Europese bedrijven houden hart vast: wat als Trump verkiezingen wint?

Het angstaanjagende scenario
Wat zijn de gevolgen voor de Europese economie?
Lessen
Een terugkeer naar protectionisme?
De gevolgen van de strijd tegen immigratie
Inflatie
De impact van nieuwe belastingverlagingen
Investeren in tijden van onzekerheid
Een stimulans voor de defensie-industrie
Zakelijke rust
Geen grote verandering?
Een klein aantal economische actoren werd getroffen
Een groeimarkt
De Verenigde Staten
Een gebrek aan medewerking van de Europeanen?
Geen gemeenschappelijke strategie
Nauwere economische samenwerking in Europa
Een jaar vol onzekerheden
Het angstaanjagende scenario

Terwijl de stemmen worden geteld, is het scenario waarin Donald Trump terugkeert naar het Witte Huis een reële waarschijnlijkheid.

Wat zijn de gevolgen voor de Europese economie?

Wat zouden de gevolgen zijn van een overwinning van de Republikeinse leider voor de Europese economie en voor het bedrijfsleven op het Oude Continent? In de volgende slides vertellen we je er alles over.

Lessen

De eerste ambtstermijn van Trump (2017-2021) stond in het teken van een handelsoffensief tegen China en het invoeren van protectionistische maatregelen tegen Europa. Daarnaast zorgde het grillige karakter van de voormalige president ook nog eens voor een klimaat van onzekerheid.

Een terugkeer naar protectionisme?

Zullen Europese bedrijven opnieuw worden getroffen door de Amerikaanse regering? Deutsche Welle, de Duitse publieke televisiezender, benadrukt dat het verkiezingsprogramma van Trump voor 2024 voorziet in het invoeren van een belasting van 10% op geïmporteerde producten.

De gevolgen van de strijd tegen immigratie

Donald Trump wil de immigratie naar de Verenigde Staten drastisch terugdringen. Volgens Samy Chaar, hoofdeconoom bij Lombard Odier, "zou dit kunnen leiden tot spanningen op de arbeidsmarkten van de Verenigde Staten en een stijging van de lonen. Dit zou tevens kunnen leiden tot een heropleving van de inflatie."

Inflatie

Joseph Kalish is een econoom bij Ned Davis Research. Volgens 'Les Échos Investir' waarschuwt hij voor een agressieve toepassing van het Republikeinse programma. Dit zou "de dollar kunnen verzwakken" en kunnen leiden tot "toenemende inflatie".

De impact van nieuwe belastingverlagingen

Volgens Samy Chaar kunnen de belastingverlagingen die beloofd zijn door de leider van Amerikaans rechts nog steeds een impact hebben op zowel de inflatie als de rentetarieven. Dit zou ook invloed kunnen hebben op investeringsbeslissingen wereldwijd, inclusief in Europa.

Investeren in tijden van onzekerheid

Hoe moeten investeerders omgaan met grote politieke onzekerheid, vooral wanneer de machtigste politieke leider ter wereld zo onvoorspelbaar is? Dit zal de uitdaging vormen voor Europese economische spelers als Donald Trump de verkiezingen van november wint.

Een stimulans voor de defensie-industrie

Aan de andere kant zou de door Trump gewenste Amerikaanse terugtrekking uit het Europese toneel ertoe kunnen leiden dat Europese staten hun militaire uitgaven verhogen, wat ten goede zou komen aan de defensie-, luchtvaart- en ruimtevaartindustrie.

Zakelijke rust

In Duitsland observeerde de krant 'Die Welt' een opmerkelijke kalmte bij bedrijven die geconfronteerd werden met het vooruitzicht van een herverkiezing van Donald Trump.

Geen grote verandering?

“Wat niemand voor de camera of via de microfoon wil zeggen, zeggen velen achter de schermen. (…) Onder Trump gingen de zaken grotendeels ongestoord door”. Dit blijkt uit een analyse van Germany Trade and Invest (GTAI), het Duitse bureau voor de promotie van buitenlandse handel.

Een klein aantal economische actoren werd getroffen

“Strafheffingen tegen EU-bedrijven, vooral op staal en aluminium, hebben slechts enkele grote Duitse groepen getroffen”, meldde de Amerikaanse specialist bij GTAI, Roland Rohde.

Een groeimarkt

Voor 91% van de bedrijven die zijn ondervraagd in het GTAI-onderzoek, kan de gunstige economische situatie in de Verenigde Staten resulteren in een hogere omzet op deze markt, ongeacht de uitkomst van de stemming.

De Verenigde Staten

Volgens het Canadese economische portaal 'Lesaffaires' blijft het voor buitenlandse bedrijven het beste om zich in de Verenigde Staten te vestigen om de protectionistische maatregelen van het land te omzeilen.

Een gebrek aan medewerking van de Europeanen?

Volgens 'Deutsche Welle' suggereert het Duitse parlementslid Jürgen Hardt dat Europeanen deels verantwoordelijk zullen zijn voor de gevolgen van een overwinning van Donald Trump. "We hebben de afgelopen drie jaar te weinig gedaan om Joe Biden te helpen bewijzen dat zijn samenwerkingsstijl met Europa effectiever was dan de confronterende stijl van Trump."

Geen gemeenschappelijke strategie

Later voegde hij eraan toe: "We hebben niet geprobeerd een gemeenschappelijke strategie voor China te ontwikkelen, noch hebben we de afspraken over onze defensie-uitgaven gerespecteerd. Dit gebeurde alleen onder  druk van de oorlog in Oekraïne."

Nauwere economische samenwerking in Europa

In het geval van een grotere confrontatie tussen de Verenigde Staten en Europa zou de economische samenwerking op het Oude Continent kunnen worden versterkt, wat vooral de Europese bedrijven ten goede zou komen.

Een jaar vol onzekerheden

Hoe dan ook, de dreiging van Donald Trump maakt het jaar 2024 bijzonder onzeker, zowel op economisch als geopolitiek vlak. De toekomst zal uitwijzen of Europese bedrijven goed voorbereid zijn om de schokken te weerstaan.

Volg ons op MSN om elke dag de beste artikelen te ontvangen

Meer voor jou