Generaal Sergej Soerovikin: Poetins nieuwe, 'brute' militaire bevelhebber in Oekraïne
Ze noemen hem Generaal Armageddon. Sergej Vladimir Soerovikin is door Vladimir Poetin aangewezen om de Russische troepen in Oekraïne te leiden. Bekend vanwege zijn bedenkelijke acties in Syrië, is hij de hoop van het Kremlin om de oorlog in hun voordeel om te buigen. Wie is hij en waarom veroorzaakt zijn nieuwe functie bezorgdheid?
De New York Times benadrukt dat Soerovikin bekend staat om zijn wreedheid, corruptie en zijn enorme ervaring met het voeren van complexe oorlogen.
Jevgeni Prigozjin, de oprichter van de pro-Russische huurlingengroep Wagner, heeft een zeldzame openbare verklaring afgelegd waarin hij Generaal Armageddon steunt en hem als 'legendarisch' bestempelt.
Afgebeeld: Prigozjin met Vladimir Poetin in 2010.
Soerovikin is geen onbekende in het Oekraïense conflict. Voordat hij op 8 oktober het bevel kreeg over alle Russische troepen in Oekraïne, had hij de leiding over het binnenvallende leger in het zuidelijke deel van het land.
De New York Times stelt echter dat Soerovikin in de praktijk de Russische troepen in Oekraïne alleen in naam leidde.
Zijn promotie vond enkele uren na het opblazen van de brug tussen Rusland en de Krim plaats. Het was een grote klap voor de logistiek en het moreel van de Russische troepen. Nu heeft Generaal Armageddon de leiding en zijn staat van dienst is niet minder dan omstreden.
Sergej Vladimir Soerovikin werd in 1966 geboren in Novosibirsk. Volgens de BBC begon hij zijn militaire carrière in de jaren tachtig in de tijd van de Afghaanse Oorlog.
Professor Russische geschiedenis Peter Waldron verklaarde aan de BBC dat de toekomstige Generaal Armageddon vanaf het begin al te maken kreeg met 'aanzienlijk geweld'.
Soerovikin maakte ook deel uit van de Augustusstaatsgreep van 1991, waarbij communistische hardliners probeerden de Sovjetpremier Mikhail Gorbatsjov af te zetten.
Als kapitein werd hij in verband gebracht met de dood van drie anticoupprotestanten in Moskou. Soerovikin bracht enkele maanden in de gevangenis door, maar werd vrijgelaten nadat Boris Jeltsin tot de conclusie was gekomen dat hij slechts bevelen opvolgde.
De BBC benadrukt dat Soerovikin in 1995, toen hij aan de prestigieuze militaire academie van Frunze studeerde, geschorst werd omdat hij illegaal een pistool had verkocht aan een klasgenoot.
De toekomstige Generaal Armageddon beweerde dat er sprake was van opzet, waarna het incident uit zijn militaire dossier werd geschrapt.
In de jaren 90 en begin 2000 maakte Soerovikin deel uit van militaire acties in Tadzjikistan en Tsjetsjenië.
Het zou echter zijn betrokkenheid bij de Syrische Burgeroorlog zijn die Soerovikin zou veranderen in Generaal Armageddon.
Rusland greep in tijdens de Syrische Burgeroorlog in 2015 en hielp de troepen van president Bashar al-Assad.
Soerovikin had geen enkele ervaring met luchtoperaties, maar leidde toch de luchtmachteenheid van Rusland. De BBC benadrukt dat hij daarbij toezicht hield op de vernietiging van een groot deel van de Syrische stad Aleppo.
In 2019 kreeg Soerovikin enkele maanden de militaire leiding over de Russische troepen in Syrië. "Bij het uitvoeren van gevechtsmissies in Syrië vergaten we geen minuut dat we Rusland aan het verdedigen waren", zo liet hij weten aan The Guardian.
Human Rights Watch vermeldde dat Soerovikin, tijdens deze periode, naast andere Russische militaire commandanten in Syrië, 'verantwoordelijk was voor bevelen' en daarmee voor talloze mensenrechtenschendingen.
The Guardian beschrijft dat Soerovikin zijn 'gewelddadige draaiboek van Syrië' naar Oekraïne bracht met een vlaag van raketaanvallen op burgerdoelen, waaronder een belangrijk verkeersknooppunt en een kinderspeelplaats.
Soerovikin maakt ook deel uit van degenen die op 23 februari, de dag voor de Russische inval in Oekraïne, door de Europese Unie werden gesanctioneerd.
Het blijft echter de vraag of Soerovikin in staat zal zijn de oorlog in het voordeel van het Kremlin weet te keren, of dat hij in zijn poging daartoe een spoor van bloed en vernietiging zal achterlaten.
"Hij zal niet al hun problemen oplossen", zei Frederick B. Hodges, een voormalige topcommandant van het Amerikaanse leger in Europa die door The New York Times werd geciteerd. "De problemen worden veroorzaakt door institutionele, diepgewortelde gebreken als corruptie en ontoereikende paraatheid".