jr' Meilak, Jean Paul Borg en Sean Meachen. Hun nummer gaat over iemand op een groot event, die liever een kleinschaliger feestje zou houden om zo de stress van drukte te vermijden. De songtekst zegt dat de zanger zich prettiger voelt in zijn trui, met een radio waarop hij bekende liedjes kan spelen.
Foto: Corinne Cumming - EBU / Eurovision.tv
Luke Black treedt aan voor Servië met een lied in Engels met zo nu en dan een zin in Servisch. Zijn nummer, 'Samo mi se spava', laat zich vertalen als 'Ik wil alleen slapen' en vertelt het verhaal van iemand die liever zou slapen om zo de sociale druk en slechte gebeurtenissen in de wereld als oorlog, pandemie en geweld niet mee te hoeven krijgen. Op het podium verschijnt hij in een grote technische lotusbloem en dansers die een gezombificeerde buitenwereld voorstellen.
Foto: Sarah Louise Bennett - EBU / Eurovision.tv
Sudden Lights is een band uit Letland en onstond in 2012. De leden zijn singer Andrejs, gitarist Kārlis, bassist Kārlis, en drummer Mārtiņš. In 2018 deden ze al eens een poging Letland te vertegenwoordigen, maar toen eindigden ze tweede in de nationale finale. Dit jaar slaagden ze er wel in en hun 'Aijā' is een slaapliedje dat bedoeld om de luisteraar tot rust te brengen. Hoewel ze vaak in het Lets zingen, is dit nummer in het Engels met enkele Letse woorden, 'Aijā' en 'saldā miegā' betekenen ongeveer 'slaap lekker' en 'mooie dromen'.
Foto: Corinne Cumming - EBU / Eurovision.tv
Marisa Isabel Lopes Mena, beter bekend onder haar artiestennaam Mimicat, is een getalenteerde Portugese zangeres en songwriter. Ze is van kinds af aan bezig met muziek en dit jaar wist ze de Portugese voorronde, Festival da Canção, op overtuigende manier te winnen met haar nummer 'Ai Coração', waarin ze de thema's vervreemding en hoop in de liefde op gevoelige manier aansnijdt. Mimicat is een veelzijdige artiest en haar optreden zijn duidelijk geïnspireerd door cabaret.
Foto: Corinne Cumming - EBU / Eurovision.tv
Deze poprockband werd ongeveer 5 jaar geleden in Dublin opgericht en bestaat uit zanger Conor, David, Ed en Calum. Nadat ze het voorprogramma waren van andere grote artiesten, is Eurovisie hun nieuwe avontuur. Hun song is geïnspireerd op het 'moment' dat ze willen creëren in hun optreden en laten zien dat Eurovisie mensen samenbrengt.
Foto: Sarah Louise Bennett - EBU / Eurovision.tv
Deze rockband uit Rijeka is opgericht in de late jaren 80 en staat bekend om hun provocerende nummers waarin zij zich uitspreken voor progressieve en liberale kwesties, zoals vrouwen- en lgbt-rechten. Hun nummer over een moeder die van haar idiote zoon houdt, voor hem een tractor koopt, waarna hij naar de oorlog gaat, is een krachtig antioorlogslied dat veel gebeurtenissen bevat. In 3 minuten zullen kostuums en het Kroatische alfabet aan je voorbij komen. Ze willen de wereld genezen van haat en domheid en het nummer verbeeldt hoe een raket met de letters ŠČ na een Armageddon op aarde landt.
Foto: Chloe Hashemi - EBU / Eurovision.tv
De Oorlog in Oekraïne maakt wat los. Zwitserland heeft ook een antioorlogslied dat mooi en melodisch is. Remo Forrer won The Voice of Switzerland in 2020 en komt uit Hemberg, een klein dorpje in de gemeente Neckertal, in het kanton St.-Gallen. Het liedje richt zich op de onschuld van de kindertijd, toen waterpistolen de enige wapens waren waarmee werd gespeeld. Het liedje is een oproep tot vrede en een afwijzing van de oorlog.
Foto: Corinne Cumming - EBU / Eurovision.tv
Noa Kirel is een zangeres en entertainer die al meerdere nummer 1-hits scoorde. Het liedje gaat over doorzettingsvermogen en kracht. Het is geschreven door een team waar Noa zelf deel van uitmaakte, evenals Doron Medalie, de schrijver van het winnende nummer 'Toy' in 2018. De tekst van het refrein laat zich vertalen als: Ik ga hier staan als een eenhoorn / Hier in mijn eentje / Ik heb de kracht van een eenhoorn /
Leer je het niet? / Dat ik niet terug kijk / Ik niet naar beneden kijk / Ik ga opwaarts / Je kunt je beter omdraaien / De kracht van een eenhoorn'.
Foto: Corinne Cumming - EBU / Eurovision.tv
Pasha Parfeny is een oude bekende. Hij mocht Moldavië al eerder vertegenwoordigen in 2012 en behaalde toen de 11e plaats. Daarna was hij ook als componist betrokken bij de inzending van het land in 2013, 'O mie', eveneens goed voor een mooie 11e plaats. De titel betekent 'Zon en maan' en kreeg het hoogste aantal punten van zowel de jury als de televoters in de Moldavische voorronde. Het lied gaat over een echtpaar dat gezegend is met de kracht van de natuur en bezingt de zon, de maan en andere wonderen van de natuur.
Foto: Sarah Louise Bennett - EBU / Eurovision.tv
Loreen is een legendarische artieste op het Eurovisie Songfestival, die geen introductie meer nodig heeft. Haar nummer 'Euphoria' uit 2012 is een van de grootste hits van het evenement van de afgelopen jaren. Zweden is bekend om zijn sterke voorselectie voor het Eurovisie Songfestival, Melodifestivalen genaamd, wat leidt tot een hoge kwaliteit van de deelnemende artiesten. Voor haar optreden zal Loreen tussen twee ledschermen staan en een nummer brengen dat begint met een fragiele sfeer, maar geleidelijk aan steeds sterker wordt. Het nummer gaat over vasthouden aan liefde door pijn heen, en Loreen belooft dat ze er alles aan zal doen om terug te komen bij haar geliefde. Leuk weetje: als Loreen dit jaar weer wint, dan zullen zij en Johnny Logan de enige artiesten zijn die erin slaagden twee keer het festival te winnen.
Foto: Corinne Cumming - EBU / Eurovision.tv
Dit jaar doet Azerbeidzjan mee met de tweelingbroers Tural en Turan Bağmanov, die samen TuralTuranX vormen. Ze zijn intern geselecteerd door de nationale omroep ITV. Ze hadden al van jongs af aan een passie voor muziek, speelden op straat en zaten in een band. Ze hebben zelf het lied geschreven dat over liefde gaat, vooral over de twijfels die je hebt als je je geliefde mist. TuralTuranX spoort de luisteraar aan om eerlijk te zijn over onze gevoelens, ook als dat betekent dat we voor liefde een gokje moeten wagen.
Foto: Corinne Cumming - EBU / Eurovision.tv
Vesna is een Tsjechische band die in 2016 werd opgericht door zangeres Patricie. Haar droom was om een band te hebben die alleen uit vrouwen bestond. Ze deden dit jaar mee aan de Tsjechische voorselectie en wonnen die met een ruime voorsprong. Hun lied is een mix van Engels en Tsjechisch, en gaat over vrouwelijke kracht en solidariteit. Het laat zien hoe belangrijk het is om jezelf te zijn en je niet te laten kleineren of beïnvloeden door anderen. Het symbool dat hiervoor gebruikt wordt, is een kroon die je nooit zal kunnen afpakken.
Foto: Sarah Louise Bennett - EBU / Eurovision.tv
Nederland doet mee met een duo dat normaal gesproken solo zingt, maar door Duncan Laurence, de winnaar van het songfestival van 2019 en de schrijver van het nummer, bij elkaar is gebracht. Mia heeft al sinds haar kindertijd een passie voor muziek en deed aan ballet, viool en piano. Ze heeft op verschillende plekken gewoond en is een echte wereldreiziger. Dion is gitarist en deed onder andere mee aan The Voice of Holland en was het voorprogramma van Duncan Laurence’s tour in 2021. Het lied is een lofzang op het overwinnen van tegenslagen en bouwt op van rustige coupletten en grotere refreinen naar een indrukwekkende climax. Het duo neemt afscheid van hun oude leven, waarin ze zichzelf volgens de tekst steeds kwijtraakten.
Foto: Sarah Louise Bennett - EBU / Eurovision.tv
Käärijä is een Finse artiest die rap, zang en songwriting combineert. Hij won de preselectie, UMK, met de hoogste score van zowel de jury als de kijkers. Het lied is in het Fins, origineel, en trekt de aandacht met de act. Käärijä heeft gezegd dat Finland een land is van feesten, heavy metal en pop en dat dit lied dat allemaal verenigt. Het gaat over iemand die na een drukke week alleen maar wil uitgaan, en probeert zich te ontspannen. Na een paar piña colada's lukt het hem en verandert hij in iemand die glorieus danst op de dansvloer terwijl hij zichzelf overgiet met champagne.
Foto: Corinne Cumming - EBU / Eurovision.tv