Heeft de pandemie onze persoonlijkheid veranderd?
De gevolgen van de COVID-19-pandemie zijn zo groot geweest dat het zelfs de persoonlijkheid van mensen heeft veranderd. Bekijk deze galerie en zie hoe dat gebeurde!
Een onderzoek dat werd gepubliceerd in het tijdschrift Plos One geeft aan dat in de jaren na deze uitbraak van het coronavirus, dus in 2021 en 2022, in vergelijking met vroeger mensen meer sociaal geïsoleerd zijn.
Foto: Verne Ho / Unsplash
Bij het onderzoek, geleid door professor Angelina Sutin van het Florida State University College of Medicine, werden gegevens gebruikt van meer dan 7000 Amerikanen tussen de 18 en 90 jaar.
Het doel was om te onderzoeken hoe onze persoonlijkheid veranderde rond 2020, toen de pandemie op zijn hoogtepunt was, en vervolgens ook in 2021 en 2022, om een vergelijking te maken met de resultaten uit de periode van vóór de pandemie.
Er werd geconstateerd dat sommige met COVID-19 besmette mensen een duidelijke gedragsverandering vertoonden, vergelijkbaar met mensen die lijden aan Alzheimer of een traumatisch hersenletsel.
Hieruit blijkt dat het virus niet alleen de longen aantast, maar ook andere organen, zoals de hersenen. Als deze verandering in de hersenen voortduurt, treedt ook een persoonlijkheidsverandering op.
Persoonlijkheidstrekken werden gemeten door de gegevens van de deelnemers te verzamelen door een vijffactorenmodel (big-five-model) dat stamt uit het vakgebied van de persoonlijkheidspsychologie: openheid voor ervaring, consciëntieusheid, extraversie, vriendelijkheid en neuroticisme.
Volgens de neurowetenschap is de persoonlijkheid van een persoon het resultaat van een dynamische interactie tussen zijn genetica en zijn ervaringen met de omgeving.
Foto: Devin Avery / Unsplash
Behalve als er iets buitengewoons gebeurt, is een gezond persoon geneigd zijn persoonlijkheid zijn hele leven lang te behouden.
Foto: Fernando Cferdo photography / Unsplash
Professor aan de Universiteit van Boston en expert op het gebied van neurodegeneratieve ziekten, Ann McKee (foto), verklaarde aan National Geographic: "De hersenen zijn heel belangrijk bij het bepalen van wie we zijn. Het is ons ego, het is onze hele identiteit".
Volgens het onderzoek werden grotere veranderingen in de persoonlijkheid waargenomen bij jongvolwassenen onder de 30 jaar. Dit is te verklaren door het feit dat de persoonlijkheid in deze levensfase kneedbaarder is en zich in de consolidatiefase bevindt. In deze leeftijdscategorie werden de personen humeuriger, vatbaarder voor stress, minder coöperatief, minder gereserveerd en minder verantwoordelijk.
Foto: Brooke Cagle / Unsplash
De leider van het onderzoek, Angelina Sutin, verklaarde aan het tijdschrift Época Negócios waarom jongeren kwetsbaarder zijn: "Hoewel deze periode voor iedereen stressvol was, onderbrak het normale taken van jongvolwassenheid zoals studeren, het betreden van de arbeidsmarkt, het sociale leven en het ontwikkelen van relaties".
Foto: Elisa Ventur / Unsplash
Tijdens de eerste fase van de pandemie, tot eind 2020, bleven de persoonlijkheden van de deelnemers relatief stabiel, met slechts een bescheiden afname van de scores voor neuroticisme.
De wetenschappers constateerden in 2021 en 2022 al een aanzienlijke afname van extraversie, vriendelijkheid, openheid en consciëntieusheid. Deze fluctuatie in persoonlijkheidsfactoren wordt voor een periode van tien jaar als normaal beschouwd. Maar wat de aandacht van neurowetenschappers heeft getrokken, is dat deze zich voordeed binnen zo'n kort tijdsbestek.
Over het geheel genomen laten de resultaten van het onderzoek zien dat mensen, naarmate de pandemie vorderde, vaker negatieve ervaringen hadden en introverter, minder zelfverzekerd en impulsiever werden.
Foto: Pixabay
Het dagblad 'O Globo' heeft de volgende veelzeggende uitspraak van hoofdauteur Angelina Sutin uitgelicht: "De pandemie was een ongekende gelegenheid die ons liet zien hoe een collectieve stressgebeurtenis de persoonlijkheid kan beïnvloeden".
Foto: Bruce Mars / Unsplash
De onderzoekers zullen deelnemers aan het onderzoek blijven volgen om vast te stellen of de veranderingen in de persoonlijkheid van tijdelijke of permanente aard zijn.
Afbeelding: Towfiqu Barbhuiya / Unsplash