Rare dingen die je vast niet wist over Valentijnsdag
Valentijnsdag is voor sommigen echt een feestje in het midden van een donkere winter, maar anderen beweren dat het allemaal gewoon commercie is om ons steeds meer te laten kopen.
Wat je er ook van vindt, sommige details uit de geschiedenis van Valentijnsdag zullen je zeker verrassen! Een bloedige heidense ceremonie, de letter 'x' als symbool voor een kus, hier zijn een paar verrassende weetjes over Valentijnsdag.
Niet alle historici zijn het eens over de oorsprong van Valentijnsdag. Sommigen zeggen dat het zijn oorsprong heeft in een heidens vruchtbaarheidsfeest dat dateert uit de 6e eeuw voor Christus.
Tijdens de voorloper van Valentijnsdag, het vruchtbaarheidsfeest van Lupercalia, sloegen Romeinse priesters vrouwen op straat met de met bloed doordrenkte huiden van offergeiten en -honden.
(Foto: Adam Elsheimer, Het Festival van Lupercalia in Rome)
Dit bloedige ritueel moest de vrouwen vruchtbaarder maken. Volgens de overgeleverde verslagen lieten vrouwen na deze 'zegen' hun naam achter in een urn en werden ze dan willekeurig aan een man gekoppeld voor de duur van een jaar.
(Foto: detail van Andrea Camassei, Lupercalia, Prado Museum website)
Cupido en Valentijnsdag gaan altijd samen, maar wat heeft die mollige baby met vleugels en pijl en boog eigenlijk met de dag van de liefde te maken?
De oorsprong van Cupido gaat terug tot de Grieken, waar hij bekend stond als Eros, de god van de liefde. Eros was de zoon van de Griekse godin Aphrodite.
Eros schoot niet alleen mensen neer met pijlen van liefde. Hij schoot ook pijlen van haat, omdat hij graag speelde met de emoties van zijn doelwitten.
Eros was geen mollige kindje, zoals we hem nu kennen, maar eerder een knappe man. Eros nam pas het uiterlijk van een baby'tje aan toen de Romeinen verhalen over zijn kattenkwaad begonnen te delen.
(Foto: Chris Linnett / Unsplash)
Het heidense vruchtbaarheidsfeest van Lupercalia werd in de loop der jaren door christenen aangepast om de feestdag van de heilige Valentijn te worden. Uiteraard werd er heel veel afgeschaft, zoals de urn met de 'blinde huwelijken' en de offers van geiten en honden!
Het verhaal van de eerste Valentijnskaart die ooit geschreven is, blijkt niet zo romantisch te zijn als je misschien zou denken...
Aan het begin van de 15e eeuw schreef Karel, de hertog van Orleans, op 21-jarige leeftijd een liefdesbrief aan zijn tweede vrouw. Hij deed dat terwijl hij in de gevangenis zat.
Karel was gevangen genomen tijdens de Slag bij Agincourt en meer dan 20 jaar gevangen gehouden. Helaas heeft hij nooit een antwoord van zijn vrouw op het liefdesgedicht gekregen.
Een brief ondertekenen met 'x' is voor velen van ons heel normaal. Op Valentijnsdag gebruiken we het bekende symbool voor 'kus' om onze valentijnskaarten te ondertekenen.
Volgens historici vertegenwoordigde 'X' het christendom of het kruis tijdens de middeleeuwen. Het was een tijd waarin veel mensen analfabeet waren, en dus werd een 'X' vaak gebruikt om documenten te ondertekenen.
Historici zeggen eveneens dat het gebruikelijk was om de ondertekening van een document te kussen om aan te geven dat men de belofte in de brief serieus nam.
In de loop der jaren kwam de 'x' dan ook gelijk te staan aan de kus die men normaal gesproken op de brief plaatste. Het idee dat mensen iets 'verzegelen met een kus' werd zo omgezet in een 'x' als een kus.