Futuristische vliegtuigen die je in 4 uur van Londen naar Sydney brengen
Stel je voor dat je in slechts vier uur van Europa naar Australië kunt reizen of in slechts 90 minuten van Frankfurt naar Dubai. Het klinkt misschien als sciencefiction, maar het bedrijf Destinus is in Europa bezig met de ontwikkeling van een hypersonisch vliegtuig dat dit binnenkort werkelijkheid zou kunnen maken.
Afbeelding: destinusaero / X
Het Zwitserse Destinus is een start-up die pas twee jaar geleden, in 2021, is opgericht, meldt EuroNews. In die korte tijd heeft het bedrijf echter al veel vooruitgang geboekt.
Afbeelding: destinusaero / X
Het bedrijf werkt samen met een programma van de Spaanse overheid en een team van 120 mensen verspreid over Spanje, Frankrijk en Duitsland.
Afbeelding: destinusaero / X
Destinus heeft € 12 miljoen aan investeringen binnengehaald door partnerschappen met technologiecentra, bedrijven en enkele Spaanse universiteiten.
Afbeelding: destinusaero / X
De eerste twee prototypes van het hypersonische vliegtuig hebben succesvolle testvluchten gemaakt en bereiden zich nu voor op proeven met waterstofmotoren.
Afbeelding: destinusaero / X
Het derde prototype, bekend als Destinus 3, zal naar verwachting tegen het einde van het jaar klaar zijn voor zijn eerste vlucht.
Volgens een reportage van CNN zal het hypersonische vliegtuig van Destinus naar verwachting met een snelheid van Mach 5 vliegen, oftewel: vijf keer de snelheid van het geluid.
Afbeelding: destinusaero / X
Dit betekent dat hij een topsnelheid van maar liefst 6174 kilometer per uur kan bereiken.
Afbeelding: destinusaero / X
Door deze adembenemende snelheid zou het vliegtuig in slechts vier uur van Londen naar Sydney kunnen vliegen. Dit is een aanzienlijke tijdsbesparing als je het vergelijkt met de huidige reistijd van ongeveer 22 uur.
Afbeelding: destinusaero / X
Maar wat is het mechanisme achter de werking van een hypersonisch vliegtuig? Design Boom meldt in een rapport dat het vliegtuig, genaamd Destinus, zal functioneren op waterstof, een brandstof die zowel schoon als efficiënt is.
Afbeelding: destinusaero / X
De Zwitserse start-up vertelt dat het de bedoeling is dat het vliegtuig opstijgt vanaf wat ze een 'Hyperport' noemen, een luchthaven met infrastructuur voor de verwerking van waterstof. Eenmaal in de lucht zal het vliegtuig raketmotoren gebruiken om hypersonische snelheden te bereiken.
Afbeelding: destinusaero / X
Waterstof is niet alleen een schone brandstof, maar het is ook overvloedig aanwezig en kan worden geproduceerd uit hernieuwbare bronnen. Hierdoor zou het vliegtuig Destinus een zeer lage impact op het milieu hebben.
Maar de ontwikkeling van een hypersonisch vliegtuig verloopt niet zonder slag of stoot. Volgens Destinus is een van de grootste uitdagingen het vinden van materialen die bestand zijn tegen de extreme temperaturen die bij een dergelijke hypersonische vlucht optreden.
Afbeelding: destinusaero / X
De website van het bedrijf zegt hierover: "Het is geen gemakkelijke opgave om de constructie koud te houden bij zulke hoge snelheden".
"Daarom zijn we bezig met de ontwikkeling van een uniek actief koelsysteem dat de thermische energie, gegenereerd door luchtwrijving, transformeert in voortstuwing. Dit zorgt ervoor dat de structuur voldoende gekoeld blijft om de externe warmtestroom te weerstaan tijdens het aandrijven van de raketmotoren."
Als de ontwikkeling van Destinus succesvol is, kunnen we over een paar jaar grote veranderingen in het luchtverkeer verwachten.
Afbeelding: destinusaero / X
Martina Löfqvist, de manager bedrijfsontwikkeling van het bedrijf, deelde aan CNN mee dat het bedrijf streeft naar de lancering van een kleiner waterstofvliegtuig in 2030, dat plaats biedt aan ongeveer 25 businessclasspassagiers.
Destinus heeft de ambitie om tegen 2040 ook grotere vliegtuigen te produceren die in staat zijn om passagiers van alle klassen in slechts enkele uren de wereld rond te vliegen.
Afbeelding: Destinus / YouTube