Facebook kreeg een flinke straf van de EU. Hoe zit dat nu eigenlijk?

Boetes, boetes, en nog eens boetes
Een oneerlijk voordeel
Nog meer boetes
Grootste sinds Amazon
Gegevensonderzoek
Gegevensoverdracht niet toegestaan
Facebooks reactie
Wat voor gegevens?
Gegevensprivacy en beveiliging
Snowden zette het in gang
Een lange strijd
Rechtszaak in 2020
Amerikaanse wetten versus EU-wetten
Sommige partijen zijn sceptisch
Boetes, boetes, en nog eens boetes

Meta staat op het punt een Europese boete van maximaal 13,4 miljard dollar (ruim 12 miljard euro) opgelegd te krijgen vanwege het bundelen van Facebook Marketplace met Facebook. Volgens de Europese Commissie creëert deze fusie een oneerlijk voordeel ten opzichte van concurrenten. Reuters meldt dat de boete mogelijk in september of oktober wordt opgelegd, nog vóór het vertrek van EU-commissaris Margrethe Vestager in november.

Een oneerlijk voordeel

De Europese Commissie beschuldigde Meta anderhalf jaar geleden van het verkrijgen van een oneerlijk voordeel door Facebook Marketplace te bundelen met Facebook en concurrenten oneerlijke voorwaarden op te leggen voor advertenties. Volgens Reuters probeerde Meta vorig jaar de bezwaren te verhelpen door minder advertentiegegevens van concurrenten voor Marketplace te gebruiken, maar de Europese Commissie wees deze pogingen af.

Nog meer boetes

Facebooks moederbedrijf Meta heeft eerder al een boete van $1,3 miljard (1,2 miljard euro) opgelegd gekregen door de Europese Unie (EU). Het bedrijf is toentertijd ook gesommeerd om te stoppen met het overdragen van gegevens van Europese gebruikers naar servers in de Verenigde Staten.

Grootste sinds Amazon

De door de Europese Unie opgelegde boete van $1,3 miljard aan Meta in 2023 is volgens Fox Business de hoogste ooit onder de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Dit bedrag overtreft aanzienlijk de boete van $746 miljoen die Amazon in 2021 kreeg. Mocht Meta opnieuw in overtreding zijn, kan de nieuwe boete oplopen tot maximaal 10 keer dit bedrag.

Gegevensonderzoek

Fox Business legt uit dat de boete met betrekking tot de AVG werd opgelegd na een onderzoek door de Ierse Data Protection Commission, de belangrijkste gegevensregulator voor de EU.

Gegevensoverdracht niet toegestaan

Het onderzoek heeft aangetoond dat ondanks een gerechtelijk bevel uit 2020 dat dergelijke overdrachten verbood, Facebook toch doorging met het overdragen van gegevens van Europese gebruikers naar Amerikaanse servers.

Facebooks reactie

Volgens bedrijfsverklaringen verzameld door The Associated Press (AP) zei Meta dat ze de boete zouden aanvechten en noemden ze de eis "gebrekkig en ongerechtvaardigd."

Wat voor gegevens?

Volgens The New York Times zou Meta in overtreding zijn vanwege de opslag van gegevens zoals foto's, vriendenconnecties en directe chatberichten uit het verleden.

"Compartimenten"

Het bedrijf van Mark Zuckerberg zei in een verklaring dat "zonder de mogelijkheid om gegevens over de grenzen heen te verzenden", het risico bestaat dat het internet opgedeeld zal worden in "nationale en regionale compartimenten", aldus Fox Business.

Gegevensprivacy en beveiliging

De trend van het vrijelijk bewaren en versturen van gegevens is echter aan het veranderen. Volgens The New York Times worden bedrijven steeds vaker gevraagd om gegevens op te slaan in het land van oorsprong.

Snowden zette het in gang

Na het lekken van informatie door Edward Snowden over het toezicht op burgers door de National Security Agency, heeft de Oostenrijkse activist Max Schrems een rechtszaak aangespannen om een EU-VS-overeenkomst voor het delen van gegevens ongeldig te laten verklaren.

Een lange strijd

De Europese rechtzaak draaide om een langdurige strijd van internetactivisten om de privacy van gebruikers te beschermen tegen Amerikaanse inlichtingendiensten en surveillancediensten.

Rechtszaak in 2020

In 2020 koos de hoogste rechtbank van de EU de kant van Schrems en verklaarde de overeenkomst nietig. Volgens het AP heeft de rechtbank niet genoeg gedaan om de inwoners te beschermen tegen Amerikaanse spionagediensten.

Amerikaanse wetten versus EU-wetten

Het incident wordt door het AP beschreven als een botsing tussen de strenge visie van de EU op gegevensprivacy en de relatief soepele houding van de Amerikaanse regering, die geen federale wet inzake gegevensbescherming heeft.

"Ongekende bescherming"

Aan het begin van 2023 vonden er besprekingen plaats over een nieuwe gegevensovereenkomst tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie, bedoeld om privacy- en gegevensbeveiligingsnormen te verbeteren. Volgens The New York Times geloofde President Biden dat deze nieuwe deal Amerikanen "ongekende bescherming van gegevensprivacy en -beveiliging" zal bieden.

Sommige partijen zijn sceptisch

"Als het niet voldoet aan de EU-wetgeving, zullen wij of een andere groep het waarschijnlijk aanvechten", verklaarde de Oostenrijkse activist Max Schrem.

Meer voor jou