Hebben Europa en de VS Rusland onderschat?
Hebben leiders in de Verenigde Staten en Europa de capaciteiten van Rusland onderschat? Het is intrigerend ver de eerdere voorspellingen over de oorlog ernaast hebben gezeten. Ook is de situatie de afgelopen twee jaar veranderd.
Inlichtingenfunctionarissen in de Verenigde Staten vertelden het Witte Huis dat Rusland het conflict binnen enkele dagen zou winnen volgens een rapport van The Intercept uit oktober 2022. Andere rapporten voorspelden dat Kyiv het wekenlang zou volhouden.
De Central Intelligence Agency (CIA) was één van de vele westerse instituten die pessimistisch waren over de kansen van Oekraïne om Rusland tegen te houden. Ze informeerden president Joe Biden dat het meest optimistische scenario waarop ze konden hopen, een guerrillaoorlog zou zijn.
Geen van de voorspellingen met betrekking tot Oekraïne zou echter werkelijkheid worden. Enkele maanden na de invasie werd Rusland gestopt, en in 2022 zouden verschillende Oekraïense overwinningen zich voordoen, waarbij aanzienlijke delen van het door Rusland ingenomen grondgebied werden heroverd.
Na het onverwachte tegenoffensief in de oblast Charkov en de overwinning aan de rechteroever van de rivier de Dnipro, bevindt de oorlog zich momenteel in wat de opperbevelhebber van de Oekraïense strijdkrachten, Valerii Zaluzhny, omschreef als een impasse. Dit vertelde hij tijdens een interview met The Times.
In dit stadium zijn Oekraïne en zijn westerse bondgenoten geconfronteerd met complexe uitdagingen die de capaciteit van het land hebben aangetast om Moskou uit het nog steeds bezette gebied te verdrijven. Tegelijkertijd markeerde deze periode van de oorlog ook een grote verandering voor het Kremlin.
Westerse inlichtingendiensten waren niet de enigen die dachten dat het conflict in Oekraïne snel voorbij zou zijn. In maart 2022 meldden verschillende mediakanalen dat Vladimir Poetin dacht dat hij Kyiv in slechts twee dagen zou kunnen veroveren.
Toen de Russische aanval op Oekraïne echter mislukte en de leiders begonnen in te zien dat de oorlog geen snelle aangelegenheid zou worden, begonnen ze plannen te maken voor een lange uitputtingsoorlog en begonnen ze de militaire capaciteit van het land op te bouwen.
In januari 2023 meldde de in Washington gevestigde denktank The Atlantic Council dat de eindejaarstoespraak die Poetin in 2022 hield, aangaf dat Moskou zich voorbereidde op een lange strijd. Deze voorspelling is uitgekomen.
Bijvoorbeeld, de goedgekeurde Russische begroting voor het jaar 2024 bracht de defensie-uitgaven op 10,78 biljoen roebel, wat overeenkomt met ongeveer 109 miljard dollar. Dit bedrag vertegenwoordigt 29,4% van het totale budget van 36,66 biljoen roebel dat Rusland volgens Reuters van plan is uit te geven.
Waarschijnlijk zal een aanzienlijk deel van die defensie-uitgaven worden toegewezen aan de productie van nieuwe militaire voertuigen en uitrusting om materieel, dat verwoest is tijdens de oorlog, te vervangen. Rusland heeft in de afgelopen twee jaar aanzienlijke verliezen geleden op het gebied van uitrusting.
Het Nederlandse open-source inlichtingenbedrijf Oryx heeft de verliezen aan beide kanten van het conflict gevolgd met behulp van alleen verifieerbaar foto- en videobewijs. Op 27 januari werden minstens 14.115 verliezen aan Russische voertuigen en uitrusting gerapporteerd.
Een aspect van de Russische strategie om een langdurige oorlog te voeren, omvatte het heropbouwen van productiefaciliteiten voor militaire voertuigen en uitrusting. Het is echter lastig om volledig te vertrouwen op betrouwbaar bewijsmateriaal dat deze bewering kan bevestigen, aangezien de beschikbare informatie afkomstig is van Russische bronnen.
In januari 2024 rapporteerde Newsweek over de productiecijfers die het Russische Ministerie van Defensie in zijn eindejaarsrapport had gepubliceerd. Newsweek merkte op dat er 1.500 tanks en 22.000 drones aan de Russische strijdkrachten waren geleverd.
De Russische militaire productiefaciliteiten slaagden er ook in om 2.220 gepantserde voertuigen, 1.400 raketten en artillerievoertuigen, evenals 12.000 autovoertuigen te produceren. Het belang van de authenticiteit van deze cijfers is belangrijk. Was deze voorspelling überhaupt mogelijk?
Martin Herem, commandant van de strijdkrachten van Estland, is van mening dat het Westen de capaciteiten van Rusland heeft onderschat en heeft de NAVO-landen opgeroepen zich voor te bereiden op een langere oorlog. Dit heeft vooral te maken met de wapenproductie.
Bloomberg News rapporteerde dat Herem suggereerde dat velen dachten dat Rusland in 2023 niet in staat zou zijn om meer dan een miljoen artilleriegranaten te produceren. Hij benadrukte dat het land in staat zou kunnen zijn om deze verwachting te overtreffen.
"Velen geloofden dat ze die grens niet konden overschrijden - vandaag de dag tonen de feiten ons het tegendeel," verklaarde Herem volgens Bloomberg News tijdens een interview in de hoofdstad van Estland. "Ze hebben zelfs het potentieel om veel meer - vele malen meer - munitie te produceren."
In september 2023 vertelde een niet bij naam genoemde inlichtingenbron aan Reuters dat het Russische leger de productie van artilleriegranaten zou kunnen verhogen tot maar liefst 2 miljoen granaten per jaar. Ze vertelde ook dat er in de oorlog tussen de 10 en 11 miljoen granaten waren afgevuurd.
Europa ondervindt moeilijkheden bij het nakomen van zijn verplichtingen op het gebied van artillerie aan Oekraïne. Tegelijkertijd hebben de Verenigde Staten op 27 januari nog geen goedkeuring gegeven voor een nieuwe ronde van veiligheidshulp aan Oekraïne. Hierdoor is de levering van wapens en munitie naar Kyiv gestagneerd.
De Europese Unie verplichtte zich ertoe Kyiv minstens een miljoen granaten te leveren. Echter, in november 2023 rapporteerde Politico dat op dat moment de EU slechts 300.000 granaten had geleverd.
Herem is echter niet de enige vooraanstaande functionaris die het Westen waarschuwt Rusland niet te onderschatten. Op 5 januari 2024 waarschuwde NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg dat het gevaarlijk was voor de alliantie om Moskou te onderschatten.
"Ze hebben een grote bereidheid getoond om verliezen te tolereren", zei Stoltenberg volgens Reuters. “We hebben geen aanwijzingen dat president Poetin zijn plannen en doelstellingen in Oekraïne heeft gewijzigd. Het is dus gevaarlijk om Rusland te onderschatten."
Het is niet duidelijk of westerse leiders hebben onderschat wat Rusland momenteel bereid is te doen om de oorlog te winnen. Het ontbreken van een heldere koers voor financiering door de VS draagt echter zeker bij aan de geloofwaardigheid van dit idee.
Echter, de VS bevinden zich in een impasse wat betreft begrotingskwesties. De Europese Unie heeft haar steun aan Oekraïne echter versterkt. Volgens Bloomberg News werkt de alliantie aan een plan van $50 miljard om de militaire hulp aan de Oekraïners uit te breiden.
Hoe dan ook blijkt het ontbreken van westerse militaire steun een uitdaging te zijn voor president Volodymyr Zelenskyy. Tijdens een interview op het World Economic Forum waarschuwde hij dat de gevolgen van het volledig verliezen van westerse hulp verschrikkelijk zouden zijn voor zowel Oekraïne als de wereld.
"We zullen kwetsbaar zijn op het slagveld. Er zal een aanzienlijk tekort aan artillerie zijn, we zullen een zeer groot gebrek hebben aan luchtverdedigingsraketten, wat betekent dat we niet in staat zullen zijn ballistische raketaanvallen af te weren, enzovoort," verklaarde Zelenskyy volgens Business Insider.
"Oekraïne zal het zwaar hebben, Oekraïne zal verzwakken, en dit zal een gelegenheid zijn voor Rusland om binnen te vallen," verklaarde Zelenskyy. "En zodra ze binnenvallen, geloof me, dan zal het een oorlog worden tussen de NAVO en de Russische Federatie."