Foto's: duisternis in New York en andere steden door Canadese bosbranden
Bosbranden in de Canadese provincie Quebec en het noordoosten van Ontario zorgen voor zulke grote stofwolken dat ze tot in New York en andere grote Noord-Amerikaanse steden te zien zijn.
Van Ottawa tot New York hebben enorme rookwolken vluchten aan de grond gehouden. Daarnaast tast de luchtkwaliteit miljoenen mensen ernstig aan. Ze zijn naarstig op zoek naar mondmaskers en andere hulpmiddelen tegen het stof in de lucht.
Verschillende Amerikaanse media berichten dat de rook van de Canadese bosbranden op 7 juni meerdere grote steden in de VS heeft getroffen. Volgens CNN stonden 75 miljoen Amerikanen onder luchtkwaliteitswaarschuwing vanwege de besmetting door de rook.
New York City is een van de zwaarst getroffen door rook van bosbranden. Tijdens een persconferentie op 7 juni zei de burgemeester van NYC, Eric Adams, dat de stad een AQI van 484 had, het hoogste niveau dat New York sinds de jaren zestig had bereikt.
Volgens CNN zei burgemeester Adams: "Het is moeilijk om de beweging van de rook te voorspellen... Dit is een onvoorspelbare reeks gebeurtenissen, en we kunnen op dit moment niet meer dan een dag van tevoren advies geven."
Philadelphia lijdt ook onder de gevolgen van de rook die uit Quebec en het noordoosten van Ontario komt. Eduardo Medino van de New York Times schreef op 6 juni: "De luchtkwaliteit in Philadelphia bleef woensdagavond gevaarlijk."
Medino van de New York Times vervolgde: "De luchtkwaliteitsindex, die loopt van 0 tot 500 en de dichtheid van verontreinigende stoffen meet, bereikte tegen middernacht 429, een niveau dat volgens de lokale afdeling van volksgezondheid voor iedereen in de stad als "gevaarlijk" wordt beschouwd."
Volgens The New York Times waren er op 7 juni bijna 250 bosbranden in Canada die niet te controleren waren. Canadese brandweerlieden worstelen om de zaken onder controle te krijgen.
Als gevolg hiervan meldde de NYT dat "de VS meer dan 600 brandweerlieden en ondersteunend personeel hebben gestuurd om Canada te helpen bij het onderdrukken van branden."
Ook de Canadese stad Toronto is zwaar getroffen door de rook van natuurbranden. Volgens CBC News meet de luchtkwaliteit in Toronto over het algemeen drie op tien op de Air Quality Health Index (AQHI).
Op 7 juni waarschuwde Environment Canada echter dat Toronto door de rook een zeven op tien had behaald op de AQHI-schaal.
Terwijl sommige experts zeiden dat de luchtkwaliteit van de ene op de andere dag iets zou verbeteren, verwachten de meesten dat de luchtkwaliteit de komende dagen nog slechter zal zijn: mogelijk negen van de tien op de AQHI.
Ook de hoofdstad van Canada, Ottawa, kampt met de rook. Canada heeft op 5 juni een waarschuwing afgegeven toen de fijnstof in de stad buitensporige niveaus bereikte.
Gewoonlijk ligt het fijnstof (ook bekend als PM2.5) in de stad Ottawa in de marge van vier tot elf microgram per kubieke meter.
Op 5 juni bereikte de meting echter een schokkende 60 PM2,5 per kubieke meter, wat leidde tot een waarschuwing voor de luchtkwaliteit voor de inwoners van de stad.
De Canadese premier Justin Trudeau bedankte de Amerikaanse president Joe Biden voor zijn hulp bij het blussen van de branden. Zijn persvoorlichter voegde eraan toe: “beide leiders erkenden de noodzaak om samen te werken om de verwoestende gevolgen van klimaatverandering aan te pakken.”
Gezien de slechte luchtkwaliteit in zowel de VS als Canada, hebben de autoriteiten in de getroffen gebieden aanbevolen dat mensen zoveel mogelijk binnen blijven. Ze zouden buitensporten of speeltijd voor kinderen moeten vermijden, deuren en ramen gesloten houden en - indien beschikbaar - luchtreinigers gebruiken in huis.
Het inademen van rook van bosbranden is bijzonder gevaarlijk vanwege de fijne deeltjes die het bevat.
De Wereldgezondheidsorganisatie legt uit dat wanneer natuurbrandrook wordt ingeademd, komt deze vaak diep in het weefsel van de longen terecht en kan dan in de bloedbaan terechtkomen.
Bovendien kan het inademen van grote hoeveelheden natuurbrandrook veel ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals luchtwegaandoeningen, astma en zelfs hartaandoeningen.
De WHO benadrukt dat in 2016 4,2 miljoen mensen voortijdig zijn gestorven door het inademen van fijnstof.
Zoals William Barrett van de American Lung Association tegen CNN zei: "Houd een oogje op uw gezondheid of eventuele ontwikkeling van symptomen."